onsdag 10 augusti 2011

Svensk polis vet besked: ni ska föra dialog


Det har varit kravaller i London. Nu har de även spritt sig till Manchester. Det är fullt krig på gatan och det talas om gummikulor och hårda tag. Situationen har varit kritisk med (huvudsakligen) svarta gäng som plundrat, förstört och levt fan.
Brittisk polis har gjort vad den kunnat. Man är ju klavbundna av oskrivna regler som säger, "gå inte för hårt åt etniska brottslingar, då är du rasist". Dock, polisen har gjort sitt jobb så gott den kunnat. Den har inte, som i Sverige, försökt sig på dialog.

Tills nu. För nu har svenske polisen Ola Österling ställt sig upp och hött med fingret (SvD):
– Polisen ska vara där för medborgarna, det upplever inte jag att de är, säger Ola Österling, chef för Dialogpolisen i Stockholm.

Dialogpolisen startade som en försöksverksamhet för drygt tio år sedan och har sedan utvecklats till en permanent grupp med ett 30-tal poliser runt om i Sverige. Ola Österling är chef för Stockholmsdelen och har föreläst om arbetssättet i både Storbritannien och andra delar av Europa.

– Vår huvuduppgift är att föra en dialog med motparterna inför demonstrationer och liknande händelser. Dessutom samarbetar vi med exempelvis kommuner och medborgarorganisationer och gör ömsesidiga utvärderingar av våra erfarenheter.

- - -

Metoden har väckt stort intresse internationellt och i bland annat Liverpool och Manchester är liknande grupper i startgroparna hos den brittiska polisen. Ola Österling har även besökt London och hållit föreläsningar för Londonpolisen Metropolitan som däremot inte varit intresserad.

– Metropolitan police är mycket mer ortodox, den verkar inte tycka att det behövs några samverkansgrupper eller satsningar på dialog och utvärdering.

Jag baxnar. Nu får det vara nog. Det här är så absurt så klockorna stannar. Läs resten av artikeln själva, jag blir helt mongo av att sätta mig in i denna totala naivitet.

Natten har i London varit rätt lugn rapporteras det. Detta tack vare 16 000 poliser och improviserade medborgargarden. Så stoppar man buset: med legitimt, statsburet våld. Inte med "dialog". Sancta simplicitas.

- - -

För övrigt hänger jag upp mig på bilden ovan. En svart man tvingar en vit man att klä av sig? Varför? För att stjäla dennes kläder? Knappast, när det finns så mycket annat att stjäla just nu (TV-apparater, datorer, sprit). Det hela är bara symbolisk förnedring, symbolisk maktutövning. Men rasism är det förstås inte i MSM:s ögon (om de ens publicerar bilden, om de ens nämner att mobbarna är svarta).

(Ras)upplopp i städer har förekommit förut (Brixton på 80-talet, Los Angeles 1992). Men nu kommer det hela i ett läge av peak oil, fallande börser, amerikansk ekonomisk kris och kölvattnet av Breiviks dåd som inte var någon försumbar händelse. Den var ju en reaktion på multikultikram som detta att MSM mörkar upploppens raskaraktär. Enligt Juholt är detta resultatet av stängda fritidsgårdar... Men något mer än så handlar det nog om. Upploppen i sig dör väl ut efter hand men nog bidrar de till att göra 2011 till ett oförglömligt år. Det blir en intressant höst.
Relaterat
Ett rike utan like (2017)
Svensson: biografi
"Eld och rörelse" åter tillgänglig
Redeeming Lucifer
Det röda massanfallet
Trotylstorm i öster (2018)
svd svd svd svd dn dn dn dn

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låt JAS spana på den engelska polisen och NATOs bombflyg rasera Enhland med syfta vatt beskydda demonstranterna, de vill ju bara uttrycka sin mening och deras förstörelsekapacitet kan ju inte jämföras med ett professionellt bombflygs. Skapa en flygförbudszon över södra England och låt FN beväpna rebellerna. Kalla in säkerhetsrådet omedelbart och fördöm Storbritanien.

Svensson sa...

@Anonym: Yepp, något Stort och Fint är på gång... Med inspiration från "Jasminrevoltionen", vad ska vi kalla den? Augustiblomningen...?