tisdag 16 augusti 2011

Demokrati och demokratism


Demokrati, demokrati, alla värnar de demokrati: Merkel, Obama, alla västvärldens ledare. De utövar demokrati och värnar den därmed på samma gång i en märklig cirkel.




Demokrati är ledordet för dagens Normaldebattör typ 1A. Demokrati antas nämligen vara begynnelsen och förutsättningen för allt annat gott här i världen.

Det följande resonemanget må tendera till "strågubbe" men jag vågar försöket ändå för att sätta fingret på problemet ifråga. - Gällande demokratins välsignelse brukar det låta så här, detta lägge framställs: i ett tidigare auktoritärt samhälle införs demokrati. Därmed, med demokrati i systemet, har man vips fått den främsta motorn för ekonomisk utveckling, och med ekonomisk utveckling får man automatiskt välstånd och teknologisk utveckling. Och med dessa får man i sin tur möjlighet att lösa problem som arbetslöshet, överbefolkning, miljöförstöring och korruption.

Det är som Family Guys parodi på hur USA ska frälsa Irak. Kolla här på passagen "Democracy Kicks In". Cirka 1.35 in i klippet kommer det i sammanhanget roliga.

Att bara se demokrati som drivkraft för ekonomisk utveckling är fel. Även råvaror, ett stabilt samhälle och annat måste till. Men för liberalen är demokrati ett metafysiskt värde i sig. Det är som en frälsningslära. Det är Den Enda sanna kyrkan. Den som är emot demokrati är en kättare.

Nu är jag själv inte emot allt som heter demokrati. Demokratin ger oss till exempel, som Lars Gustafsson sa för länge sedan, möjlighet att reglera de styrande. Man får till exempel möjlighet att rösta in ett parti som SD, trots att rådande sentiment är emot allt vad SD står för. Demokratin, om den fungerar, ger möjlighet till ÅTERKOPPLING, feedback. Det skulle inte finnas om vi hade en ”upplyst elit” eller ämbetsmannaregering som tillsattes av samhället toppar internt.

- - -

Man kan säga: demokrati ja, demokratism nej. Demokratism är i så fall denna fanatism, tendensen att lösa alla problem endast genom att införa demokrati, principrytteri utan hänsyn till hur folk har det. Demokrati i sig har dock mycket som talar för den.

För i en eller annan mening är nog demokrati vägen framåt. ”Government for, by and with the people” som Lincoln sa. Det är även mitt recept i framtidsromanen "Antropolis". Nog kan det vara frestande att måla upp framtida i diktaturer eller feodala samhällen, men här såg jag det plausibla i ett styre där informationen flödar fritt och medborgarna tillåts göra sin röst hörd. Det har funkat någorlunda i Sverige under efterkrigstiden om än inte optimalt. Idag är censurtrenden i media rätt stark. Obekväma nyheter som det sjuka förtigs. På det måste det bli ändring.

Vi ser diktaturtendenser idag men vi har också internet. Informationen som ges via internet kompenserar gammelmedias censurtendens. Vi ska vara väldigt glada att internet ännu är igång. Om man satt tyglar på internet hade nog eliten kunnat stoppa Dansk folkeparti och Sverigedemokraterna. Nu lät man internet förbli fritt och därmed kunde dessa regimkritiska, sant oppositionella partier komma till köttgrytorna i varsitt land. Nu är anden ute ur flaskan, nu är det för sent att stoppa den oppositionskraft som ligger i SD, Fria Tider, Politiskt inkorrekt, Nordisk.nu och Motpol.

I kölvattnet av Breiviks dåd är jag också glad att internet ännu är igång. Och kanske förblir det fritt. Jens Stoltenberg sa ju nyss att alla åsikter är legitima, endast våldet är oacceptabelt:
I ett tal på engelska till omvärlden slår Norges statsminister fast att det demokratiska samtalet inte ska begränsas till följd av de fruktansvärda terrordåd landet utsatts för:

- Vi måste vara noga med att skilja mellan extrema åsikter och uppfattningar som är helt legitima att ha och det illegitima att försöka implementera dessa extrema åsikter med hjälp av våld. Det är inte åsikterna som är oacceptabla, det är våldet som metod som är oacceptabel. I ett öppet demokratiskt samhälle måste vi vara mycket tydliga med att vi accepterar olika åsikter, även åsikter vi inte gillar och åsikter vi uppfattar som extrema. Men vi ska aldrig acceptera våldet.

Nej visst, inget våld. Jag förspråkar också fredlig debatt, laglig opionsbildning. Om alla politiker är så upplysta som Stoltenberg återstår att se.




Relaterat
Science fiction från höger
"Actionism" -- presentation på svenska
Ett rike utan like (2017)
svd svd
Bild Robert Svensson

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Man får till exempel möjlighet att rösta in ett parti som SD, trots att rådande sentiment är emot allt vad SD står för."

Allt SD står för? Majstång? Sill och nubbe? Kalle Jularbo? Cornelis Vreeswijk? Dans kring granen?

Ärlighet? Ett givet ord är lika fast som ett skrivet kontrakt. Hugo Alfvén. Bruno Liljefors. Anders Zorn. Selma Lagerlöf.

Allt som SD står för?" De politiskt korrekta kräver att envar svensk skäms över att vara det.

Mopsi

Svensson sa...

Ärlighet och ordhållighet som du nämner, de sammanfattar mycket av den svenska särarten. Jag har samlat några fler svenska honnörsord och bloggat om dem på motpol.

Writer sa...

Hej, det verkar som om du har funderat en del kring detta med demokrati. Utan att tvunget säga att det är så så undrar jag om du har funderat kring möjligheten att dagens samhälle, liksom samhället i 1984, skapat sig ett system som är självgående och nästan omöjligt att nermontera?

Med detta menar jag t.ex. att vi idag är mer eller mindre beroende av tillväxt för att det ekonomiska systemet (och därmed samhället som stort) ska fungera, samtidigt som man ser att konsekvenserna av tillväxten inte är hållbara i längden.

Svensson sa...

Visst är vår demokrati lite grann som 1984. En demokratur där man förvrängt språket till att skapa en självförevigande regim.

Och visst sitter "tillväxt" inpräntat i hjärnbarken på de styrande. Det är svårt att komma bort från detta paradigm. För att vi ska få ett friare statsskick måste nog allt gå i putten först. Sedan kan vi återuppbygga systemet med förvaltarskap och samarbete som honnörsord istället för konkurrens och tillväxt.

Nog är tillväxt i bemärkelsen "utveckling, groning" bra men dagens tillväxtdyrkan tenderar att betona tillväxt som självändamål. Till exempel ser idag mer utlånade pengar kanske bra ut i tabellerna men det är ju bara luft, digitala ettor och nollor skapade av banken utan att de behöver ha täckning för det (q v fractional banking).