torsdag 4 juli 2024

Treholt var skyldig

In Swedish. -- Härmed en text om en brottsling: Arne Treholt (1942-2023).
1985 dömdes norrmannen Arne Treholt för spioneri i en norsk domstol. Han fick 20 år men släpptes efter cirka halva tiden. 2010 bodde han i Ryssland. Senast i december 2008 försökte han få resning i målet, tydligen för att bli förklarad helt oskyldig. Men det avslogs. I februari 2023 avled han i Moskva.

Var Arne Treholt oskyldig? Så har det, ända sedan han dömdes, låtit i vänster- och mainstreammedia. Det senaste bokexemplet härpå är Gunnar Walls Historiens största spioner från 2007 där det gullas något oerhört med Treholt. Härmed därför ett klargörande, baserat på Charlie Nordbloms Industrispionage (1984) och Treholts memoarer från 1985, Ensam.

+++

Treholt var skyldig. Han hade länge spelat under täcket med KGB, som kontaktade honom för första gången 1967. Treholt var aktiv i en solidaritetskommitté för Grekland, där en högerkupp bringat militären till makten. Vänstermannen Treholt sympatiserade med oppositionen:

Treholt och kamraterna i ungdomspolitiken och Greklandskommittén uppvaktas av talangscouterna från KGB. De trakteras och bjuds ut, flertalet av dem håller stånd och avbryter snart allt samröre med ryssarna. Treholt däremot har redan sänkt sin gard. Han ser inga faror i umgänget med de hyggliga sovjetiska diplomaterna.

[Nordblom]


I memoarerna Ensam nämner Treholt hur han sedan länge, före 1967, beundrat Sovjet, det heroiska land som besegrade nazismen. Och enligt Nordblom stod i Treholts världsbild Sovjet för fred medan USA var aggressivt och stod bakom bland annat den grekiska militärjuntan. Och vid tiden (fortsätter Nordblom) hade Treholt även ekonomiska problem men ryssarna gav honom ett handlån. Treholt kunde även tala ut med sin ryske controller om sin skilsmässa (frun drack, de skilde sig 1967) och politiska ambitioner.

Med andra ord, ryssarna hade honom helt i sitt garn. Treholt var en sucker, ingen hjälte.

+++

Treholt värvas som agent:

Sommaren 1968 reser han till Wien där han förses med ett förfalskat pass innan han fortsätter in i Sovjetunionen. Där utbildar hans handledare från KGB honom i spionagets hantverk.

[ibid]


Så till en stor skandal, en präktig grej Treholt gjorde sig skyldig till... en skumraskaffär på högsta nivå... en sovjetvänlig manöver som Treholt stod bakom...

Och så här var det, med Nordbloms ord:

1971 blir Treholt rådgivare till Jens Evensen, Arbeiderpartiet. 1972 blir Evensen handelsminister, 1976 havsrättsminister och Treholt blir statssekreterare. Treholt lämnar ut kvalificerat norskt material till ryssarna i förhandlingen om gränsdragningen i Barents hav: ryssarna sitter praktiskt taget på bägge sidor om förhandlingsbordet har det sagts. Regionen är ekonomiskt viktig samt ger kontroll över förbindelserna mellan Europa och USA.

Under förhandlingarna i Moskva informerar Treholt ryssarna om den norska taktiken, resultat av geologiska prov och reträttpositioner i förhandlingarna; ryssarna har fulll insyn i sin motståndares kort. Evensen tvingas till större eftergifter än de som statsminister Nordli tillåtit som sista bud, men då är avtalet redan undertecknat i Moskva. De journalister som försöker snoka reda på hur förhandlingarna gått desinformeras av Treholt. Han utnyttjar sina kontakter och försöker sälja avtalet genom att utmåla det i en mycket positiv dager. De journalister som genomskådar hans försvar för eftergifterna gentemot Moskva söker han tysta ner.

[ibid]


+++

Treholt läckte alltså hemliga uppgifter vilket är straffbart. Men det kan å andra sidan vara svårt att bevisa konkreta överlämnanden av dokument etc. Så är det ofta i spionfall. Men hans roll i affären var som synes också att desinformera och vilseleda, klassiska uppgifter för en inflytelseagent. Så Treholt gjorde skäl för sin KGB-lön.

Avtalet om gränsdragningen blev ett norskt nederlag. Evensen kritiserades och fick avgå. Treholt däremot skuddade stoftat av sig och gled vidare på en räkmacka, härnäst som norsk FN-diplomat.

Men då började han även skuggas av norska säkerhetspolisen. Och 1984 greps han alltså. Och dömdes 1985 till 20 års fängelse för spioneri för Sovjets räkning. Han frigavs i förtid 1993.

Det finns bara en sak att säga om Treholt: han var skyldig!Relaterat
Reportage: kyrkogården
Edith Södergran: krigiskt sinnelag
Bertil Malmberg hedras i Härnösand
Boye: Kallocain (1940)
Gedin: Verner von Heidenstam -- ett liv (2006)
Ballard: War Fever (1990)
"Burning Magnesium" (2018)
Bibliography of Svensson
Ernst Jünger -- A Portrait (2014)
Science Fiction Seen from the Right (2016)
Actionism (2017)Inga kommentarer: