Jag har kockexamen. Jag kan skriva också. Dessa två faktorer har nu resulterat i en bok: Den historiska maten -- från Ludvig XIV till mammas köttbullar. Boken finns att köpa både här och där.
Köp boken från förlaget.
Köp boken på Bokus.com.
Ni vet hur det är. I matböckernas värld är det endera av två attityder som gäller.
Antingen läser man snitsiga texter av gourmander som vet allt om mat, utom hur man lagar den.
Eller så läser man texter som är som IKEA-instruktioner. Dvs recept.
Nu har dessa två modus förenats i Den historiska maten -- från Ludvig XIV till mammas köttbullar.
Nu, äntligen, finns det en läsbar kokbok på marknaden.
Tonvikten i boken ligger på underhållning, historia och litterära speglingar av detta. Men det finns hela tiden en nerv som heter "krogerfarenhet, kockperspektiv" i detta verk.
Och detta gör den unik.
+++
Bokens baksidestext uttrycker det hela väl:
Detta är något så ovanligt och nödvändigt som en bok om mat som skön konst. Författaren låter oss följa med i de litterära, konstnärliga och historiska sammanhangen. Inte vid ett enda tillfälle tappar boken fokus på vad den avhandlar – mat – som en skön konst.Med andra ord: möt storheter som Napoleon, Talleyrand, Bismarck och Danton, och ta del av deras bord.
Det läsaren får sig till livs är en lika delar matfilosofisk upplevelse som en inblick i när Priscilla Presley serverade lasagne. Det är balanserat mellan mat som en musisk syssla, och praktiska tips från författarens egna erfarenheter som kock.
Vi bjuds in att uppleva hur Teddy Roosevelt på ärevördiga Hôtel de Ville i Paris inleder måltiden med en »Petit soufflé aux crevettes Diplomate» till hur Tore Wretman stod i salongen och blandade till Rhode Island till gästernas räkcocktail. Med ett helt kapitel låter författaren och kocken oss ta del av hans matfilosofi som förutsättningen för en svängig – musikalisk – matlagning. Det är något spontant rytmiskt och underhållande över den sanne kocken, det är shoot‘n’go och jävlar anamma och jag vet inte vad. Den sanna matlagningen kräver espri och musik och ett musiskt förhållningssätt.
Lennart Svensson har med samma inställning till matlagning tagit sig an den grannlaga uppgiften att skriva denna på många sätt unika matbok. Vi ska vara tacksamma för att vi får ta del av resultatet – från Ludvig XIV:s soppa och fasan till rullandet av mammas köttbullar.
[Signerat Roland Casselbrant, förläggare och gourmand]
Läs om författare som Alexandre Dumas, Goncourt och Claes Hylinger och njut den gourmandiska elegansen.
Läs matskildringar av Ulf Lundell, Tolkien och Larry Niven och förundras.
Ta del av en master class i matlagning signerad yours truly.
Allt detta och mera är vad boken innehåller.
En alkemisk mix av bildning, krogerfarenhet och musisk känsla, det är vad Den historiska maten kan beskrivas som i en mening.
Format: mjukpärm (danskt band)
Språk: svenska
Sidantal: 294
Förlag: Cultura Aetatis
Köp boken från förlaget.
Köp boken på Bokus.com.
Relaterat
Den historiska maten: uppdatering 2
Fenor och krom
Mina böcker: köpställen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar