måndag 16 november 2009

Att bryta mot regeln

Jag sitter här och tänker på ett fenomen ur krigshistorien: detta att bryta mot regeln, att inte slåss "efter boken". Det kan ha sitt värde ibland.




Som tumregeln att man alltid ska ha överlägsenhet 3:1 när man anfaller.

Vintern 1862 skulle till exempel U. S. Grant anfalla Fort Donelson i Tennessee som hölls av en större styrka än hans egen, men generalen sa bara att det var bättre att anfalla genast med 5000 man än med 50 000 om en månad. Han hade alltså inte den överlägsenhet i 3:1 som en anfallare ska ha enligt boken, tvärtom. Men han intog fortet i alla fall och vann en strålande seger, unionssidans första riktiga seger i inbördeskriget. Dessutom var det vinter och traditionen bjöd att man inte opererade under denna årstid.

Fler exempel på att anfalla trots underlägsenhet kunde vara Karl XII vid Narva samt Rommel strax efter ankomsten till Nordafrika 1941. Ännu en mästare på att ge sig in i strid utan att matematiskt beräkna motståndet var såklart Napoleon. Han yttrande "vitesse, vitesse, de l'activité" sammanfattar det hela i ett nötskal.




Relaterat
Bertil Malmberg och Härnösand
Castaneda: A Separate Reality (1971)

2 kommentarer:

nicolas krizan sa...

Hej

Blev nyfiken på Napoleoncitatet eftersom jag i princip inte kan nån franska, googlade lite och hittade följande i »Dictionary of military and naval quotations« av Robert Debs Heinl:

> »Activité, activité, vitesse!«
>
> Napoleon !: Order to Massena before
> Eckmühl, 17 april 1809

Tydligen vann han slaget också, vilket förstås ger citatet mer tyngd ;-)

mvh/nicolas

Anonym sa...

Tack för utredning, jag visste inte att Nappe sa det just där. Men det sammanfattar hans filosofi, den om att inte vara rädd för att "skjuta från höften" och agera intuitivt.

Naturligtvis behövs planer och förberedelser men man får inte låsas av dem om man ser en möjlighet. Ännu ett citat i denna anda är "on s'engage et puis on verra", dvs först ger man sig in i striden och sedan ser man efter. Man ger sig in i smeten och agerar, och sedan gör man en kort paus för att bestämma vad man ska göra därnäst.

/svensson