torsdag 28 juli 2011

Att vara nationalist idag


Förra veckan skedde terrordådet på Utöya i Norge. Och idag har polisen i Tyskland slagit till mot en högerextrem grupp som förberedde våldsdåd mot invandrare, "Standarte Württemberg" i Stuttgart. Jag räknar mig själv som högerman. Dock är jag en fredlig sådan. Så vad betyder dessa dåd för min metapolitiska verksamhet?
1.

Det har som sagt begåtts ett terrordåd i Norge. Lite senkommet säger jag: mourn the dead. Debattören Lisa Bjurwald försökte efter dådet att skuldbelägga alla högermän, i synnerhet SD. Alla invandringskritiker föreföll vara iskalla mördare som Breivik. Men denna taktik har, peppar-peppar, misslyckats. Mannen på gatan drogs inte med i svindeln. ”Sentimentet” tycks idag vara att Breivik åsido får vi inte strypa debatten, lägga locket på och förbjuda fri opinionsbildning.

Vi har den gångna veckan varit väldigt nära diktatur tror jag. Det viktiga vid ett dåd som detta är agerandet strax efter krisen, tolkningen av densamma och utnyttjandet av det chocktillstånd som råder. Reinfeldt hade nämligen i kölvattnet av Utöya kunna säga: ”På grund av dådet i Norge är rikets säkerhet i fara. Därför införs nu legitimation för bloggare, förbud för SD som parti samt ökad invandring för att tysta kritiker av Breiviks typ.” Nu gjorde han inte det. Iofs kan det fortfarande komma ”surt efter” i denna affär. Och fler syndrom à la ”extremhögern som spöke” kan vi få, som den militanta högergrupp man slog ner på i Tyskland idag. Men detta för PK-ismen så efterlängtade syndrom tjänar på ett plan samma syfte som Breivik: att skapa kontrast till oss metapolitiska, fredliga aktörer. Så eftersom vi fortfarande har yttrandefrihet i det här landet tänker jag fortsätta min metapolitiska kamp mot multikulti, PK-ism och massinvandring och för svenskhet, tro och tradition. Och jag gör det här med ett inlägg om NATIONALISM och vad stora andar genom tiderna sagt om det.

Jag är nämligen nationalist. Jag älskar mitt land. Varför älskar man då sitt land? Seneca sa: ”Man älskar sitt land, inte för att det är bra men för att det är ens eget.”. Seneca var för sin del stoisk och lugn men dödades vad det led av sin elev, kejsar Nero.

Men det ska inte handla om Nero eller död här. Det ska handla om citat som det nyssnämnda, epigram om nationalism, patriotism och att älska sitt land. Upprinnelsen var Senecas citat. När jag googlade det fann jag denna sajt. I det följande ges alltså några patriotiska citat med mina kommentarer. Dispositionen är ”allmänt” följt av ”amerikanskt”, ”krig” och ”kvinnligt”.

Sajten jag fann var på engelska. Senecas citat löd på detta språk: Men love their country, not because it is great, but because it is their own.

Men jag fann mer, mycket mer på denna webbsida. Häng med!
2.

Det handlar om patriotiska citat. Vad sägs om denna intrikata sak av George Santayana:
A man's feet must be planted in his country, but his eyes should survey the world.

Detta kan man kalla balans patriotism/kosmopolitism. Det ena utesluter inte det andra. Jag är präglad av svensk natur och historia, svenskt språk och odling, vilket blir den bas varifrån jag vandrar i alla möjliga länder på jorden och i universum.

Tjusiga rader av sällsport slag finner vi härnäst. Det är poesi av en poet, schvungfulla stilismer av en bredbladig fäktmästare:
Breathes there the man with soul so dead
Who never to himself hath said,
This is my own, my native land!
Whose heart hath ne'er within him burn'd
As home his footsteps he hath turn'd
From wandering on a foreign strand?
- Walter Scott

Inget finns att tillägga här. Detta är sant. Har man känsla i kroppen påverkas man av sitt land, gör man det inte är man antagligen en lobotomerad PK-robot. För övrigt minns jag en sf-berättelse som hette ”Breeds there a man” som jag har för mig skrevs av Asimov, vilket inte har något med detta att göra.

Kärlek är världens grund. Kärlek måste finnas. Man måste iaf älska sig själv – och sedan sitt land. Om man däremot bygger en världsbild på hat, skepticism och ironi har man till slut inget kvar. Detta säger Byron i ämnet: "He who loves not his country, can love nothing."

Och här är en bra sentens av Shakespeare, ord och inga visor:
Who is here so vile that he will not love his country?
3.

Här har vi tunga ord, särskilt gångbara 2011 då vi laddar upp inför tunga kriser med 2012 som magisk nollpunkt:
We fight in honorable fashion for the good of mankind; fearless of the future, unheeding of our individual fates, with unflinching hearts and undimmed eyes; we stand at Armageddon, and we battle for the Lord.
- Theodore Roosevelt

Vi stannar i USA. ”Stolthet, kärlek” är temat för vad en annan president har att säga oss:
I like to see a man proud of the place in which he lives. I like to see a man live so that his place will be proud of him.
- Abraham Lincoln

Land vs regering är temat för Mark Twains sentens: "Loyalty to the country always. Loyalty to the government when it deserves it." Det är en distinktion nödvädnig att göra. Jag ger inte fem öre för vår nuvarande regering; dock hedrar jag Sverige och dess politiska institutioner per se.
4.

Krigspatriotism hör också till ämnet. Horatius’ rader är bevingade:
Pro patria mori dulce et decorum est.

Om sedan detta att dö för sitt land är så ljuvt vet jag inte. Som Heinlein sa: ”Att som värnpliktig dö för ens land är ungefär som när hummern kokas; det må vara ens bästa ögonblick men man har inte valt det själv.

Jag frångår krigsämnet. Härmed en lätt kritisk röst till all patriotism:
The love of one's country is a splendid thing. But why should love stop at the border?
- Pablo Casals

Jodå, detta må vara en berättigad invändning – men man kan inte älska alla människor. Vi må, med Tankesmedjan Feminix, erkänna att alla människor har samma värde men det innebär inte att alla har samma rätt att bo i Sverige. Detta är en viktig distinktion i Sverige 2011, speciellt nu i slutet av juli, där varje kritik av invandring av vissa ses som hatbrott.
5.

Feminix kritiserar multikulti från en kvinnlig synpunkt. Och för att fortsätta på temat kvinnlig/vänlig patriotism, härmed ett citat från journalisten Emma Bombeck:
You have to love a nation that celebrates its independence every July 4, not with a parade of guns, tanks, and soldiers who file by the White House in a show of strength and muscle, but with family picnics where kids throw Frisbees, the potato salad gets iffy, and the flies die from happiness. You may think you have overeaten, but it is patriotism.

Jag slutar som jag började, med ett svenskt citat. Och i harmoni med Bombecks passage gör jag det med en kvinnlig vinkel, med en gyllene sentens myntad av bloggaren Feminix. Den säger i ett nötskal vad nationalism handlar om, och dylik kärnfullhet är aforismens och epigrammets själ:
Nationalism behöver inte vara konstigare än att en mor räddar sitt eget barn först.
Relaterat
Arkeofuturism
Svensson: biografi
"Eld och rörelse" åter tillgänglig
svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn
Bild Eriksbergsplan, Stockholm 1972

7 kommentarer:

Anonym sa...

Den svenska vänstern tvekar inte att dra maximal nytta av massakern för att försöka tysta sina motståndare. Smaklöst är bara förnamnet! Vänsterns hatkampanjer och billiga försök att associera alla som kritiserar invandringspolitik med terrorism var väldigt väntade. Man kan ana att avgrundsvänstern hurrar i smyg över hur massmördaren har försett dom med politisk ammunition att angripa yttrandefriheten med!

Anonym sa...

@Anonym: Va? Vem hurrar, var då? Ge några exempel på vilka som drar maximal nytta? Jag undrar bara, för jag förstår inte vad du syftar på. Det mesta jag läst har varit artiklar om hur denna fascist kan gå så långt, och hur vi alla tillsammans måste tackla den utbredda rasismen för att kunna vara trygga. Och något jag lagt märke till i bloggosfären är att många av rasistbloggarna nu istället tycker väldigt synd om sig själva för med enkla medel vända på steken. Stackars er att ett psykfall i norge med samma politiska åsikter har massmördat barn. (Eller om jag ska vara allvarlig: Håll käften och visa lite respekt till offren.)

Och du - vem du nu är - som skriver denna blogg, du verkar lite snurrig. Det var kraftig "tl;dr"-varning på detta nya inlägg, och när jag läste din profilbeskrivning blev jag lite rädd. Har någon berättat för dig att du skriver konstigt (det är svårt att sätta ordet på vad det är, men när man läser så förstår man). Typ som om du har någon sorts storhetsvansinne. Detta kombinerat med snurrig nationalism/främlingsfientlighet är som vi vet aldrig någon bra mix...

patrik blom sa...

Ett mycket bra inlägg, Svensson!

Lars sa...

Partier som fredligt deltar i den demokratiska processen och som inte uppmanar till våld och förkastar allt våld har inget att be om ursäkt för.

Partier till vänster om V som snackar om revolution och "proletariatets diktatur", liksom partier till höger om SD som snackar om "när vi tagit makten" och som inte tar avstånd från idioter som ger sig på invandrare och som inte tar avstånd från nazism HAR ett tungt ansvar.

Johnny sa...

Den blonde norske gärningsmannen har massmördat norska socialdemokrater och inte muslimer eller invandrare. Han har alltså inte utfört någon rasistisk handling.

Enligt gärningsmannen själv så är terrordådet en hämnd mot S-regeringen och S-ungdomar för att de inte stoppat vänsterungdomars trakasserier och våld mot konservativa kritiker av invandringspolitiken.

Samma sak sker i Sverige när vänsterfascister använder våld och trakasserier mot SD-politiker.

Det är alltså vänsterfascisterna som använder politiskt våld som polisen och SÄPO måste jaga med blåslampa och stoppa deras odemokratiska verksamhet med långa fängelsestraff.

Alla som kallar kritiker av invandring och mångkultur för främlingsfientliga, rasister och nazister stigmatiserar och demoniserar dessa medborgare och skapar en grogrund för det politiska våldet och detta språkbruk förekommer på många rabiata vänsterfascistiska hemsidor som är fanatiska anhängare av mångkulturalismen som hetsar mot Sverigedemokrater.

V sa...

"Alla som kallar kritiker av invandring och mångkultur för främlingsfientliga, rasister och nazister stigmatiserar och demoniserar dessa medborgare och skapar en grogrund för det politiska våldet och detta språkbruk förekommer på många rabiata vänsterfascistiska hemsidor som är fanatiska anhängare av mångkulturalismen som hetsar mot Sverigedemokrater."

Breivik, sluta repetera ditt manifest! Du har redan blod på dina händer.

S sa...

Hej Svensson,

Tänk om alla nationalister var som du och inte som Kent Ekeroth. Jag tvivlar i och för sig att han är en äkta nationalist eftersom han är nog mer intresserad av att förstöra Sverige än att befria den. Jag håller med om att man kan vara nationalist utan att hata andra, men så är tyvärr inte fallet med SD. SD's politik har ingenting med Sverige som land att göra tyvärr, den är bara fylld med hat och är konservativ. SD delar mycket med länder som styrs av sharia, tex deras syn på abort, deras syn på homosexualitet, deras syn på brott etc. Alla extrema sidor slutar precis vid varandra i slutändan. Det Sverige behöver är ett nytt parti som är för demokrati men är emot massinvandring tycker jag.