Härmed nyheter om en bok som strax kommer ut. Du kan förbeställa den här.
Jag började min karriär som utgiven författare 2007.
Den som följer denna blogg vet att jag då gav ut novellsamlingen Eld och rörelse på eget förlag.
Men före den gavs en till bok ut på samma sätt: Den musiske matlagaren.
I en upplaga på 50 ex var detta en kåserande matbok med historiska anekdoter, lektioner i matlagning och lite till.
Upplagan sålde snabbt slut. Jag kan ärligt säga att boken var uppskattad. Mixen av historisk och litterär bildning, plus handfast matkunskap, gillades av alla.
Nu har jag gått igenom texten, reviderat, stuvat om, kortat ner och även lagt till lite. Resultatet är ett praktverk på förlaget Cultura Aetatis: Den historiska maten -- från Ludvig XIV till mammas köttbullar.
Boken kan förbeställas från förlaget här.
På bedömt 182 s får ni här en medryckande mathistorisk översikt med fokus på Frankrike. Talleyrand, Dumas, Goncourt mm passerar revy. Den franska tonvikten behålls i följande essäer, men det blir även koll på sådant som snabbmat och militärmat.
Sedan kommer konkret matlagningskunskap med rötter i min egen bakgrund som gourmetkock. Det mest elementära skippas, här är det eliten som jobbar, men du får garanterat många upplysningar om "hur man gör". Från en som kan det här med mat.
Sedan följer litterära och konstnärliga reflektioner, med rötter i historien. Plus lite mer.
Med andra ord: en oemotståndlig bok för den som följt mitt författarskap genom åren. Anser jag blygsamt.
Härmed förlagets text från sidan ifråga:
Lennart Svenssons »Den historiska maten» är en matbok som skapar en helt egen genre. Författaren tar oss med på en välberättad resa med nedslag i historiens, konstens och litteraturens mat och måltider. Detta berättat på ett sätt som närmast trollbinder läsaren.
Till detta kryddar författaren anrättningen med sina anteckningar och tips ur ett långt yrkesliv som kock. Läsaren reser mellan en dîner hos Talleyrand till kunskap om styckdelar för att plötsligt mellanlanda på restaurang Royal i Härnösand. Utan att någonsin göra avkall på respekten för matkulturens väsen. Recept det svänger om.
Förbeställ boken här.
Relaterat
Eld och rörelse (2007)
Richard Wagner -- A Portrait (2016) [text på engelska]
Böcker av mig i bokhandeln
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar