lördag 17 augusti 2024

Lästips augusti 2024

Goddag.




Härmed ett inlägg... som bjuder på snabbrecensioner av några tämligen nya böcker. Alltså lästips.

Matilda Gustavsson. Klubben – en undersökning. Bonniers 2020. -- JC Arnault fick vad han förtjänade, en kriminell hovslink... och här berättas hans historia... och Gustavsson var den som avslöjade honom.

Johan Lundberg. När postmodernismen kom till Sverige. Timbro 2020. -- Intressant om när Pomo kom till Sverige i bl.a Horace Engdahls gestalt... vilket var OK... och idag lever på sätt och vis pomo fruktbart vidare i form av "Heideggerseminariet" på Södertörns högskola. -- Pomo kan även betyda sådant som PK-ism, antivit ideologi och intersektionalitet... men det kom senare, det kom via USA... det var en establishment co-option of pomo, som, när den kom, trots allt kunde öppna upp en del mentala låsningar.

Jörgen Jörälv. Delta Science Fiction -- historik och bibliografi. Barrio 2023. -- Detta är en historik över förlaget Delta sf... men i sammanhanget blir det en förstucken Sam J. Lundwall-biografi också. Många intressanta fakta ges här, jag plöjde hela boken. Och förutom förlaget ifråga porträtteras även Jules Verne magasinet, som jag en gång läste. Vad jag reserverar mig för i boken är författarens tendens att göra SamJi till hjälte. SamJi sa ju själv: "Inga hjältar här"!

Andrea Wulf. Magnificient Rebels – The First Romantics and Invention of the Self. Penguin Random House 2022. -- Veckotidningsaktigt babbel om Goethe, Schiller och andra i Jena... den kretsen var kosmopolitisk, men ur den utvecklades den tyska nationalismen i form av Fichte... och då vill inte Wulf vara med längre.



Relaterat
Lästips hösten 2023
JVM

Inga kommentarer: