onsdag 6 april 2011

Konspirativt beteende


Enligt Forex News hade Khadaffi planer på att lämna det internationella banksystemet. Han ville skapa en regional, guldbaserad valuta för att slippa handla olja i dollar (vilket idag är standard). Vissa hävdar att om fler länder i regionen följt samma linje, som led i Jasminrevolutionen, skulle USA och västländerna ha förlorat stort på detta. Därför startades det pågående Libyenkriget: för att kväsa Khadaffi och behålla det nuvarande systemet med pappersvalutor och bruket att all olja handlas i dollar. En rungande konspirationsteori? Döm själva, kolla länken. Den länken gäller Libyen. Nu har jag även fått höra att USA:s krig mot Irak 2003 utlöstes av att Irak just övergett bruket att handla olja i dollar. Efter USA:s invasion återgick landet till att handla olja i dollar... Krigshetsen mot Iran 2006 sägs ha berott på samma sak: att Iran slutat handla olja i dollar. Detta torde vara kärnan i anklagelsen "War for Oil".
Förekommer konspirationer? Det får man inte säga idag. Då blir man stämplad som konspirationsteoretiker. Det är något fult det. Det har jag fått lära mig på Skalmanforum, frekventerat av många i Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Säger man ”konspirationsteori” i deras närhet osäkrar de sin revolver.

Då får man kringgå problemet och säga: konspirativt beteende förekommer. Som när CIA manipulerade skeendet i Guatemala på 50-talet, Dominkanska republiken på 60-talet och Chile på 70-talet. Detta är komplicerade fall, för jobbiga för folk att studera. Men ett bra exempel på konspirativt beteende i den mindre skalan är när några ungdomar i USA var ute på hajk i Sequioa National Forest i Californien, 11 juli 1986. De fick se ett jetplan störta men när de försökte närma sig kraschplatsen var där massor av regeringsbilar och soldater som hejdade dem. När en av ungdomarna senare återvände till platsen var den helt omgjord, inga skadade träd eller buskar fanns, nedslagskratern var utplånad och jorden var utbytt, allt för att dölja kraschen. Det visade sig senare att det var en prototyp till planet F-117 Stealth som störtat. Men den mest konspirativa detaljen var denna: regeringen hade låtit gräva ner spillror av ett äldre flygplan, en McDonnell Voodoo, för att vilseleda eventuella privatspanare... (källa: "Världens största konspirationer", Semic 2002)

Låt oss titta på moderna konspirationer. Libyens Kadaffi sägs som sagt ha velat återgå till guldmyntfot och sälja olja i en ny, guldbaserad valuta. När dessa planer kom till USA:s kännedom gick man i krig mot detta land.

9/11? Varför återfanns det knappt några vrakrester där Flight 93 störtade, Shanksville i Pennsylvania? Var var resterna efter det plan som kraschade in i Pentagon? Varför dessa anomalier kring The Twin Towers? Gå in på Youtube och se ”9/11 Loose Change” och kolla in fler märkligheter.

Är alla statsmannamord verk av ensamma galningar? Ja, om man får tro mainstreamåsikten. Konspirationsfolket däremot, de anser ALLA statsmannamord vara resultat av konspirationer. Själv anser jag det finns anomalier i till exempel JFK-fallet. ”This isn’t the smoking gun but for sure something smells” sa någon om indicierna mot en viss Roscoe White t ex. Detta spår är spännande; gå till länken och scrolla ner lite, det är värt mödan. Inte så att mordet kommer att lösas av detta - men kolla in, här har vi en av internets fördelar. Oortodoxa fakta tillgängliga för var och en.

Var konspiratörer i farten under franska revolutionen? Idag ökar indicierna mot Philippe Égalité och kretsarna kring Palais Royal (som inte var ett palats utan en samling caféer och nöjeslokaler i centrala Paris). 14 juli var det hög aktivitet här. Visst var det franska samhället moget för förändring men ”spontana folkresningar” är svårt att tro på längre när man läst en del. Mellanösterns Jasminrevolution sägs också ha varit triggad av agenter – ja kanske det.

Kanske är konspirationer mer utbredda än vi tror. Dock tror jag dagens MENA-utveckling i så fall kommer att gå manipulatörerna ur händerna, såframt de inte är beredda på världskrig och civilisationskollaps. Men det kanske de är? De kanske har sina hideouts beredda under Klippiga bergen.

Det är svårt att vara sf-författare idag. Verkligheten är så mycket intressantare. Utan att hävda existensen av megakonspirationer så är aspekter i sammanhanget roliga att ta del av. Som spekulationerna kring projekt Aurora, spionmemoarer (det underlättar att vara frimurare i MI5 sa Peter Wright), det faktum att Federal Reserve är en privatägd bank helt utanför USA:s offentlighet, ockulta detaljer i Washingtons stadsplan (Dan Brown skrev nyss en roman om det, fakta stödjer honom till 90%) samt i Frihetsgudinnan (gåva från franska frimurare). Man behöver inte bosätta sig i en bunker och börja skriva kilometerlånga blogginlägg med 40 länkar bara för att man tycker det finns märkligheter i ett och annat där ute, annorlunda historier än dem som mainstreammedia rapporterar om.
Relaterat
Förändringens vind drar genom Mellanöstern
Eld och rörelse (2007)

dn dn dn dn svd

6 kommentarer:

Perra J sa...

Man kan verkligen må otroligt dåligt av konspirationsteorier. Jag vet.
Det kan i sig vara en konspirationsteori - att hålla folk i ett tillstånd av fruktan - det är mycket viktigt att komma ihåg detta.
(Innan jag skulle sända iväg detta märkte jag att jag skrivit konspirationsterapi i stället för konspirationsteori. Så lustigt, var fick jag det ifrån? :-)

Svensson sa...

Helt sant! Man kan snöa in på det hela och bli paranoid. Det har jag märkt av så jag balanserar det hela med min kristna tro. Man får inte låta ångest och rädsla styra sitt liv.

Perra J sa...

Det är en balansgång i det också. Man måste vara medveten om de eventuella konspirationerna. Det är fel att bara ignorera alltsammans. För något pågår!
Så det handlar alltså om att komma över rädsla, samtidigt som rädslan inte får ta över.
Ignorance is Bliss funkar inte.
Många sajter nuförtiden frossar dock i konspirationerna utan balans, och de gör kanske mera skada än nytta. Särskilt när de makter som ligger bakom framställs som mäktiga att vi aldrig kan påverka något. Allt lever på vår falska identifikation vid en maktentitet. "Något som fixar det åt oss"
Jag balanserar det också, med min gudstro, som inte är konventionell kristen tro (dvs om man beaktar de katolska rötterna, som vill frammana en yttre Gud).
Kan man inte balansera på detta vis, så vågar man inte se konspirationerna. Hoppas inte du missuppfattar mitt senaste blogginlägg.

Svensson sa...

Jag tror vi är mer eller mindre ense formellt, i attityden "tillvaron är till sin innersta natur andlig, inte materiell". Och vidare, att det både är fel att 1) tro benhårt på konspirationer as such 2) avfärda alla konspirationer.

Balansen som sagt. Att vara medveten om att det finns KONSPIRATIVT BETEENDE i världen och att det nyttjas av regeringar. De kan ibland ledas av höga principer för sitt hemlighetsmakeri men resultatet blir inte alltid så vackert.

Sedan frågar man sig om alla dryftade, konspirativa framtidsplaner är av ondo. Världsregering? Tja, om det finns spelrum för individer och folk under dess krona och atmosfären är en av fred och sant samarbete. Världsreligion? Tja, om skilda religioner får fortleva under dess egid som delaspekter av sanningen. De flesta högerradikaler m fl idag är emot all internationalism - ja, själve ordet "internationalism" är ett fult ord. Såklart är internationalism i bemärkelsen ateism och ekonomism det värsta som finns, men utöver det finns också en godartad form av globalism, fri från "inopererade 666-chip" och annat.

Perra J sa...

Bra sagt.
Ju mer man ser Bjälken i sitt eget öga desto mer ser man det BETEENDE som skapar konspirationerna. Utan att behöva gå in på enskildheter, ser man plötsligt hur det ligger till. Allt inom en har en motsvarighet utom en.

Svensson sa...

"If I don't go within me, I go without me." - Neale Donald Walsch