tisdag 3 januari 2012

I år är det presidentval


Det är nomineringsmöten i Iowa idag. Republikanerna har det första i raden av sina val för att se vilken av deras kandidater som ska möta Obama i den nationella valkampen i höst. dn dn dn dn svd svd svd
Fria Tider Fria Tider Gotiska Klubben

Själv tycker jag Ron Paul är en frisk fläkt. Inför Iowa fick Mitt Romney 24% i en gallup, Paul fick 22. Det är bra siffror för honom. Jag menar, detta är den man som MSM nyss ignorerade. Han hade ju för mycket budskap om fred, ta hem trupper, lägg ner baser, dra ner statlig byråkrati och följ konstitutionen. Men nu finns han plötsligt, nu kan han möjligen även vinna primärvalet.

Om Ron Paul kan mycket sägas: för libertariansk, för ideologisk. Men han är de facto republikan, ingen "third party contender". Han är en slipad politiker med sina 76 år på nacken. USA stänger inte ner bara för att han blir vald. Paul står för något annorlunda i senare tiders amerikansk politik: sans och måtta.

USA har sin imperialism med sin dollar-och-olja-agenda. Man har petrodollar: olja får bara handlas i olja, den som vägrar det bombas ihjäl som Saddam och Khadaffi. Men Obama vill ha fortsatt imperialism. Kom ihåg det.

USA har gått för långt. Man är en parodi på sig själv, en maktmaskin som vilt griper omkring sig i försöket att behärska hela världen. Men det kan inte vara längre. Som jag skrev på bloggen i maj förra året:
USA:s hegemoni går mot sitt slut. Inget varar för evigt. Post-1945-ordningen med dollar som reservvaluta och tusentals USA-baser världen över kan inte vara för evigt. Man kan inte bygga ett imperium på luft. För det är ju vad deras valuta består av, luft. Den saknar täckning, är bara en papperslapp med godtyckligt värde. Dollarn har värde bara för att vi anser att den har det. Så den dag dollarn dör dör även USA:s krigsmakt.

Dollarn hålls uppe av fenomen som petrodollar, främmande länders valutareserver i dollar, kärnvapenhot (”kärnvapenmyntfot”) och allmänt förtroende. Det är kruxet med alla fiatvalutor, alla konstgjorda pappersvalutor inklusive den svenska kronan. De har värde för att folk anser dem ha värde. När sedan detta intryck upphör att gälla, när folk inte längre har förtroende för valutan som i Tyskland 1923 eller Zimbabwe 2003-09, då rasar allt. Så när dollarn dör kan vi sjunga, ”Horray, horray, the wicked witch is dead”. Vi kan sjunga ”Fallet, fallet är Det Stora Babylon”. Frågan är bara när det kommer att ske. Experter har spått en dollarkrasch sedan början av 2000-talet. Problemet är väl att dessa experter sett det hela ensidigt ekonomiskt. Men internationell ekonomi består inte av balansräkningar enbart, det består av realpolitik samt imagefrågor och intryck, vad man tror respektive inte tror. Idag är förtroendet för USA och dess dollar på nedgång, visst, men när botten går ur påsen, när proppen går ur flaskan på riktigt är svårt att sia om.

Dock upphör ju Federal Reserves fribrev att trycka pengar 31/12 2012 så det tar väl slut senast då.

Läs hela detta inlägg, det berättar om USA:s historia som imperium. Det är de ju, de har baser över hela världen. Nu går det dock mot sitt slut och Ron Pauls agenda är ett sunt tecken på det: avveckla imperiet. Det står inget i konstitutionen att USA ska bestämma över hela världen och bomba alla misshagliga makter till aska och grus.

Så hur blir det? Ska Det Stora Babylon kriga vidare? Eller ska man ta sitt förnuft till fånga och bli en fredlig nation bland andra? Det är svårt att sia, speciellt om framtiden.

Relaterat
USA:s valuta heter knarkdollar
Vem vill vara president
Att tröttna på USA
9/11 riggat
FEMA-läger

9 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

Att försöka förklara Ron Paul i Sverige är ungefär som att redogöra för hur en aktiemarknad fungerar för en nordkoreansk publik. Själva grundförutsättningarna saknas och man måste börja med en omfattande redogörelse för kapitalism som samhällssystem.

Jag är gammal Ron Paul supporter och har följt honom länge. Från mitt perspektiv kan jag hålla med Svensson när han skriver:
"Paul står för något annorlunda i senare tiders amerikansk politik: sans och måtta"

Men det som jag och Svensson anser vara sans och måtta är i Sverige närmast samhällsomstörtande revolutionärt. Tillåt mig att försöka förklara så kortfattat jag kan:

Ron Paul är väldigt fokuserad på att upprätthålla den amerikanska konstitutionen (grundlagen) på det sättet som dess författare (kallas ofta "the founding fathers" i USA fast detta begrepp kan användas lite olika) avsåg. Detta är i sig en vanlig och respekterad position inom amerikansk politik och så länge det har funnits ett oberoende USA har det alltid varit en stor fråga hur en kandidat eller ett parti ställer sig till tillämpningen av grundlagen. I grunden finns det två positioner:

1. De som anser att grundlagen menar precis vad den säger och att den ska tillämpas med minimal hänsyn till förändringar i samhället. De som förespråkar denna syn kopplas ofta till Thomas Jefferson, en av författarna till grundlagen och även en av USAs tidiga presidenter. Ron Paul är en typisk "Jeffersonian".

2. De som menar att grundlagen är ett "levande dokument" och att man via omtolkningar i högsta domtolen kan radikalt ändra innebörden i dokumentet. Nästan alla som på något sätt kan sägas vara vänster i USA föredrar denna syn och på senare år har det även blivit en vanligare ståndpunkt bland republikaner även om de oftast inte säger det lika direkt.

Att förstå denna debatt från ett svenskt perspektiv är väldigt svårt. Vi har sannolikt den svagaste formen av grundlag i hela västvärlden och det går utmärkt att fritt ändra denna på mycket genomgripande sätt utan minsta pip från vare sig befolkning, folkvalda eller media.

Den fråga som utan tvekan förknippas starkast med Ron Paul gäller, som Svensson påpekar, cenralbanken (the Fed) och dess roll. Men det är viktig att inse att detta är en direkt konsekvens av hans ställningstagande gällande grundlagen. Denna förbjuder nämligen väldigt klart tryckandet av papperpengar.

Redan den tidigare nämda Jefferson hade en omfattande politisk strid kring 1800 talets början med personer som ville ha en centralbank ( den mest kände av dessa var Alexander Hamilton).

Denna konflikt har sedan i princip fortsatt under 200 år och har många gånger varit dominerande politiska frågor. Starkt förenklat kan man säga att Jefferson anhängarna var mest framgångsrika de första hundra åren men att Hamiltons arvtagare har lyckats bäst sen 1913, när dagens Fed etablerades. Man ska dock notera att de flesta europeiska stater etablerade cenralbanker långt innan 1913 och att Sverige (surprise, surprise...) har världens äldsta centralbank.

Även Pauls inställning till utrikespolitik är till stora delar drivet av hans syn på grundlagen. Förenklat kan man säga att han resonerar enligt följande:

1. USAs finanser är i dag helt beroende av att Fed trycker pengar.
2. Det är olagligt för Fed att trycka pengar.
3. För att statens finanser ska gå ihop utan hjälp av Fed behöver utgifterna sänkas dramatiskt. (Han är stark motståndare till alla former av skatter)
4. Militären är en stor kostnad och det måste skäras rejält.

Således har man helt enkelt inte råd att föra en massa krig.

Fri pdf sa...

Tack Utlandssvensk. USA:s konstitution är ett ganska bra dokument, det säger att makten ska balanseras mellan president, legistlatur och domstolar. Den ger också (via tilläggen, the amendments) individen diverse skydd mot offentlig makt. Att stå upp för konstitutionen är idag ett konservativt, traditionellt skydd för den lilla människan.

Utlandssvensk sa...

Det verkar ha blossat upp något av en strid mellan "anti jihad" rörelsen och Ron Paul anhängarna. Till åtminstonde viss del tror jag att det beror på missförstånd vad gäller hur Ron Paul tänker och hur han skulle agera i händelse av ett angrepp mot amerikanska intressen.

Angående Jefferson och hans agerande i samband med muslimsk agression rekommenderar jag följande:

http://en.wikipedia.org/wiki/First_Barbary_War

(Om inte annat får man en förklaring varför den amerikanska marinkåren sjunger om Tripolis stränder....)

Fri pdf sa...

"From the Halls of Montezuma to the shores of Tripoli..." Man var trött på sjöröveri baserat i Nordafrika så man sände marinkåren för att rensa upp. Fair enough

Vad gäller kritiken av Paul att han inte skulle försvara Amerika, att han skulle stänga ner alla utrikes engagemang på en gång, så fungerar det ju inte så. De som kritiserar Paul demoniserar och dramatiserar. Jag menar, han skulle som initiativtagare och landets ledande politiska kraft visa på en färdriktning bort från alltför mycken imperalism. Men han skulle ju inte sitta ensam i Washington, han skulle ha sin utrikesminister och sitt säkerhetsråd, och till det kongressen som motvikt, så allt kommer att gå ansvarsfullt till.

Paul som president kan ju också få mothugg av hela kongressen och se sina lagförslag nerröstade. Detta kan ju lugna dem som vill bevara allt som det är idag. Som antytt är det amerikanska politiska syststemet uppbyggt på maktdelning. Så en "icke-interventionistisk, libertariansk president" à la Paul betyder inte att USA blir en småfolksdemokratisk, manchesterliberal republik över en natt.

Utlandssvensk sa...

Här kan man läsa vad Dr. Paul anser om försvarsfrågor:

http://www.ronpaul2012.com/the-issues/national-defense/

Mycket vettigt, tycker jag.

Fri pdf sa...

Tack för det. Försvarsagendan, klickbar länk.

Och en tidigare länk du gav om vad Jefferson gjorde mot muslimskt sjöröveri är klickbar här.

Utlandssvensk sa...

USAs största blogg (tror jag) har en online omröstning om vem som bör bli republikansk kandidat.

320.000 röster hitills och Paul leder klart med kring 30%:

http://drudgereport.com/

Utlandssvensk sa...

Live valvaka från CNN:

http://tvpc.com/Channel.php?ChannelID=5959

Fri pdf sa...

Tack för det Utland. Valvakan är väl över nu men här är Drudgereportslänken.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)