tisdag 22 november 2016

Nioårsjubileum


This is the nine-year jubilee of this blog, presented in Swedish. -- Det är alltså nioårsjubileum för Galaxen idag. Det första inlägget postades 22/11 2007. Det var en annan värld då, tänk vad tiden går.
Bloggen fyller nio år idag. Tjoho.

Jag har inget särskilt att säga om bloggens förflutna just nu. Annat än att denna blogg har varit en trevlig hobby under dessa år. Från november 2007 till idag.

Jag har genom åren bloggat om ditt och datt. För att ge ett slags tvärsnitt av eländet denna jubileumsdag, härmed några länkar till personer jag bloggat om.

Ska vi börja i Sverges samtid kan man ju nämna detta inlägg om David Nessle. Nessle är en serietcknare och kreatör som kan förtjäna några rader.

Och en figur som vagt påminner om Nessle är Leonard Borgzinner. Denne norrman avled 1990 och förtjänar också några rader. En kreativ man, allt annat lika.

- - -

Nu gå vi till historien. Jag har även bloggat om den. En av de historiska figurer jag berört är Alkibiades, en athenare under peloponnesiska krigens stormar.

En person som är diger på historiska innebörder är vidare Robert E. Lee. Han var sydstatsgeneral under amerikanska inbördeskriget. Lika innebördsrika var andra världskrigets Patton och Rommel. Rommel var en något udda figur men visst var han historisk, ett generalsskap väl värt att studera.

En god representant för amerikansk general under efterkrigstiden är annars Norman Schwarzkopf. USA:s krigsmakt är iofs en imperialistisk erövrarmaskin, det har vi sett sedan Vietnam men ännu mer sedan Afghanistan och Irak. Men alla militärer gillar inte att användas som instrument för elitmaffian. Därför finns idag en gruppering inom Pentagon som kallas "White Hats", omnämnt i detta inlägg. Folk som Schwarzkopf tycks mig ha det rätta virket att vara en Hederlig General, en som förstår att uppfylla den ed man svurit, den att försvara konstitutionen. White Hats idé är att som soldater försvara konstitutionen, det har man gått ed på, inte US, Inc. som är elitmaffians rofferi- och utsugningsprojekt.

- - -

Det handlar om människor på min blogg. Går man till andliga storheter finns det ju några stycken. Men jag inskränker mig till de mer biografiska texterna. T.ex en sådan som den om Vivekânanda. Han var en indisk guru som verkade under början av 1900-talet. Han och hans lärare Râmakrishna hade sina poänger.

Fler porträtt av andliga typer som getts på bloggen, är t.ex denna över Swedenborg, en storsvensk andeskådare, och denna över Carlos Castaneda. Denna länk går till en recension av hans första bok. Här har ni bloggens hela Castanedatråd.

- - -

Personer jag bloggat om under dessa nio år: de är så många att jag knappt kan räkna dem. Men jag har till exempel skrivit några rader om Lasse Holmqvist (1930-1996), som hade ett möjligen gripande levnadsöde som stor TV-kändis på 80-talet. En skåning likt Holmqvist var för sin del Åke Ohlmarks (1911-1984) som jag alltid kommer att digga. Han var översättare, författare och bråkmakare.

- - -

Slutligen en figur i gråzonen: Arne Treholt. Han var intressant. Och skyldig. Denne norske Sovjetmedlöpare förtjänade sitt straff. Det sägs aldrig i MSM. Där hålls han om ryggen av mediavänstern.

Så denna dag är "lite festlig". Men det ska inte hindra mig från att polemisera om ditt och datt. Som i de länkar jag gett som ibland har lejonklon framme.
Relaterat
David Nessle skrev "Stadsliv"
Leonard Borgzinner
Carlos Castaneda

Inga kommentarer: