fredag 22 juni 2012

Vi är germaner
Vi svenskar är ett slags germaner. Nu ska vi fira traditionell midsommar, hyllande fruktbarhet och glädje med dans runt midsommarstången. svd svd svd svd svd dn dn dn dn Fria Tider Fria Tider Fria Tider


Vad är germaner? Ser vi till språket så är det folk som talar germanska språk, dvs sådant som tyska, holländska, engelska, norska, danska och svenska. Sett mer etniskt så är det arvtagarna till de folk som skildrades i Cornelius Tacitus bok ”Germania”; den boken skrevs det första århundradet e Kr. I dagens Schweiz, Tyskland och Norden bodde i forntiden stammar som sveber, cherusker, franker, allemanner, friser, daner och svioner. De sistnämnda är föregångarna till svearna, alltså vad som blev svenskar. Dvs vi. Vi bodde här då, vi bor här nu. Svionerna var ”mäktiga i skepp och vapen”. Skeppen såg likadana ut i för och akter säger Tacitus. Redan kring år 0 var alltså embryot till senare tids vikingaskepp i svang.

Innan vi går vidare, härmed ett inpass om England som jag tycker hör hit. Jag antydde ovan engelsmän som germaner men är inte de kelter? frågar sig vän av ordning. Ja, etniskt har de brittiska öarna ännu ett starkt keltiskt drag. Språket är engelska medan folket har anor från dels kelter som skottar, walesare och irländare, dels germaner som angler och saxare. De två sistnämna stammarna intog ön i slutet av romartiden. Landskap som Anglia, Wessex och Sussex minner om det. Under senare medeltid kom danskarna och härjade och bosatte sig ett tag, sedan kom de romaniserade germanska normanderna och tog landet 1066. Det engelska språket har många låneord från franska och latin men det klassas ännu som ett germanskt språk. Keltiska språk lever ännu kvar som mer eller mindre livaktiga spillror: gaeliska, iriska, kymriska mm.

Vad gäller kelter så har stammarna cimbrer och teutoner, romerska fiender på slagfältet, traditionellt setts som germaner men de var förmodligen kelter. Om detta kan jag skriva mer en annan gång.

- - -

Låt oss se på germanerna. Då som nu bebodde vi Tyskland och Norden. Tacitus skildrar germanen som trogen, tapper, stridbar och äventyrslysten. Det gäller männen. Förutom männen fanns ett helt samhälle med kvinnor, barn, trälar och gamlingar, med jordbruk och religion. Här fokuserar jag dock på de fria männen. Envar friboren man hade rätt att yttra sig när stammen samlades. I svenska sammanhang betydde det att man samlades på alla svears ting i Uppsala. Om en viktig fråga, som krig eller fred, skulle dryftas hade alla rätt att yttra sig innan beslut togs. Det fanns ingen diktatur, dåtidens kungadöme var bara en ÖB-befattning i krig. Ifall ni undrar.

Och ”germanens gamla rätt att yttra sig fritt på tinget”, den har levat vidare i vår moderna, kodifierade yttrandefrihet. Den första tryckfrihetsförordningen kom på 1700-talet. Den har väglett vårt svenska folkstyre, i grundlagen karaktäriserat som ett styre som ”bygger på fri åsiktsbildning”. Sveriges kultur- och samhällsliv har blomstrat på grund av detta. Det har skapat ett samhällsklimat präglat av öppenhet, en förmåga att ge och ta skäl, att våga ifrågasätta även som evig sanning betraktade teser. Nu däremot, nu hotas denna tradition av känslor av kränkthet och vaga värdegrundsdokument. Snart tas väl tryckfrihetsförordningen (TF) bort också. Men då kommer ändå sedvanerätten att gälla, den rätt som säger: jag är en fri man och jag har rätt att yttra mig om spörsmål i mitt samhälle.

Men gällande TF tror jag man kan vara lugn. Det är hävdvunnet i Sverige med stark yttrandefrihet. Till och med Sverigefientliga muppar anser TF:s anda värd att bevara. Sentimentet i landet må vara ”hindra regimkritiker från att uttrycka sig”, men trots allt har vi haft vår TF, vår meddelarfrihet och liknande så länge att det blir svårt att ta bort dem med ett pennstreck.

Allt är inte svart och vitt. Det finns ibland vissa trögheter i systemet och när det gäller TF så gynnar denna tröghet radikaler som jag.

- - -

Jag är svensk. Mina förfäder nämndes i Tacitus bok som svioner. Jag är med andra ord ett slags german. Har du problem med det? Ty detta är min etnicitet, min folkliga tillhörighet. Hetsar du mot det är det hets mot folkgrupp. Och det är straffbart.

Relaterat
Wagner: Nibelungens ring
Gustaf Tenggren målade bakgrunderna till Snövit
Vilhelm Moberg: Svensk strävan
Svioner är svear
Ynglingasagan
Rolf Krakes saga
Teckning: E. Berggren

8 kommentarer:

Danne sa...

Jag förstår inte vart du vill komma med din långa text. Att du är german. Ok, kunde du inte plåttra ner det på en rad så man sluppit läsa resten av skiten. Tråkigt att du länkar till killen i portugal som gör att man av misstag kommer till detta långa men innehållslösa inlägg.

Svensson sa...

Vi politiskt insatta, ideologiskt medvetna svenskar definierar oss som detta - som svenskar, som etniska svenskar, ett slags germaner. Detta är vår etikett som politiska aktörer. De etniska svenskar som vägrar göra denna klassificering av sig själva, de får väl kalla sig whiggers eller fellahs eller vad de vill, bara de inte tror att någon kommer att tacka dem för det. De får istället leva i pisshumanismens ingensmansland där "alla är människor" medan deras land tas ifrån dem.

Och ickesvenskar ska sluta hetsa mot oss svenskar på grunden av vår etnicitet. För det är straffbart. Googla hets mot folkgrupp.

Anonym sa...

Nu är bestämt Svensson snurrigare än vanligt. Menar du verkligen att de som sätter människors lika värde högt är pisshumanister??? Hoppas tokerierna är ett resultat av för mycket sol och/eller brännvin. Annars är det illa ställt med Svensson och den lilla klick som hyser samma åsikter som han.

Svensson sa...

Att hävda människors existensiella lika värde är jag med på. Det är humanism. Att däremot använda denna likställighet som argument för att förstöra landet är jag inte med på.

Jag är samnationalist. Jag respekterar andra folk. Jag anser dock inte att de har rätt att samtliga bosätta sig här.

Anonym sa...

Du är kung! :)

Anonym sa...

Har Svensson själv googlat "hets ot folkgrupp"? Det verkar sannerligen inte så!

Anonym sa...

Det handlar om Resturation. Att återuppbygga på nytt. Organisera bortom demokratiska vanföreställningar.
Breivik skulle också kunnat kalla det Männerbund:
http://de.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nnerbund

/Wolfrechts

Svensson sa...

"Restauration" är ett bra begrepp. Det förenar tradition och historia med något pragmatiskt och framåtsyftande. Ungefär som att betona normalisering som rättesnöre i samhällsdebatten. Dagens fientlighet mot tradition, tro och trygghet är extrem; att däremot fokusera på folk, tradition och nation är att normalisera samtalet.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)