fredag 27 april 2018

Radikalkonservativ litteratur


In Swedish. -- Den här bloggen har funnits i drygt tio år. Den startades i november 2007. Här ska jag berätta om denna bloggs politiska sida. För att vara exakt ska det handla om länkar till diverse högerpräglad, radikalkonservativ litteratur jag behandlat genom åren. I vid mening högerradikala böcker avhandlas nedan.
Denna blogg är ingen nischblogg. Den innehåller inte bara politik.

Svenssongalaxen innehåller ett och annat. Gå till exempel till denna innehållsförteckning och botanisera. Först listar den engelska inlägg, därefter svenska. I förteckningen ges länkar till artiklar om bilar, om politik, om science fiction och annat. Ni finner inlägg om filosofi, esoterism, historia och mitt liv. Och ni finner noveller och poesi.

Men om vi nu pratar politik, vad har jag då att komma med där? Om vi, som utlovat, talar högermässig litteratur, vad kan jag bjuda på?

- - -

Till vad kan jag guida er inom radikalkonservativ litteratur? Jo, detta.

Om vi börjar med högervinklad science fiction kan jag ge dessa tre länkar:

. Robert Heinleins "Starship Troopers" var en kontroversiell bok när den kom 1959, ja även senare. Den gav inblick i det operativa, viljedrivna sinnelaget. Mer här.
. Frank Herberts "Dune" kan sägas vara "arkeofuturism i aktion". Boken skildrar en ålderdomlig framtid, en framtid där det nya och skenbart ålderdomliga samsas. Här är texten som tolkar det hela.
. Min essä "Science Fiction Seen from the Right" (2016) diskuteras här. Varför skrevs den, vad är syftet?

Det om sf. Om vi ser till politiska essäer, vad har jag då recenserat? Jo, till exempel detta:

. Julius Evolas "Ride the Tiger" (1961). Det är en bok om att, som radikalkonservativ, i viss mening bejaka den moderna tidens nihilism och materialism. Förutsatt att man har ordning inom sig, och har en tro på högre värden, kan nihilismen vara en renande kraft. Mer här.
. Oswald Spenglers "Västerlandets undergång". Spengler såg, till skillnad från liberaler, inga "eviga framsteg". Nej han ansåg att kulturer lever upp, blomstrar och går under i ett fast mönster. Även om jag är mer av optimist än pessimist så är Spenglers syn berikande. Den är ett rungande alternativ till förnumstiga liberalers framstegstro. Gå hit.
. Friedrich Nietzsche var, utåt sett, en ateist-nihilist. Men under ytan fanns en tro på något högre, det fanns "gudomliga begär", "evig återkomst" och annat esoteriskt. Se här.

Nietzsche påverkade för sin del både Spengler och Evola. Och han påverkade Ernst Jünger, som jag skrivit en del om. Två av mina Jüngerartiklar är dessa:

. En biografisk skiss över Jüngers bravader tiden 1945-1998. (Han levde 1895-1998.)
. En recension av romanen "Heliopolis" från 1949.

Det var några länkar till högerradikala texter på denna blogg. Väl bekomme.
Relaterat
Ernst Jünger -- A Portrait
Ambrose: Eisenhower -- Soldier and President (1991)
Arméstaben: SoldF 1957
Göteborgs konstmuseum

Inga kommentarer: