söndag 22 juli 2012

På ettårsdagen av Utöya


Det är idag ett år sedan: ett år sedan dådet. Denna dag, den 22 juli 2011, mördade Anders Behring Breivik sammanlagt 77 människor. Det skedde dels i Oslo centrum, dels på Utöya i Tyrifjorden. svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn
Idag är det offrens dag. Bano Raschid, Torjus Blattman, Monica Bösei och de övriga 74 offren för Breiviks mordiska framfart bör minnas och hedras. Ske alltså.

Vad ska jag tillägga? Låt mig citera vad jag skrev i augusti förra året, som reaktion på Utöya, Oslobomben och allt:
77 människor har ljutit en våldsam död. 77 människor har stupat, mördats. 77 människor har ryckts bort från livet av en galning.

Jag kommer osökt att tänka på Clannads låt, temat till TV-serien "Harry's Game". Den sjungs på iriska men jag har alltid tolkat refrängen som mourn the dead, "sörj de döda". Det är i alla fall vad man måste göra nu, sörja de döda. Clannads låt är för sin del mycket suggestiv. Den måste höras, kan inte beskrivas.

Sorg och vrede svallar efter attentatet. Något liknande dåd kan jag inte åminna mig i Nordens historia. Ett massmord, ett planerat dråp av över 70 personer. I fredstid var det länge sedan ett sådant dödande förekommit på våra breddgrader.

Dådet är exempellöst.
Breivik dödade 77 människor. Jag säger: må deras själar vandra vidare till en högre eter, må de komma till saliga ängder de får vila ut och tas om hand av milda väsen.
Relaterat
Kritik mot Breivik
Reportage Gideå
Reportage Arnäs

13 kommentarer:

vargas12 sa...

Takk for dine kloke og varme ord!

http://www.vargas12.com/2012/07/ord-og-tarer-er-brukt-opp-et-ar-er-gatt-hva-med-framtiden/

Vargas

Svensson sa...

Tack själv. Här är din länk klickbar.

Anonym sa...

Eller som du tidigare beskrivit dådet: "Överdrivet.." "Inte kungsvägen.." eller favoriten "Boyish.."

/Anonym 10:53

Anonym sa...

Men du vargas12. Var det verkligen så att de 69 som så hänsynslöst dödades på Utöya dog för Norge? Var det inte så att de alla var hängivna mångkulturen och dog för mångkulturen?

Anonym sa...

Dom var barn era jävla idioter. Han sköt försvarslösa barn. Det räcker så.

Anonym sa...

Barn? Kanske några, men de flesta var unga vuxna. Många dessutom anställda av AUF. Alla säkerligen villiga att byta ut det norska folket mot mångkultur. Skriver inte detta för att jag anser att Breivik gjorde rätt, utan endast för att jag blir så trött på att Utöya missbrukas som ett bevis för att ännu mer invandring och mågkultur på något underligt vis skulle vara det ända rätta.

Anonym sa...

Dom var barn, som blev mördade av en vuxen man med skjutvapen. Det är det enda som betyder nåt.

Anonym sa...

Att Brevik hade fel betyder inte att Quislingarna på Utöya hade rätt. Enkelt och lättbegripligt!

Anonym sa...

Du kanske till och med tycker att dom fick vad dom förtjänare. Quisling betyder ju landsförrädare, ganska hårda ord om några femtonåringar på sommarläger..

Anonym sa...

Du missförstår avsikligt det som skrivits ovan. De var och förblir quislingar, men det var fel av Breivik att ta lagen i egna händer.

Anonym sa...

Så hur tycker du man ska behandla femtonåriga landsförrädare?

Anonym sa...

Det fanns en eller ett par 15-åringar. De flesta var i värnpliktsåldern eller äldre. Men åldern spelar ingen roll. i en rättsstat följer man lagarna.

Hur tycker du själv att människor som förråder sitt land ska behandlas?

Anonym sa...

Sådana ska väl straffas enligt gällande lagstiftning? Men du menar då att ungdomarna på utöya var landsförrädare i juridisk mening?