tisdag 21 augusti 2012

Dagens on dits 5


Det är den 21 augusti 2012. Massor händer både i Sverige och världen. Det är med andra ord dags för ett nyhetssvep. Här finner ni hela ondits-tråden. dn dn exp svd ft
Jag läser i SvD att ett visst verk av Lars Vilks stoppats. Det är Jämtlands länsmuseum Jamtli som inte vill ha hans verk, ett ospecificerat stycke konceptkonst. Varför? För Vilks ska tala på ett counterjihad-möte i New York 11 september.

Det tycks finnas en regel för Jamtli att dess konstnärer inte får yttra sig fritt, det där som det svenska folkstyret bygger på. I Regeringsformen står det ju: "Det svenska folkstyret bygger på fri åsiktsbildning." Detta gäller visst inte i Jämtland. Men Jämtland lyder kanske inte under svensk lag...? Har de äntligen utropat den där Republiken Jämtland där Evert Ljusberg skulle vara president och H. P. Burman vara riksbard...? Det skulle förklara varför Lars Vilks inte får anlitas av Jamtli.

Om Vilks senaste aktiviteter har jag skrivit mer här. Idag tänker jag på affären Pussy Riot; den får mig osökt att associera till Vilks, en provokatör likt denna ryska grupp. Jag säger till Vilks: du som började med att håna kristendomen, men övergick till att håna islam för att få effekt - skulle du åter få lust att dissa Jesus Kristus, åk till Ryssland. Där ger dina provokationer säkert effekt. Inte så att jag uppmuntrar till hån av kristendomen, tvärtom. Men som konstnärer emellan kan man ju tipsa varandra om var grönbetet finns...!

Bank of England varnade för ekonomisk härdsmälta förra året. Det skriver SvD Näringsliv. Det skedde alltså förra året, 2011. Men i år är allt bra igen...? Lägg av. Dagens ekonomi är ett skämt. Låt oss återgå till riktiga pengar, dvs guld.

Slutligen kommer i DN nya rön om Birka. Denna vikingatida handelsstad var större än man trott. Sedan förr vet man att den var ett sjudande centrum där det såldes smör och hudar och lektes och stojades. Det var ett liv och ett kiv på denna Mälarö: stormän med sina hirdar, slinkor och ärbara fruntimmer, forbönder och sjögeuser, barn och hundar, allt for runt i en gigantisk och kaotisk jazz. Vikingatiden var ett framskridet samhälle, man hade ett utvecklat samhällsliv och hela landet frodades av näringar och driftighet. Sverige levde, trots att man inte berikats till den grad vi idag gjort.
Relaterat
För lite
Mina memoarer
Svenska stories
Novell: Näringsminister Annie L. möter sin överman

Inga kommentarer: