söndag 4 december 2011

Ryssland: dumaval


Det är val i den ryska duman idag. Duman är Rysslands parlament. Namnet var i bruk 1905-1917 och hade antagligen äldre rötter. Under kommunisttiden hade man råd, "sovjeter", och en högsta samling av representanter för dessa råd, "högsta sovjet". Det var sovjettidens riksdag. När kommunisttiden var över togs namnet DUMA åter till heders som en beteckning för en partiriksdag. svd svd svd dn dn dn dn dn dn exp exp

Visst är Ryssland en stormakt. Och en halvtotalitär sådan: Medvedev och Putin omväxlar på president- och statsministerposterna. Men man behöver inte alltid se så negativt på Ryssland. Jag menar: vi har krigat och vi bör ha garden uppe, men till bilden hör att vi haft fredligt utbyte också. Själva den ryska staten grundades ju av vikingar som kallats dit: "Kom och styr över oss" sa ju ryssarna enligt Nestorskrönikan. Så präktiga vikingar kom dit och ryssifierades snabbt: Helge blev "Oleg" och Erik blev "Rurik" och så vidare.

Jag kommer här att tänka på en aktuell man: svensk-ryske Oleg Nejlik, 27. Han deltog i en Idol-audition med sin låt "Elektropop". Han antogs till tävlingen men åkte senare ut. Men låten är fortfarande bra. Bästa versionen var själva denna audition, se här. Min poäng är i alla fall att om Oleg ville försvenska sitt namn kunde han enkelt välja att kalla sig "Helge". Men nu är han ju redan känd som Oleg så never mind.

- - -

Vi går vidare i jämförelsen Sverige-Ryssland. Vi är i medeltiden. Och visst var till exempel den religiösa klyftan märkbar då. Ryssland kristnades av den ortodoxa kyrkan, vi av den katolska. Och handelskontakterna var möjligen livligare för oss mot söder och väster än öster under medeltiden. Vi var under tysk hegemoni. Och med ryssarna hamnade vi i krig från 1500-talet och framåt. Med det sagt så såg förvisso Peter den Store upp till Sverige som administrativt föredöme. Att ordna staten med ett kansli och skilda kollegier för flotta, armé och skattkammare tog han efter. Svenskar som blev krigsfångar efter Poltava hamnade även ibland på höga positioner, som Johan Gustaf Renat som kartlade Östturkestan. Renats karta "... kom senare att användas i den stora fejden mellan Strindberg och Sven Hedin. Med hjälp av kartan kunde Strindberg visa, att Hedin inte varit den förste svensken i Östturkestan utan att han haft 200-åriga föregångare." (Alf Åberg, "Karoliner", 1976)

Under 1800-talet förekom viss svensk invandring till Ryssland. Lenins farmors mor hette till exempel Anna Beata Öhrstedt och föddes i Uppsala (Louis Fischer, "Lenin", 1965). Med den finlandssvenska anknytningen därtill så var svenskar i S:t Petersburg ett vanligt inslag, som poeten Bertel Gripenbergs föräldrar och Mannerheim med sin ryska tjänstgöring, bland annat i Chevaliergardet i den ryska huvudstaden 1891-1904.

Sverige och Rysslands historia under 1900-talet är mest en historia av hot och konfrontation: hot från denna stormakt mot vår lilla stat. Det tänker jag inte förtiga. Men visst finns det potential till samarbete och förståelse också. Vi bör som sagt hålla garden hög, vi bör minnas Catalinaaffären, DC 3:an, Wennerström och Bergling, men någon principiell fiendskap Sverige-Ryssland tänker i vart fall inte jag odla.

- - -

Jag ser Ryssland för vad det är, en stormaktsgranne. Som strategiskt antagligen inte vill oss väl. Med det sagt så är jag inte så negativ till Ryssland som alla andra debattörer i detta land. Här är några punkter som kan få en att gilla Putins inrikespolitik:
. att Putin motarbetat oligarkerna var förmodligen rätt, han värnar landet mot rövarbaroner som är bra på att muta media i väst (för att måla upp oligarkerna som offer)

. att Ryssland sägs samla på sig guld i mängder för att eventuellt återinföra guldmyntfot för rubeln, detta tyder på en lite gammaldags men idag helt och hållet sund ekonomisk politik. Dollarn däremot tenderar idag att tappa sin ställning som stark valuta, som världsstandard

. Putin kan ibland ses delta i gudstjänster, han hedrar kyrkan och religionen. Jag vet ingen annan europeisk statschef som gör det så öppet. Som kristen (protestant) gläds jag åt det öppna stöd Putin ger sin kyrka


Summa summarum: vi bör vara på vår vakt mot Ryssland geopolitiskt. Makt utövas enligt vattnets inträngningslagar, dvs i relation till motståndet, och ett svagt Sverige inbjuder till ryska framstötar, idag och imorgon. Förutom det är Ryssland ett land som vet att slå vakt om sina intressen, det har ett förhållandevis sunt ledarskap och man märker inte lika mycket av västvärldens liberalfundamentalism och religionshat i dess offentliga liv. Detta gör att jag kan se med viss välvilja på dagens Ryssland. Nota bene: viss.

Relaterat
Sovjets krig i Afghanistan
Gripenberg: Livets eko
Leningrad 1987
Bild: Kazankatedralen, S:t Petersburg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Närmare bestämt är det val till den "Statliga Duman", den för hela Ryska federationen, det finns nämligen dumor på lägre nivå också.

Duman i St Petersburg skulle t ex kunna få för sig att sammanträda i den byggnad som bilden visar, en katedral vid Nevskij Prospekt därstädes, byggd för att efterlikna Petersplatsen i (Vatikanen i) Rom.

Att Putin visar sitt stöd för den ryska ortodoxa kyrkan beror säkert på att densamma alltid (t o m under kommunismen) har manat de troende att stödja makten.

Såvitt jag förstår har denna kyrka ingen teologi, bara mystik och ritualer. Den som kan detta bättre än jag får gärna korrigera mig.

Däremot vet jag att de som tillhör ryska kyrkan inte kallas "ortodoxa" utan är "rättroende". Medan t ex Svensson, den stackarn, är "feltroende". Redan i språket bygger man hinder för öppna samtal om religion. Och ännu en komponent i den ryska chauvinismen.

PB

Fri pdf sa...

Just det, det är riksduman man har val till. Om rysk kristendom vet jag föga. De kanske skulle stämpla mig som kättare, jag bryr mig inte. Men saker och ting kommer att förändras i alla religioner framöver, det kommer att bli mindre exoterism (ritual, bokstavstolkning) och mer esoterism (inre Gudsupplevelse).

Därför ser jag inte så allvarligt på ortodoxin, vare sig den är rysk eller luthersk. Svenska kyrkan idag är också helt tom på esoteriska idéer. Den mest hotfulla ortodoxin är möjligen den shariaförespråkande islamismen.

Anonym sa...

Det stämmer att den ortodoxa kyrkan är mer inriktad på liturgi och tillbedjan än den protestantiska kyrkan, men att däremd påstå att den saknar teologi visar bara på tunnelseende från din sida (om du underströk med att du inte visste varför häva ur dig antagandet öht?). Ortodox betyder för övrigt rättstroende, så det är inget olikhetstecken där inte.

Pappan sa...

Den ryska björnen respekterar den respekterar sig själv. Kan tyckas primitivt men är tämligen universellt. Därför behöver Norden ett starkt försvar (gärna gemensamt, förutsatt att Norge och Danmark har modet att lämna Atlantpakten och vi har modet att skapa och skyldra läskiga kärnvapen).

Så som det inte råder någon motsats mellan ortodox och rättänkande (eftersom orden är synonymer) så råder det inten motsats mellan det exoteriska och det esoteriska. Eftersom de utgör olika sidor av samma sak. Så fort en upplevelse blir en lära, ett logiskt vederhäftigt system som i princip kan skrivas ner och förmedlas till andra som då i sin tur kommer till någon form av avsedd tro -- så har den blivit exoterisk. Det esoteriska är prekonceptuellt, direktupplevt och omedelbart, inte medelbart, teoretiskt och konceptuellt. Därför råder ingen motsats mellan de tu. Petri kyrka och Johanni kyrka existerar sida vid sida i full sämja. En förra kommer inte att ersättas av den senare. Då skulle den senare bli den förra -- exoterisk. Och drabbas av inbördes lärostrider ad infinitum. Vi ser det i New Aids, ursäkta New Age, där det esoteriska skall bli exoteriskt.

Pappismen har nivåkoll.

Pappan

Anonym sa...

Aha, så det grekiska ordet ortodox betyder rättroende - det visste jag inte. Jag tackar för korrigeringarna!

Jag har väl blivit påverkad av att ortodox ofta har en något annorlunda innebörd i de plebejiska samtal jag för och lyssnar till. Säger man t ex ortodox jude i sådana sammanhang kan det uppfattas som en bokstavstroende, dogmatisk, och gammaldags dito, som kanske själv tycker att han är rättroende, medan de flesta tycker något annat.

PB

Pappan sa...

Ortodox = orto som i ortopedisk, fotriktig och dox som i paradox. Doxa översätts gärna både som tro och som vetande, eftersom det rör sig om utantillkunskaper, typ att VETA VAD SOM STÅR i en given helig skrift. Att VETA VAD SOM ÄR SANT av det som står där, det har inget med doxa att göra, utan med episteme. Det är en högre kunskapsform. En lägre är fronesis, att "veta hur man gör", t ex för att framgångsrikt såga ner ett träd. Handlingskunskap brukar det kallas. Eller tyst kunskap, eftersom den inte måste kunna artikuleras eller formuleras teoretiskt.

Ingenjören sa...

"att Putin motarbetat oligarkerna var förmodligen rätt, han värnar landet mot rövarbaroner som är bra på att muta media i väst (för att måla upp oligarkerna som offer)"

Att Putin motarbetat vissa Oligarker för att gynna andra är väl en aning fånigt att dra så stora växlar på. Mer graverande är hur man konsekvent motarbetar alla som försöker motarbeta korruptionen i landet.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)