måndag 24 februari 2014

Anekdoter om P. G. Gyllenhammar, Axel Johnson och Marcus Wallenberg senior


Näringslivet är en basal kraft i vårt land. Härmed några anekdoter om diverse näringslivssnubbar.



Jag ska nu granska diverse sammanhang. Jag börjar med en titt på P. G. Gyllenhammar.




P. G. Gyllenhammar

Volvochefen P. G. Gyllenhammar (1935-) granskade en gång en av företagets årsredovisningar. På en bild upptäckte han en Scanialastbil som hamnat där av misstag. Scania var ju den stora konkurrenten. Hela upplagan på 80.000 ex fick förstöras.

Så var det ofta med Gyllenhammars ledarstil, han ägnade sig åt symbolfrågor med viss frenesi. Själva produktionen kom ibland i andra hand. Tekniskt kom Volvo på efterkälken under PG:s tid jämfört med det tyska BMW. BMW var ju, fram till cirka 80-talet, ungefär lika litet som Volvo men är idag i en helt annan division. PG var en skicklig administratör och ledare men den där passionen för produkten i sig, bilarna, hade han inte.

Denna försummelse har, enligt bedömarna, lett till Volvos kriser och dess uppköpande av än Ford, än kinesiska Geely Automobile. Sic transit gloria mundi.

Men detta gäller personbilarna. Det avknoppade företaget Volvo Lastvagnar är ännu i någorlunda bra form, så vitt jag vet.




Axel Ax:son Johnson junior

Johnsonkoncernen grundades av "generalkonsuln", Axel Ax:son Johnson senior (1876-1958). Hans äldste son hade samma namn och kallades junior. ”Bergsingenjören” var ett annat tillnamn hos denne som efterträdde fadern som koncernchef och levde 1910-1988.

Johnsons var konkurrenter till Wallenbergarna, men i tysthet beundrade man deras stil. Likt Marcus Wallenberg var bergsingenjören noga med klädseln. Det läser jag i Bengt Ericsons bok om Johnsonkoncernen (1982). Mörk kostym, vit skjorta och slips skulle det vara. Till exempelvis brun kostym skulle man ha bruna skor och brunt skärp. En gång skulle bergsingenjören med två medarbetare till ett viktigt möte. De båda ställdes upp och mönstrades. Den ene gavs pengar för att köpa nya strumpor, dem han hade på sig var alldeles för färgglada. Den andres klädsel var däremot felfri så han gavs pengar för att, när han ville, köpa sig två skräddarsydda kostymer.

En anekdot i samma anda är när bergsingenjören träffade en före detta anställd. Denne jobbade nu i ett företag med liberalare dresskod än vad Axel Johnson & Co hade. Mannen hade för dagen på sig sina vanliga arbetskläder: svart blazer, grå byxor, svarta loafers och ljusblå skjorta med slips. Bergsingenjören sa. ”Nej men käre vän – har du semester...?”

Bergsingenjören var som sagt son till koncernens grundare, generalkonsuln.




Marcus Wallenberg senior

Marcus Wallenberg senior levde 1864-1943. Han lär ha hållit attraktionen mellan könen för ”en form av oförnuft”. Han var gift med Amalia Hagdahl, dotter till kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Paret fick sex barn, fyra döttrar och två söner.




Relaterat
Melina Starr, agent i befrielsen av Sverige
"Eld och rörelse" åter tillgänglig
"Det röda massanfallet"
"Trotylstorm i öster" (2018)
Kaninbibeln

Inga kommentarer: