onsdag 22 maj 2013

Syrien-konflikten splittrar den svenska vänstern


Den svenska vänstern har problem. I Syrien. Man tycks vara oeniga hur man ska tolka denna konflikt.
Jag har läst detta i ämnet. Det är ett citat från användaren Davian på Skalmanforum. Det rör inbördeskriget i Syrien, det där landet i östra Medelhavet där det är oroligt. Davian skriver:
Kan säga att Syrien just nu är den hetaste frågan inom svensk vänster. Vi pratar Vietnam-stort snart.

Det finns tre "läger" som alla vänsterorganisationer hamnar i.

1: Stödjer Assad, är emot rebellerna
2: Stödjer INTE assad, är emot rebellerna
3: Stödjer inte assad, är med rebellerna.

Det är på den nivån att medlemmar ur separata organisationer utan tvekan kan starta slagsmål med varandra
eller skriva texter som gränsar på förtal om varandra.

Efter Syrien-konflikten, oavsett lösning, kommer det hända mycket inom den svenska vänstern. partier och organisationer kommer gå under, andra kommer bli starkare, några kommer tappa inflytande, några kommer få.

Det blir intressant... Vi bevittnar levande samtidshistoria just nu.
Jaså, vänstern bråkar om Syrien? Då känns det ju bra att tillhöra högern. Assad har all rätt att försvara sig mot de illasinnade försök som gjorts för att störta honom och ta hans land. Jag vill inte att Syrien ska bli ett nytt Libyen. Och det blir det nog inte heller.

Och på köpet kanske svensk vänster kreverar. Win-win!

- - -

Jag har stött Assad, och hans försvar mot panikmakare och kaoskrigare, sedan förra våren. Se här. Elitklubben som styr världen har försökt skapa kaos i Syrien i två års tid. Men det har misslyckats. Det har av detta inte blivit något nytt Libyen, med intervention, flygförbudszon och annat tjafs.

Assads regim, och dess uthållighet i kriget, dömdes ut av experterna förra året. Men i vår har Assad gått till offensiven mot rebellerna. Han tycks vara på väg att rensa huvuddelen av landet innan årets slut. Den bedömningen görs i en artikel på svt.se:
Syriens diktator Bashar al-Assad kan mycket väl hålla ut mot oppositionen i inbördeskriget i Syrien. Det är den tyska underrättelsetjänsten BND som nu radikalt reviderar sin bedömning av kriget i Syrien. al-Assads trupper är stabilare än någonsin.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som fått ta del av hemligstämplat material. Det handlar om en hemlig briefing som BND:s chef Gerhard Schindler har gett till ett antal utvalda toppolitiker som sysslar med säkerhetsfrågor.

Enligt tidskriften bedömer BND Assad-truppernas möjligheter att i offensiver besegra oppositionsstyrkorna som mycket stora. Medan al-Assads armé alltså är stabilare än på länge håller oppositionens styrkor på att splittras och försvagas.

BND:s bedömning är en total revidering av vad man sade sensommaren 2012. Då bedömde man att al-Assad skulle vara störtad redan de första månaderna 2013. Då gjorde man uppskattningen på basis av det svåra försörjningsläget för regeringsstyrkorna och många deserteringar, bland annat av höga officerare.

Idag är läget ett annat. Försörjningslinjerna och tillgången till vapen och bränsle fungerar igen. Assads armé kan slå tillbaka angrepp från oppositionen och kan till och med ville tillbaka förlorad mark.
Det var ju intressant. Vidare står det:
BND menar att han visserligen just nu inte kan vinna kriget, däremot kan han hålla ut mot oppositionsstyrkornas attacker.

Enligt Der Spiegel stämmer BND:s uppfattning överens med de fåtaliga någorlunda pålitliga uppgifter som kommer från Syrien:

. Den syriska regimen har de senaste veckorna på nytt lyckats säkra sina kärnområden – Damaskus-regionen, områden nära storstaden Homs och kusten i nordväst.

. Assad-trupperna har fördrivit rebellerna från flera förorter i Damaskus och har skurit av dem från försörjningslinjer söderut.

. Också i väster har regimen lyckats skära av oppositionens försörjning, skriver tidskriften.

Rebellernas läge beskrivs enligt BND som ”tämligen dystert”. Oppositionsstyrkorna är försvagade genom inre stridigheter. Försörjningen av materiel och möjligheten att få bort skadade soldater vållar problem.

- Varje ny strid försvagar miliserna ytterligare, ska BND-chefen ha sagt enligt tidskriften.

BND:s prognoser för al-Assad-regimen är ”tämligen positiva”. Om konflikten fortsätter som den har gjort de senaste veckorna kan al-Assads trupper – understödda av trupper från Hizbollah i Libanon – ha återerövrat hela södra delen av landet före utgången av 2013.
Detta var intressanta nyheter. Gammelmedia skriver ju dagligen att rebellerna är på väg att vinna. Här däremot, i svt.se, som har ett avtal med staten att vara objektiva, ges en annan bild. Se ovan. Inbördeskriget går bra för regimen. Rebellerna är på väg att förlora.

Det blir nog, som jag spått, inget av detta krig. Ingen intervention à la Libyen, heller inget stort MENA-krig. Kanske är Syrien-konflikten över innan året är slut.
Relaterat
Iran har inga kärnvapen
Science fiction från höger
"Actionism" -- presentation på svenska
Ett rike utan like (2017)
Svensson: biografi
"Eld och rörelse" åter tillgänglig
Redeeming Lucifer
Det röda massanfallet
Trotylstorm i öster (2018)

Inga kommentarer: