måndag 1 december 2008

Typer: Reklamare, Ateist, Gubbe


Detta typgalleri är synbarligen oändligt. Från ena horisonten till den andra sträcker det sig, med skarpskurna modeller och karaktärer av den ena och andra sorten: stora och små, tragiska och komiska, banala och epokgörande.

Så vi fortsätter väl med ännu en typ? Ja det gör vi! Vi kan till och med ta tre på en gång, så det blir (håll i er nu) Reklamare, Ateist och Gubbe.

- - -
1. Reklamare

Jag jobbar med reklam och har ångest för det; en slogan för ännu en läsk, ännu ett par träningsdojor, ännu en SUV? Men man måste ju leva. Och samvetet stillar jag med att göra annonser för miljö- och välgörenhet på fritiden. Typ "stoppa malarian - sluta kör bil"; efter ett dylikt dagsverke känner man en hart när religiös frid.

Jag kör själv bil, faktiskt en tvåtonsjeep, tjänstebil. Men jag kör mjukt, gasar inte så hårt. Och jag samlar returpapper, pantar flaskor och skänker överskottet till Rädda barnen. Ser bara 50 minuter TV per kväll - för på TV ser man ju en massa hemsk REKLAM, sånt där jag jobbar med, men jag hatar reklam. En bagare vill inte baka bröd då han kommer hem.
2. Ateist

Jag är ateist, salongsateist nota bene; man vill ju inte bli sammanblandad med riktiga ateister som Josef Stalin, Heinrich Himmler och andra.

Men nihilist är jag förvisso. Jag förnekar varje transcendentalt värde... frånsett sanning och rätt, jämlikhet och till alla människor en god vilja, dom står jag ju för. Att dessa skulle vara just transcendentala värden betraktar jag som illvillig propaganda.
3. Gubbe

Volvo Sonett är italiensk. Miljöpolitik är bara skit. Kommunismen: se på Sovjet.

Så är det med det, serru. Sett matchen? Ja, nu får dom ligga i lite, täcka upp bättre. Annars polarn? Jobbar och står i? Full fart? Sedan semester, p-böter, motorgräs, rock'n'roll. Jag säger som jag alltid har sagt: "Hela året, raka spåret, Ystad-Polen"... Ussare kvanting? Isicke-disicke, luntan-tuntan.
Relaterat
Svensson: biografi
Eld och rörelse: fri pdf

2 kommentarer:

Mårten sa...

ja det var välan det ytligaste man hittat i den här bloggen ;)
Fast ateism och förnekande av transcendentala värden hålelr jag inte riktigt med om.
Och var hamnar en gnostiker? Idag vet jag inte, men för ett par hundra år sen på bålet.

Svensson sa...

Menar du att ateister inte förnekar transcendentala värden? Det skulle vara en buddhist i så fall.