In Swedish, because today it's Sweden's national day. -- Det är nationaldagen idag.
Den 6 juni varje år brukar jag posta ett inlägg. På tema nationalism – svensk nationalism. Eftersom det är nationaldagen.
Dagens datum råkar vara 6 juni. Och även i år ska jag denna dag, som seden bjuder, säga något passande.
Denna tradition inleddes 2011. Se här.
Det är med andra ord tioårsjubileum idag. För dessa nationaldagsreflektioner.
+++
2017 fick det hela en mer personlig anstrykning. Då hade ju min svenska historia kommit ut. En nationalistisk historiebok. Så att nämna denna bok i samband med nationaldagen föll sig naturligt.
Och i år ska jag ägna hela inlägget åt denna bok.
+++
Boken heter Ett rike utan like -- Sveriges historia. Och den är ständigt aktuell. Ty den är den enda svenska historik som säger att vi svenskar existerar som ett särpräglat folk. Alla andra jämförbara böcker (= svensk historia av nu levande författare) försöker ju överträffa varandra i att förneka de etniska svenskarnas existens. Harrison, Lindqvist, Englund... you name 'em.
Nåväl, jag har inom mig en känsla som heter fosterlandet. Och min bok speglar det.
+++
Vad innehåller boken då? Detta inlägg säger allt du behöver veta. Sverige och svenskarnas historia, från år 0 till idag, skildras i boken med kunskap och polemisk udd.
Här, idag, i denna nationaldagspredikan, denna soliga 6 juni 2021, känns det annars rätt att betona innehållet i det sista kapitlet, kapitel 12.
Där skildras en resa jag gjorde i Uppland i maj 2010. En rundresa i försommarvärmen i jakt på mina svealändska rötter. Jag startade vid Uppsala högar, drog vidare till Wiks slott och besåg Sigtuna, allt med reflektioner över platsernas historiska relevans. Sedan bar det av till Uppsala. Och sist till Stockholm, där en rundvandring gjordes i historiskt intressanta kyrkor. Slutklämmen är en reflektion över traditionens betydelse, över det kulturkrig vi utkämpar, och sannolikheten för oss att vinna detta krig.
+++
Som sagt, boken är en exposé i svensk historia. I kapitel 1-8 är det en krönika från begynnelsen till idag, plus diverse utvikningar. Kapitel 9 skildrar försvarets nutida historia och kapitel 10 tar en titt på traditionellt vinklad kultur från 1900-talet. Kapitel 11 är en geografisk översikt. Och kapitel 12 är den uppländska rundresan.
Sidantalet är 580. Bindningen är hårdpärm med skyddsomslag. Bilden på omslaget föreställer en karolin, mot en bakgrund av Odens "vilda jakt", sammanfattande vad det hela handlar om: traditionell svensk historia, asatro och karolinsk vurm. Detta är vad som bjuds. Plus nationell yra över gestalter som Gustav Vasa, Gustav II Adolf och Gustav III. Plus skildrande av bondetåget och 1900-talets stormar med världskrig, kallt krig och "PK-kriget" vi idag utkämpar. Osv.
Boken har recenserats här och var och lovordats i alla tonarter -- i Nya Dagbladet, i Nya Tider (länkar till recensioner här). Och på Radio Motgift, en podradio som Magnus Söderman hade 2017. Där sa han om boken: "Den här ska finnas som standardverk hos varje Sverigevän."
+++
Detta var mitt budskap -- idag -- nationaldagen den 6 juni 2021. Ha det så trevligt denna dag.
Tack för ordet.
Relaterat
Reflektioner på nationaldagen 2011
1 kommentar:
"År 0"? Det har aldrig funnits. Så menar du 1 f. Kr. eller 1 e. Kr.? :^)
Men ok, vi säger väl 10 e. Kr. då. Skulle t.ex. romare ha besökt det som idag är södra Sverige så skulle de noterat en 20 st olika folk. T.ex. kommer namnet "Småland" av alla de små länder som fanns där. Enhetsarbetet var ingen enkel sak. Det är väl klart att ett hypotetiskt yttre hot skulle ha enat folk här och på så vis skapat svenskar innan de fanns som koncept osv.
Skicka en kommentar