söndag 23 november 2008

Turist


Jag tänkte här starta en ny etikett, en ny artikelserie om man så vill. Det ska handla om TYPER, intressanta pipel i vår svenska verklighet.
Dessa typer ska få skildra sina världar med egna ord; ohindrade av mig ska de få rulla upp sina respektive världsbilder, sina credon, sina unika synpunkter. Det blir ett brokigt galleri kan jag lova, det blir alla möjliga mänskor som får paradera förbi här. "Typer", kort och gott.

Vi börjar idag lite löst med en resenär, en turist. Kör i vind, broder!

- - -


"När jag är ledig åker jag på semester. Jag glider in på någon kolonial utpost och vräker mig i billig lyx. Men jag är också kulturell av mig, tar en titt på sevärdheterna; jag går in i något gulligt tempel och tar en bild, och går likgiltig ut. Det är för mig höjden av kultur. Att däremot be i ett tempel, det är för mig ett okänt begrepp.

Att vara turist är mest trevligt, men ni ska veta att jag också kan känna sorg, patos och allvar. Jag känner till exempel väldigt mycket för dem som dog i den där tsunamin. Jag menar, där var de för att njuta, koppla av, bara ha det trevligt. Och så kom döden från havet; då var det extra synd om dem.

Som turist gillar jag i synnerhet att bo på stranden den fina. Vår kulturs höjd- och slutpunkt: en fet, rödlätt stadsbo, spankulerande på en fjärran kustremsa. ”The Terminal Beach”, bara sand och ödslighet; inget mer kan göras, inget mer finns att åstadkomma. Bara nihilism och Nietzsches ”sista människa”.

”I sandaler av plast, och en korv i min mun"..., så sjunger jag där jag går. Sedan går man hem till sitt glashus, låter sig översvallas av elementen: havet, sanden, himlen. En tomhet som stirrar ut över omgivande tomhet; rymd speglar sig i rymd. Ljuva nihilism: Nietzsche On The Beach..."
Relaterat
Fenor och krom
Japansk bilindustri
Min privata Operation Barbarossa
Ballard: War Fever (1990)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha, mitt i prick satt den. Ser fram emot nästa typ.

Anonym sa...

Nietschze on the Beach - ;-)

Jag undrar vart du får allt ifrån.

Och till min fråga:

Hur är ditt privatliv? Har du kvinna och barn? Eller är du ensamstående?

Jag är såpass imponerad av ditt ständiga bloggskrivande att jag vill fråga. Särskilt när du dessutom skrivit en såpass intressant bok som Eld och Rörelse. (Min son ska opereras i veckan men snart kommer en (längre) recension från min penna)!

Grattis till din bloggs ettårsjubileum! Även jag "avgudar" Nietschze... El fantastico! Keep up the good work!

Svensson sa...

"Civilstånd: nej..."

Tämligen singel alltså.

Ska bli kul att se räkan. Det blir den första "riktiga" överhuvudtaget, bortsett från BTJ:s förstås.