torsdag 7 mars 2013

Fira bröllopsdag: en hyllningsdikt till din kvinna: mall



Att fira bröllopsdag är trevligt. Att ha en fest till åminnelse av den dag då man gifte sig. Och det är mannen som ska komma ihåg denna dag och ordna något festligt. Detta är den dag då din maka hyllas. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara, trots allt tal om jämställdhet.


Det drar alltså ihop sig till bröllopsdag. Du ska fira din fru, du ska hylla din bättre hälft på årsdagen av ert giftermål. Här ska det handla om hur du skriver en dikt som du läser upp för henne aktuell dag: på er bröllopsdag. Den kan läsas upp efter en bättre middag, eller vid en paus under en vandring i naturen, eller var du nu väljer att göra det. Det väsentliga här är vad du ska säga.

Och du ska säga följande. Du ska inte leta upp någon i och för sig vacker dikt om kärleken etc. Det finns nog bra sådana. Men bättre är att du läser upp en dikt, eller en prosadikt, du skrivit själv.

En prosadikt är en dikt utan rim och meter, men med något slags koncentration och rytm. Den löper så att säga över hela papperet, det är ingen strofisk dikt. Men den säger din mening med snits och precision.

Här är mallen för dikten. Fyll i dina egna uppgifter och sedan har du den...! Du kan läsa upp den innantill. Men du ska läsa med lugn, värdighet och kraft. Och kärlek.

Så här kan en prosadikt till en maka, på hennes bröllopsdag, låta:
Kära [namn]. Det är idag XX år sedan vi gifte oss. Det var en [väder] dag i [datum]. Jag kommer ihåg att jag på morgonen tänkte [fyll i vad du tänkte]. Och när vi stod [i kyrkan/i rådhuset/whatever] så var det [beskriv miljön]. Och jag tänkte [beskriv vad du tänkte].

Så var det när vi gifte oss. Men jag kommer även ihåg den första gång vi möttes. Det var på [plats] den [datum]. Vädret var [beskriv vädret]. Du var [beskriv vad din fru arbetade med (motsv) då] och [beskriv varför hon var på den plats där ni möttes]. Och jag var [beskriv varför du officiellt var där]. Du var klädd i [beskriv din blivande frus klädsel] och du hade håret i [beskriv hennes frisyr]. Du hade även [beskriv ännu en detalj i hennes stass, som eventuella smycken, typ av makeup etc].

Ja, det var idag XX år sedan. Jag älskar dig lika mycket nu som då, ja kanske mer. Så därför hyllar jag dig idag min kära [namn]. Tusen kyssar.
Här avslutas det hela lämpligen med en, eller tusen, riktiga kyssar. Du väljer.

Med detta har du i alla fall en personlig text att läsa upp, en som garanterat kommer att uppskattas. Att ta en färdig dikt ger ett lite stelt intryck. Men OK, om du hittar någon bra, kör på den och läs upp den. Det ovanstående är i alla fall ett ärligt menat bidrag till bröllopsdagsfirandets moderna lyrik. Poängen är att man ska ordna upp firandet, man ska så att säga rama in en hyllning som denna. Den är i sak banal - en rak prosatext, se ovan - men det är oväsentligt. Kvinnor älskar att bli firade på bröllopsdagen så ge henne den äran och fira henne, till exempel så här. Det är hon värd.




Relaterat
Hur man håller tal
Rosen i solgläntan
Vittorio Matteo Corcos: Il ventaglio (1884)

Inga kommentarer: