torsdag 26 september 2013

Japanska anekdoter


Härmed några ord om Japan.Enligt uppgift har man i Japan inga individuella födelsedagar. Alla fyller år på samma dag: nyårsdagen.


- - -


En gång pratade jag med sf-författaren David Brin, författare till "The Postman" med fler verk. Det var på 80-talet när den japanska industrin gick på högvarv, när även seriösa bedömare fruktade att Japan höll på att ta över världen på ekonomisk väg, men Brin sa att den japanska industrin inte vore något att frukta: "De gör leksaker." -- Det stämmer på sätt och vis. Man kan säga: det är på leksaksområdet de excellerar, kommer med unika ting, kineserier som Gameboy, Transformers, Tamaguchi, karaokemaskinen, robothunden...


- - -


1837 gjordes ett försök att segla in i Edobukten med det amerikanska fartyget Morrison. Det hade handelsmän och missionärer ombord. Men man besköts av kustforten och fick slå till reträtt. 1846 kom ännu ett amerikanskt segelfartyg till Japan med krav på att avstängningen borde hävas; detta skepp blev emellertid bogserat iväg ur den aktuella hamnen med roddbåtar. Av detta lärde man sig att nästa gång använda ångfartyg, och så skedde ju också med kommendör Perrys eskader 1853.


- - -


Shogun Tokugawa Ieyasu lär ha ogillat åsynen av fallande löv, det fick honom att tänka på döden... Dog gjorde han i alla fall, 1616 närmare bestämt, men innan dess såg han till att bli utnämnd till en gongen, en Buddhainkarnation, efter sin död. Det var tendaiprästen Tenkai som instruerade honom för detta. Och om inte annat så dyrkas han väl som sådan än idag, vid mausoléet i Nikko som är beläget en bit norr om Tokyo.

Här i Nikko finns bland annat portaler, pagoder, skulpturen med de tre aporna ("see no evil, hear no evil talk no evil"), sûtrabibliotek, klocktorn och ett trumtron med snurrande lanterna, de två sistnämnda gåvor från holländska regeringen. Nästan varje hantverkare i landet arbetade med att färdigställa detta monument, och bara förgyllningen av olika delar lär ha krävt över 23 000 mandagar.

Ornamentiken sägs vara oöverträffad i sin rikedom även om intrycket kan vara lite väl överdådigt, lite väl barockt, lite arkaisk Disneyland så att säga. Kanske är detta Ieyasus mausoleum värt att se, men det mest fängslande här finns nog i ett annat mausoleum i staden, det över efterföljaren Iemitsu; jag syftar här på en viss takmålning med en drake som betraktar sin spegelbild i vattnet. Jag älskar denna bild.


- - -


Efter 1853 moderniserades Japan med förebild i Västeuropa. Man införde banker, byggde järnvägar och anlade telegraflinjer, allt detta exempel på en rimlig europeisering, men samtidigt kom extrema idéer till ytan som sa att allt japanskt borde avskaffas. Statsmannen Inouye Kaoru ansåg till exempel att riset borde ersättas med bröd och att får skulle beta på risfält som omvandlats till ängar. Än extremare var den som framhöll att buddhismen skulle avskaffas till förmån för kristendom, för endast på så vis skulle japanerna kunna tillägna sig det unikt europeiska... På 1880-talet sansade man sig dock, det visade sig att den gamla japanska kulturen kunde samexistera med all denna modernisering.
Relaterat
Jalving: Absolut Sverige (2012)
Evola: Ride the Tiger (1961)
Fuller: The Generalship of Ulysses S. Grant (1929)

1 kommentar:

Inre exil sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.