torsdag 13 februari 2014

Nollpunktsenergi och kristallteknik: vad är det?


Två centrala begrepp inom ny teknik är 1) nollpunktsenergi och 2) kristallteknik. Härmed något om detta.För ett tag sedan skrev jag en tidningsartikel. Den handlade om vår tids politik, om den globala utvecklingen på alla plan.

En redaktör tittade på artikeln. Han reagerade över att jag i en bisats nämnt "nollpunktsenergi och kristallteknik". Så dessa två ord ströks. Men for the record frågade han mig vad jag visste om dessa saker så jag forskade lite privat om det hela. Och detta var vad jag, mellan tummen och pekfingret, fann.Nollpunktsenergi

Först en titt på nollpunktsenergi. Det engelska begreppet "zero point energy" brukar bl.a appliceras på idéer av den amerikanske fysikern Nikola Tesla (1856-1943). Han sa bl.a: "Electric energy is everyhere present in unlimited quantities and can drive the world's machinery without the need for coal, oil or gas". En länk till debattforumet Above Top Secret som diskuterar Teslas idéer om detta är denna.

Idén med gratis energi enligt detta koncept har även tagits upp av debattfilmen "Thrive". Jag vet inte så mycket mer om detta projekt än att det är igång. Det är, vad mig beträffar, en teori möjligen värd att granska. Länk.Kristallteknik

Så vad gäller kristallteknik. Man kan säga så här: två märkliga fenomen i mineralriket är magneter och kristaller. Hittills har vi t.ex lagrat data med magnetiska medel. Kan man även göra det med kristallinska? Kanske. Här är en artikel i Scientific American om datalagring av ljus (= fotoner) med hjälp av kvantminnen som arbetar med kristaller. Länk.

Man kan säga: ljus är information (och mörker är frånvaro av information). Den partikel som förmedlar ljus är fotonen. Men fotonen är snabb (300.000 km/sek) och försök att hejda den och lagra den tenderar att förstöra den. Men med kristaller kan man sakta ner fotonen och avkoda den dess information. Så ungefär skriver Scientific American om detta.

För övrigt är laser ett exempel på kristallteknik. Excitering av en rubinkristall ger dessa synkade ljusvågor.

EDIT 14/2 2014: Idag läste jag detta i ämnet, om Hitachi som tagit fram en liten skiva glaskvarts med märkliga datalagringsmöjligheter.
Relaterat
Omstridda fenomen: Loch Ness osv.
Melinas resa
Modern asatro
Project Montauk
Skeppsbron, Härnösand

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kom att tänka på just kristaller häromdagen. Många som sysslar med andliga ting använder kristaller. Man kan se detta t.ex. i tidningen Nära.
Jag kom då att tänka på den tidiga radions tid då man använde sig av kristallmottagare.
En kristall i kombination med en lång antenn gav energi tillräckligt att driva ett eller två par hörlurar så att programmet på långvåg kunde höras.
Men var kom energin ifrån? Finns det någon forskning?
Rune

Svensson sa...

Kristallen i tidiga radioapparater hörde till mottagaren. Man kunde vrida kristallen ifråga för att dess yta skulle ta emot signalen optimalt. Men det hela drevs med elektrisk ström, så vitt jag vet.

Anonym sa...

Nej! Ingen ström tillfördes enligt min gamle far som var med på den tiden.
Rune

Svensson sa...

OK, tack för upplysningen. Och då är det kanske ännu ett indicium på kristallens märkliga egenskaper. Enligt wikipedia är det själva energin i radiovågorna som driver apparaten.