tisdag 27 januari 2009

"Antropolis" ute nu


Jenro Klao vandrar genom ett öde land, kommer till en stad med en kyrkoruin, går in och lägger sig vid altaret och sover. När han vaknar inser han att detta är hans mål, detta är hans drömmars Antropolis. Genast tar han itu med att renovera templet och rycka upp staden ur dess skuggtillvaro.

Civilisationen är i spillror i detta 2100-tal men Jenro Klao är en man med visioner. Snart anländer en rad personer till staden för att dela hans vision och med tiden står staden som nyfödd för deras blickar. Men därmed är inte allt frid och fröjd; det uppstår en konflikt mellan teknik och ande, mellan vetenskap och esoterism, mellan korpar och enhörningar och mycket därtill...

Detta är upplägget för romanen "Antropolis" som skrivits och utges av mig idag på mitt ägandes förlag Etherion. Det är en filosofisk roman om en stad i framtiden, litegrann som von Harbous "Metropolis" och Jüngers "Heliopolis", samt "Tider skola komma" av Wells och "Vi" av Samjatin. Men det är inte bara filosofi; vi får även följa Jenro Klaos göranden som historieprofessor i staden, vi får se honom bryta bröd med en rad gestalter, och vi får se honom lämna staden för en resa som blir avgörande för dess framtid.

"Antropolis" är en rik roman vågar jag hävda, en bok som sammanfattar mycket av det jag sagt på denna blogg om esoterica och historia och vetenskap och matlagning (!). Det är en bok som är väldigt "Svensson år 2009" om man säger.

För övrigt så vill jag här tacka två personer som hjälpt mig i arbetet, som realiserat min vision av omslag och inlaga. Det är - utan inbördes ordning - min bror Robert Svensson vars omslag faktiskt överträffade de instruktioner jag gav honom, och det är Johan Anglemark som omdanat min fil till pdf-format, layoutat rubriker och sidbrytningar och sidor på ett fullkomligt lysande sätt. Så för dessa två herrars oavlönade, ovärderliga insats ger jag mitt oreserverade TACK!

(Bild: Karl Blechen, "Gotisk kyrkoruin", vars sovande man vid kyrkoaltaret inspirerade mig till ovan beskrivna scen. Ifall ni undrar.)

3 kommentarer:

fragmentarius sa...

"Människostaden", eh? Undrar just vad Tage Lindbom skulle ha sagt.

Ska beställa boken när jag får pengar.

S sa...

Kul! Hur har du haft tid med detta i allt bloggande=)
mvh s.

Svensson sa...

Stewe: Romanen har jag arbetat på av och till, det sista året mest reviderat och pysslat. Så förra året var kan man säga att bloggandet var uppgift nummer ett, allt övrigt fick komma i andra hand; det kändes roligast så.

Slutrevideringen gjordes under hösten. Så följde allt det praktiska som kontakt med tryckeri osv, men det tog ju inte så mycken effektiv tid om man säger.

Annars underlättar det också att jobba som tidningsbud, varenda dag är i princip fri för egna projekt.