torsdag 26 juli 2012

Breivik och hans moder


Breivik skriver uppges det. Han skriver brev till andra extremister. Han ska även skriva böcker om sitt dåd, om sin ideologi och om framtiden. Jag kommer nog inte att läsa dem. Jag har redan läst hans 1500-sidiga manifest. Där får man sitt lystmäte av Breivik. svd svd dn dn dn
Man kan säga: Breivik har haft sin tid. Kanske har han fått oss att tänka på Frankfurtskola och massinvandring. Gott så. Men han borde ha fokuserat på metapolitik hela tiden - han kunde med lite träning ha blivit en skicklig debattör. Det såg vi ju i domstolen, vi såg det i manifestet här och var. Men han var för otålig och for iväg på en killing-spree.

För övrigt sitter jag här och tänker på Breivik och hans moder...! Ja det ska man ju. Det är kvinnliga vibbar i luften, gudinnans tidsålder och allt. Isis har fått sin krona tillbaka. Redogörelsen för Breiviks vistelse hos sin moder är i alla fall intressant. Han flyttade hem 2010. Snart började han bete sig konstigt. I våras berättade modern om detta, vilket återgavs i rätten. Hon ogillade sonens humörsvängningar och de vapen han visade sig ha: ak:n och Glocken. Dem behövde han i det kommande inbördeskriget sa han.

En bra sammanfattning av detta drama gavs tidigare i år på Flashback. En kommentator hade läst intervjun med modern från den första psykolograpporten. Signaturen Gameplayer säger att det här är som Lovecraft, texten ger oss en förvandling à la Charles Dexter Ward... en människa som blir demon! Demoniskt eller inte; Breivik bor alltså hemma, beter sig konstigt. Det hela mynnar ut i att Breivik ska lämna Oslo för en överraskande, ny karriär. Men först det här, med Gameplayers ord från den 24 april i år:
Breivik flyttar hem och låser in sig på sitt rum. Han säger han ska skriva på en bok. Från rummet hör hon konstiga ljud och ibland är volymen på datorn väldigt hög.

Han blir allt underligare mot den stackars modern och talar mest om riddare, historia och politik. Hans personlighet förändras också. Enligt modern till det sämre.

En dag kommer han hem med en ovanlig väska som ser "skottsäker" ut vilket förvånar modern. Han skaffar också vapen. Först ett gevär och sedan en pistol.

Han börjar också träna men inte på ett normalt sätt utan som "Rambo" enligt mamman.

Hans beteende förändras inte till det bättre. Han börjar också bli rädd för bakterier, bär munskydd och äter på sitt rum där han uppehåller sig så mycket. Detta får ett slut när han en dag berättar för modern att han ska bli bonde.
Så kan Breiviks liv strax före tiden som bonde sammanfattas.
Relaterat
Breivik är frisk i lagens mening
Breivik enligt Varricchio
Redeeming Lucifer
"Det röda massanfallet"
"Trotylstorm i öster" (2018)

4 kommentarer:

Anonym sa...

I retrospekt hade det ju varit bra om mamman hade berättat för någon om sin sons underliga beteende, så hade vi kanske sluppit hela tragedin..

Svensson sa...

Ja, kanske det. Skaffandet av vapen var ju en indikation på något. Ett så kallat varningstecken.

LeQuarius sa...

Jag har funderat mycket kring Breiviks mamma. Vad hon måste ha gått igenom och hur vidrigt det egentligen är att tvinga en mor att vittna emot sin egen avkomma. På något sätt måste ju allt hon säger om sin son vara ett uttryck för chock och bestörtning. Även psykiatrikerna utövade påtryckningar. Samme läkare som utvärderade Breivik som sinnesjuk, vårdar också mamman. Nästan så man anar en konspiration.

Svensson sa...

Breivikfallet rymmer mycket drama, även av den psykologiska varianten. Modern har vi nämnt här. Sedan har vi fadern som försköt sin son vid 16. "Han borde ha tagit livet av sig" sa han om sonen efter dådet. Magstarkt.