torsdag 3 november 2011

Topp 5 löjligaste antirasismerna


Kajsa Ingemarsson syns idag på affischer över hela stan. Hon gör reklam för programmet "Svagaste länken" som snart har premiär på Kanal 7. Och hon gör det med repliken: "Du har inte alla indianer i kanoten." Men om Antonie Frank, Skarpnäck, får sin vilja fram ska Ingemarsson och hela Kanal 7:s ledning shavottera för detta. För detta är rasism. Att säga "indian" är rasism! - Välkommen till Galaxens Topp 5-lista över de löjligaste antirasismerna. ft




1. Indian

Vi läser i Aftonbladet hur Antonie Frank anmält Kanal 7 till JK. Reklamdevisen "du har inte alla indianer i kanoten" går bort, ety att säga "indian" är rasistiskt. "Ursprungsbefolkning i Nordamerika" ska det heta. Frank får svar på tal i artikeln av en akademiker som säger att det här är inte så laddat. Själv kan jag bara säga: det räcker nu. Frank sägs själv ha indianpåbrå, native American, gott så. Men att kränkas av "indian"... det går liksom inte. Kvoten av kränkthet för "neger", "zigenare" osv är fylld.



2. Tintin i Kongo

En domstol avgjorde nyligen att detta gamla Tintinalbum inte är rasistiskt. Inom en samtida kontext kan man inte plocka rasistpoäng här. Albumet speglade sin tid sa den belgiske riksåklagaren i förrgår, 1/11. Tack och lov för lite sans och måtta i affärer som dessa.



3. Nogger Black

Vi hade i Sverige för länge sedan glassen Nogger. Den bestod av vanilj med fyllning och överdrag av nougat, därav namnet. Sedan, 2005, gjorde man den i lakristisvariant: lakritstäckt vanilj med lakrits i mitten, ganska intressant med denna smakbrytning vanilj/lakrits. Men se det skulle man inte gjort; en viss Stig Wallin tog illa vid sig och ansåg att reklamen undermedvetet sa "nigger". Stoppa den, stoppa Nogger Black! sa han via sitt då nygrundade Centrum mot Rasism. Centret led en prestigeförlust för detta. Men antagligen finns det fortfarande och letar efter nya skitsaker att rasiststämpla.



4. Vitt papper

Vitt papper är rasistiskt säger Anne O'Connor. Barn som tecknar på vitt papper blir implicita rasister. I rest my case.



5. Vita människor

Vita människor anses för övrigt implicit vara rassar. Minns det, alla ni som erkänner er etnicitet. Hat mot vita är nästa trend:
Att känna eller t o m tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade, och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!

- Tobias Hübinette, Creol 1/96

Men på det hela är våra fiender så löjeväckande att vi inte behöver bekämpa dem, knappt några argument behövs. Ett brett leende räcker.




Relaterat
Svensson: biografi
Bild: Västra kanalen i Härnösand, hemstad för den Stig Wallin som var ordförande i Centrum mot Rasism till mars 2006. Han avled 2009.

5 kommentarer:

Goten sa...

Det var en svensk, en finne och en lapp som skulle över en å. Men kanoten dom hade rymde bara en person. Hur löste man det hela, tror du?

Anonym sa...

Svensken och finnen satte sig i kanoten. Kanoten fick då en spricka, men den täckte man över med en lapp.

PB

Goten sa...

PB för fan, VAKNA! kanoten rymde bara en man sa ja ju.

Hyfsat försök any how...

Pappan sa...

Lappen på knät, finnen på näsan. den där är gammal som gatan.

Anonym sa...

Jaså, var det en barngåta! Jag är inte så bra på sådana numera eftersom jag inte längre har små barn. Jag trodde det gällde att vara kreativ själv.

PB