lördag 13 september 2008

BTJ


Jag sitter här och tänker tillbaka till i våras. Då fick jag nämligen infallet att skicka ett ex av min novellsamling, "Eld och rörelse", till BTJ. Detta är lika med "Bibliotekstjänst", en inköpscentral för alla bibliotek i landet; om de gillar ens bok så köper de in den. Provexet läses av en recensent, och på basis av dennes utlåtande blir det "ja" eller "nej" till inköp.

Själv fick jag en positiv räka, så BTJ tvekade inte att köpa in sina modiga sex exemplar. Det är en bra siffra för en okänd debutant. Boken finns nu att låna på bland annat Stockholms stadsbibliotek, tänk er det...!

Nå, men vad sa man då i recensionen av "Eld och rörelse"? Vad ansåg BTJ:s recensent om mitt opus?

Jo detta, nu ska ni få höra. Magnus Dahlerus gör en smärre inledning till sin text med dessa ord:
Lennart Svensson beskriver sig så här på sin blogg: "Privatreligiöst tidningsbud och författare". Boken "Eld och rörelse" (militär princip, betyder egentligen växelvis framryckning) är en samling noveller, 14 stycken, varav en är en längre berättelse. Det rör sig ofta om science fiction - novellerna utspelar sig i historisk tid, framtid och nutid.
En lovande början. (Och epitetet ovan kom från en tidigare signatur, även om det fortfarande må stämma. Ifall ni undrar.) Så börjar Dahlerus avhandla boken:
Svensson vrider verkligheten några varv. I novellen "Norrlandsproblematiken" är Norrland avfolkat på grund av "lappsjukan". I den korta novellen "Mordet på Olof Palme betraktat som recension av fiktiv kriminalroman", är mordet på statsministern och de följande utredningarna en boks handling; den boken är osannolik och osmaklig.
BTJ-recensenterna är åtsagda att skriva kortfattat, så att skribenten ens finner dessa noveller värda att nämnas får ses som beröm. Detta kan låta som övertolkning, men jag anser mig ha fog för denna förmodan, för slutklämmen är positiv (och man köpte ju in boken på basis av denna räka, remember):

Novellen "Eld och rörelse" är en berättelse om några soldater och deras rörelser under ett krigsanfall. I den är tonen allvarlig, men i de övriga novellerna finns det en ton av underfundig humor och medvetna anakronismer och näsvisa figurer. Novellerna är ofta rätt underhållande och humoristiska skrönor.

Det om detta. Vill ni ladda ner pdf:en till boken går ni hit.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Min första novellsamling, Nattvaka, privatutgiven också den, fick en halvhyfsad recension och sålde i 25 ex till Btj, vill jag minnas. Men det var andra tider med rikare bibliotek i Sverige. Och Sam J Lundwall tyckte det var bra för en "okänd debutant" som han också formulerade det.

Ett tips är annars att inte nämna några försäljningssiffror, och i synnerhet inte när sf-fans är i närheten. Ty människor fungerar inte rationellt, och sf-fans irrationalitet står i omvänd proportion till hur omåttligt rationella de inbillar sig vara ;-) Även om du förklarar att 6-10 Btj-ex är okej för en okänd debutant, så kommer de bara att se "en liten siffra" och i övrigt inte lyssna på förklaringar. Så länge du inte säljer, säg, minst 10.000 ex av varje bok, tar de för givet att du bara är en lätt förbigången amatör ;-)

Anonym sa...

Förresten, detta måste nog förtydligas eftersom science fiction-fans dessutom har en utsökt förmåga att - både medvetet och inte - missuppfatta allt de inte gillar ;-)

"... tar de för givet att du bara är en lätt förbigången amatör" borde formuleras "... tar de för givet att du bara är en helt obetydlig amatör som man inte behöver räkna med".

Men tacknämligt nog kommer antagligen ingen av dem att kommentera.

Svensson sa...

"Svårt att bli profet bland ens gelikar", dvs sf-fansen... så tycks du mena Aleph. Well, personligen har jag hört en del glada tillrop från sf-lägret, som Martin Glännhag som lät mig citera hans utlåtande i ett tidigare inlägg.

Bland dem som köpt boken tror jag det är fifty-fifty sf-fans och mainstream-folk. De förra har hört om boken på fandom.se eller av mig personligen, på Uppsalafandoms pubmöten, och resten har läst om boken här på bloggen.

Personligen tycker jag boken sålt bra, ja över förväntan.

Anonym sa...

Jag satiriserar förstås, d.v.s. spetsar till läget med en sanning i kärnan. Men bra och gratulerar till att boken sålt över förväntan.