torsdag 7 februari 2008

Intervju med Svensson om "Eld och rörelse"


- Du har gett ut en bok på eget förlag.

- Ja.

- Betitlad "Eld och rörelse".

- Ja.

- Den handlar om krig. Gillar du krig?

- Nej. Det här är en tragisk berättelse.

- Jaså?

- Jodå. En förlagsperson sa en gång om den: "När man läst slutscenen förstår man hur meningslöst kriget är." Han tillade även något om "Kafka-artad stil".

- Vad menade han med det då?

- Han syftade antagligen på den drypande ångesten...

- Jag förstår. Men boken innehåller förvisso mer än titelberättelsen, här finns dryga dussinet noveller. Många handlar om män har jag märkt...

- Visst gör de det. Men här finns även kvinnor. Tänk bara på den smäktande skönheten vi möter i "Latonia", en gåtfull donna som livar upp den öde stad det handlar om. Hon är suset i kulvertarna, prasslet i gräset och solen på fasaderna; kort sagt så är hon staden, hon är dess anima. En mer vältalig hyllning till kvinnan är svår att finna.

- Mmm, man tackar.

- Och där finns mer. I "Norrlandsproblematiken" möter huvudpersonen en kvinna, "rätt läcker, iförd fjällrävenjacka med röd scarf och med håret i hästsvans". Något senare ses hon i "en sidenklädnad av grönt och rött och med juvelörhängen, pärlhalsband och en collier med smaragder, safirer och topaser. På huvudet en tiara i vilken glimmade en röd rubin." Vad som hänt mellan dessa två uppenbarelser, vad som orsakat förändringen tänker jag inte säga, annat än att det gäller själva novellens idé.

- Jaha, jaha. Få se nu, vad ska jag fråga mer... jo: det finns en viss sagoprägel, ett visst fantasystuk på inslagen: noveller om det gamla Nineve, om en medeltidsriddare, om en fjärran galax och om okända maskinvärldar. Det är gott och väl. Men för den som älskar vardag och realism, vad har boken att ge henne?

- Hon kan ge sig i kast med "Åsiktskonstnär", om en föredragshållares vardag. Och hon kan läsa "Ett svenskt Roswell", om vardagen för två män på jakt efter vad: tallmoar, flyende moln och fikapaus på campingbord är viktiga inslag i denna story. "En stad vid havet" skildrar för sin del en avdankad soldats irrgång i en högst reell stad. Och själva titelstoryn är så realistisk den kan bli: landskapet må vara ett odefinierat Never-never-land, men intrycken från det hela är verkligen hemvävt, down-to-earth-äkta.

- Hur då menar du?

- Tja, vad sägs om intrycket av snöfall en vintrig eftermiddag och snöslask under uppsprickande moln, eller en vindskammare upplyst av en naken glödlampa och en sönderbombad fabrik där takbjälkarna hotande hänger ner från taket? Detta måste vara gefundenes Fressen för envar realistvurmare. Och parat med detta finns alltså fantasirika miljöer i denna bok; blomman spränger asfalten och drömmen väller fram. Här får man litegrann av varje.

- Kanske dags att hissa intresseflagg då. Hur får man tag på boken?

- Vill man ladda ner pdf:en till boken går man hit. Det är gratis via tjänsten Dropbox.

Inga kommentarer: