torsdag 5 oktober 2023

Lästips hösten 2023

In Swedish. -- Det har åter blivit dags för lite litteraturtips.




Jag läser. Böcker. Några av dem har på sistone gjort intryck. Se nedan.

. Svenska spritfester av Jösses Amalia (Fulsnygg förlag, 88 sidor). -- En fascinerande krönika om "svenska supen" och dess festliga förvecklingar. Det är ju så att vid varje svensk kungakröning från Magnus Eriksson till Karl XV trakterades Stockholms innevånare med en kröningsfest på Stortorget. Alltså en spritfest. Och sedan urminnes tider har man i Sverige "druckit jul" och firat midsommar med mälta, fermenterade och destillerade drycker. Där har ni "svenska spritfester" i ett nötskal och Amalias bok ger oss precis detta. Boken avnjutes bäst med en 75:a inom räckhåll, släng korken bara och drick direkt ur flaskan, så får du osökt en "svensk spritfest" i läsfåtöljen. Ledmotivet ges av en nyupptäckt epistel av Bellman: "Sup ur din sup, se supen på dig väntar".

. Prokopéernas kredens av Ivan Feting (Fett förlag, 923 sidor). -- Ni vet alla vilka prokopéerna var: diskreta dadaister i skymning och gryning genom hela Europas historia. Och här får de, äntligen, sin historia skildrad av den gode Feting som kan sitt ämne. Feting kan Procopius Credentia, det är dagsens sanning. Man skulle bara hoppas att han toge sig samman och skrev en roman någon gång. Det vore något för finsmakare: en skildring som dryper av fett, sådär som Feting själv gör.

. Omak säger skomak av Felicia Försvann (Inget förlag, 3,14 sidor). -- En polisongprydd praktkyrassiär i solens sken, det kan denna roman beskrivas som. Hör bara på denna osökta dialog i gröngräset: "Seså, sluta genast att läsa Guds verk och vila, statt istället opp och stöten ryssen i vadmalet!" -- "Jaså, är det så pass, och jag som var på väg att köpa krapplack av min faster i Kråkemåla...!" -- Där har ni det, den välljudande barockprosan är tilbaka i svensk litteratur och Försvann är tjejen att hantera densamma.

. 1,0 av Noll Ett (Smala lyckans förlag, 1 s). -- Här var det minimalism kan man säga...! Här reduceras litteratur, konst och liv till en bokstav: X. Det är bokens hela innehåll. Det är så elegant så att man tar sig för bröstet och flämtar efter andan.



Relaterat
Fenor och krom
Mythago Wood
Ballard
Min privata Operation Barbarossa
"Burning Magnesium" (2018)
Bibliography of Svensson
Ernst Jünger -- A Portrait (2014)
Science Fiction Seen from the Right (2016)
Actionism (2017)

Inga kommentarer: