torsdag 31 januari 2008

Jorge Luis Borges


Tänk om Dante haft en Swedenborgs ontologiska inblick, vilka himmelsvisioner vi skulle ha fått då: riktiga landskap med hus och träd och sjöar, och inte bara de "lysande stjärnor" som är de avlidnas själar i hans himmel. Mycket annat ges inte hos Dante.

Nog är Dante värd sitt salt men gestaltningsmässigt känns hans himmel en smula platt. Inte konstigt att folk gillar Inferno-delen bäst, där vandras det ju genom ett fattbart landskap åtminstone.

Nåväl - och tänk om en Borges haft en Castanedas metafysik, med sant esoterisk klangbotten och med oförlikneligt ljus över den latinamerikanska nejden. "The Circular Ruins" i "Fictions" ("Ficciones", 1944) känns onekligen väldigt sydamerikansk, om en man som ger sig av "into the unanimous night" och bort i djungeln för att drömma sig en människa, skapa en animus - men han gör det lite väl handfast i min mening, han föreställer sig varje organ för sig med blodkärl och nerver och ben, och på det sättet dröms inga former. En esoteriker hade så klart föreställt sig en själ som sedan fick inkarnera en kropp.

Borges var ingen mystiker, och inte hans idoler Poe och Lovecraft heller, men de har gått till historien som sådana: folk ser framför sig gåtfulla slott och och kosmiska visioner när de hör om EAP och HPL, och JLB associeras med labytinter, kartor och oändliga bibliotek. Folk projicerar sin guru-arketyp på dem, ser dem som sanna esoteriker i ontologiska landskap, även om författarna själva mellan skål och vägg betygade sin materialism och nihilism.

Well, well. Borges besökte Japan som gammal och fick en smärre bodhi-upplevelse bland zenmunkar (varom mer i min artikel på Vetsaga). Men nog nu om privatpersonen Borges, mer om hans texter - där man förvisso vandrar förundrad. Det är till exempel skoj hur det fiktiva landet Uqbar tenderar att bli verkligt tack vare ett entry i en uppslagsbok; texten som skapare av världen, författaren som stiftare av verklighet. Och "Death and the Compass" med sin hieroglyfiska mordgåta; man minns den där romboiden som går som en röd tråd genom allt, först som en målning på väggen till en färgaffär, sedan som en harlekindräkt och sist som ett kakelmönster i ett gåtfullt hus.

Det är hieroglyfskrift, tecknet som bevarar sin egenart även sedan det uttytts. Det är inte fonogrammets platta ställföreträdande, nej det är ideogrammets dubbelnatur av bild och betydelsebärare. Man kan till exempel uppskatta det egyptiska fågeltecknet även sedan man läst vad det står för, man kan uppskatta den rena bilden av en fågel - men vad göra med ett "E" sedan man sagt själva ljudet det står för?

Men visst finns hieroglyfkänslan kvar även hos våra fonogram. Varför stofferar annars folk om sina namn till "Wahlberg" när "Valberg" låter likadant (eller Jeansson/Jansson, Eric/Erik, Lindquist/Lindkvist etc) - jo, det är för att man vill att det ska se snyggt ut när det skrivs, det ska ha ideogrammatisk framtoning, inte bara fonogrammatisk.

Novellen "The End" i "Ficciones" har spaghettiwesternkänsla:
The plains, in the last rays of the sun, were almost abstract, as though seen in a dream. A dot wavered on the horizon, then grew until it became a horseman riding, or so it seemed, toward the house. Recabarren could make out the broad-brimmed hat, the dark poncho, the piebald horse, but not the face of the rider, who finally reined in the horse and came toward the house at an easy trot.

Detta får representera Borges' känsla för vanliga stories, för vanligt folk och gauchos och knivfajter, varav vi får en del även i "David Brodies rapport" (1972). Borges hade vid det här laget accepterat ödet att vara Borges, han behövde inte längre vara så originell i varje novell. Berättelser från Buenos Aires med omnejd, hjärtevärmande moraliteter berättade i första person singularis: de flyger litegrann under radarn för en fantastiksugen skribent, de är prov på detta att "ars ist artem celare", konsten består i att dölja sin konst. Det enkla är oftast det bästa.

Men här och i "Gåvornas natt" ("El libro de arena"/"The Book of Sand" 1975) får man förvisso även fantasterier i form av en HPL-pastisch, stories från mytiska Norden ("Undr", "Skivan") och "David Brodies rapport", om en Gulliverresa hos märkliga folk. Samt dramer på akademisk och konstnärlig nivå: "Guayaqil", "Mutan" och "Duellen", den sista om två kvinnliga konstnärrinnors renommésnyltning.

Sist frågar jag mig bara: vill någon egentligen besöka "Ficciones" babylonska bibliotek, där en given bok bara verkar bestå av slumpvisa tecken, och man måste bläddra sig igenom bok efter bok tills man stöter på en fattbar text? Det tycks mig som en tvångstanke detta bibliotek, en nördig mardröm. Ska man skildra det mytologiska biblioteket, bibblan som har allt, är det väl enklare att gestalta ett plejs som helt enkelt har allt som någonsin skrivits, från Moses hieroglyfiska Genesis till Nick Carter 121, "Tre dagars frist".

Relaterat
H. P. Lovecraft
Poe

Europeisk skiffy


1.

I Jules Vernes "Resa till jordens medelpunkt" (1864) tar sig ett vetenskapsteam ner i en vulkan, Snaeffelsjökull på Island. De fortsätter ner i underjorden, ett par hundra kilometer under jordytan, vandrar och får se både det ena och det andra, en urtidsmänniska och en dinosaurie vill jag minnas. Well, ett underjordiskt hav korsas i alla fall, det minns jag tydligt.

Sist av allt tar man sig ut via ett vulkanutbrott i Stromboli; man flyter på lavan.

2.

Michael Moorcock har en roman som heter "Count Brass" (1973), "Greve Brons" på svenska. Den är volym ett i den andra sviten om Dorian Hawkmoon och dennes kamp mot Granbretans horder.

I slutet av första sviten var Granbretan besegrat men Count Brass död: "win some, lose some". Nu önskar Hawkmoon att denne feodalherre levde igen. Hawkmoon kommer vad det lider till en alternativ värld där striden om Londra utkämpas på nytt, och här överlever Count Brass - men Hawkmoons fru Yisselda dör istället!

Sens moral: man ska nöja sig med det man har, "the past is a thing of the past".

3.

Fred Hoyles "Det svarta molnet" ("The Black Cloud") skulle kunna beskrivas enligt följande:

Ett moln med interstellärt stoft utvecklar intelligens, och det har så stor volym att det kan omsluta en sol och värma sig hos den. Det tar kontakt med vetenskapsmän på jorden på detta sätt.

Detta är stram "scientist"-fiction, astronomvarianten. Laboratoriets kalla ljus skiner här liksom i Asimovs "Själva gudarna" (1973), i delen där den jordiska sidan av aktuellt energiutbyte skildras. Ännu en i samma genre är Benfords "Timescape".

Asimov är amerikan och svär mot rubriken här, men det räddas av att titeln i hans roman kommer från en rad i Schillers pjäs "Die Jungfrau von Orléans":

"Gegen die Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens."

Alltså: Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves.

Asimov har gjort detta till titlar på romanens vardera tre delar, à la: "Mot dumheten... kämpar själva gudarna... förgäves." Snygg parad, ger romanen en kulturell touch mitt i all lysrörsbelysning!

4.

I H. G. Wells novellsamling "Den stulna bacillen" ("The stolen bacillus", 1895) finns en novell som heter "Mannen med diamanterna". Den handlar om en man som tillverkar diamanter genom explosioner i en låda.

Novellerna i övrigt har trygg berättarröst och lugn utblick: viktoriansk herrklubb. Det får mig att tänka på en något senare engelsk sf-roman som Aldiss berättar om i "Trillion Year Sprees", har glömt författarnamnet men den handlade om en sedvanlig gentleman som sitter hemma och donar, och plötsligt drabbas av utomjordisk invasion, kosmiskt oväder eller vad.

Men gentlemannen har ju sin "stiff upper lip", så han behåller fattningen och säger: "I decided to meet the crisis in the library"...

Här har vi in nuce en småborgerlig världsbild: inget kan rubba en, allt är tryggt, inte ens kosmiska stormar kan mer än rufsa en och annan hårtest. Knappast en "berättarstil direkt engagerad i händelserna", som en André Malraux eftersträvade...

5.

"Gullivers resor" skrevs av Jonathan Swift. I denna roman berättar huvudpersonen i jagform. Berättelsen utspelas maj 1699 - december 1715.

Detta är fakta om denna roman. Vad med tyckandet då, det personliga perspektivet? Vad säger Svensson om denna bok?

Laputa-scenerna är rätt okej. Är inte denna stads innevånare på pricken alltså, som stolliga perukstockar i stil med sjömännen i Poes "Flaskpost"; de har tillgång till allehanda instrument, kartor och vetenskapliga verktyg, men de ser endast i kors; ena ögat ser inåt, det andra utåt. De saknar djupseende, saknar den stereoskopiska blicken.

Var det inte Swift som på sin ålders höst blev misantrop, speglat i Gulliver som efter vistelsen hos hästfolket mest gillade att prata med djur? Swift tröttnade på att umgås med lärt folk, och hade på sitt yttersta endast en obildad tjänsteflicka hos sig; han gillade att prata med henne och dryfta de enkla tingen: väder och vind, hus och hem, barn och blomster. Denna språkmättnad, mättnaden på retorik och skitsnack kan jag själv känna ibland. Back to basics, skriv en haiku.

6.

I novellen "Möte med Medusa" av Arthur C. Clarke förekommer några märkliga varelser i Jupiters atmosfär: kilometerstora maneter som livnär sig på luftplankton, maneter som i sin tur blir byte för köttätande mantor - såframt man inte hunnit försvara sig med elstötar dessförinnan.

Detta ekosystem förekom också perifert i Clarkes roman "2010: Odyssey Two" (1982). Det var när den förvandlade David Bowman från "2001" for omkring i solsystemet som en osalig - eller salig - ande.

7.

I Ernst Jüngers "Eumeswil" från 1977 lever en så kallad anark i en framtida stadsstat: han är inte anarkist, han rusar inte runt på gatan och skriker uppror. Nej, han lever småborgerligt och passar till och med upp på stadens härskare, allt för att få tillgång till ideella spånor från maktens bord. Han är nämligen historiker också.

En intressant distinktion görs gentemot partisaner och kriminella beträffande hur de ser på lagen: partisaner vill ändra den och kriminella bryta den, men anarken vill ingetdera, han är varken för eller mot lagen. Han betraktar den som oundviklig, som naturlagar eller trafikregler. Och de senare är bra att kunna, man slipper ju bli överkörd till exempel.

Anarken erkänner rätten men inte lagen heter det på ett annat ställe. En skillnad mellan stigmannen och anarken framhävs också, och då heter det: den förre har trängts ut ur samhället, den senare har trängt ut samhället ur sig själv. Subtilt på min ära.

onsdag 30 januari 2008

Edgar Allan Poe: Den gyllene skalbaggen


Edgar Allan Poe var en amerikan. Han hade legat vid West Point. Han hade gett ut en litterär tidskrift. Han skrev även fiktion.

Dold familjetragedi, ett sammanrasat hus: det är upplägget i Poes novell "Huset Ushers undergång". Förebilden till det hela ska Poe ha hittat hos någon engelsk lord. Jag läste om denna verkliga förebild i en Poe-biografi. Men nu kan jag inte minnas namnet på lorden ifråga. Jag har försökt googla. Men förgäves. Nåväl: denne lord eller adelsman hade haft en incestaffär och tvingats i exil, och sedan kommit hem och ärvt en herrgård på vilken han byggde ett magnifikt torn - som rasade... Poes novell "Husets Ushers undergång" påminner om detta, den gör drama av det och den gör det med en magnifik koncentration. Och med makabra undertoner.

Edgar Allan Poes "Den gyllene skalbaggen" är ämnet för detta inlägg. Boken är utgiven på Bonniers Folkbibliotek 1954, redigerad av Staffan Andrae, översatt av Nils Holmberg och illustrerad av Gösta Kriland. Den innehåller rysliga noveller, men också en och annan med lyckligt slut - som "Du är mannen":
Mr Pennifeather blev ögonblickligen frigiven, ärvde sin onkels förmögenhet, drog lärdom av upplevelsen, vände ett nytt blad och levde i fortsättningen som en annan människa.
Där ser man, man ska akta sig för att placera författare i fack. Poes signatur må vara "the grotesque and the arabesque", men här skiner också solen. Förhållandevis ljusa är även "Den gyllene skalbaggen", "Hans Pfaal", "Det ovala porträttet" och "En berättelse från bergen".

En favorit är "Flaskpost", om en skeppsbruten som hamnar på ett märkligt skepp med inkrökta, skäggiga sjömän. På däck ligger en massa föremål, "matematiska instrument av en besynnerlig och gammalmodig konstruktion". Detta, har en skarpsinnig man sagt, betyder att vanliga hjälpmedel inte är till någon hjälp i de vatten man befar, här måste man lita på intuitionen. Men inne hos kaptenen är det samma visa; denne gråhårsman tvivlar och grubblar, och på kajutgolvet ligger "rostiga vetenskapliga instrument och mögliga, sedan länge föråldrade sjökort". Man vet inte vart man ska, har förlorat styrseln på detta ödets hav. Men ingen vänlig ande puttar på skeppet underifrån som i Coleridges sjöäventyr. Hos nihilisten Poe går allt mot avgrunden.

"Quoth the raven, 'nevermore'..." Så löd ett poem av Poe. Jag ska inte citera det här. Som antytt har jag läst en biografi om mannen. Där nämndes bl.a att Poe var i armén två vändor. Han blev först fanjunkare vid artilleriet, blev sedan civil, och anmälde sig sedan till krigsskolan West Point. Han skulle bli officer, en man i staten. Men därav blev intet - vilket väl var förutbestämt, ty man har svårt att tänka sig en Poe bak ett arribatteri på ett slagfält i inbördeskriget. Men hade han levat så hade han väl tvingats in under fanorna, och, tja, spekulera kan man ju alltid. Allt kan hända.

Men nu var det guldåldern före denna konflikt, USA före inbördeskriget, och Poe for till New York för att bli litteratör. Han gav bland annat ut tidskrifter och gifte sig med en kusin. Och så skrev han ett och annat, som "The Domain of Arnheim" om ett romantiskt ideallandskap, som någon har karakteriserat som att det har skönheten hos ett lik, allting där är så perfekt... Detta må vara ett memento för skönandar, vilket för den skull inte innebär att fulhet är kungsvägen. "För att leva måste en dikt varken ha skönhet eller fulhet, den måste ha liv" som Diktonius sa.

"The Domain of Arnhem" är inte med i "Den gyllene skalbaggen". Det är inte heller novellen "A Predicament". Där berättas för sin del av en fjolla på promenad; hon går upp i ett kyrktorn, tittar ut genom en glugg i kyrkklockan och dekapiteras när timvisare möter minutvisare. Denna story är makaber men kul, för stilen var så överdrivet fjollig; rösten hos en litterär preciös. "Samtal med mumien" har också humoristiskt anslag, om en mumie som väcks och får svara på vetenskapsmännens frågor.

Dessa tre texter hittar man inte i "Den gyllene skalbaggen". Här var det ett stramare urval. Den hade överlag bra illos av den där Kriland: spänstig linje och mycket svärta, framarbetat med penna och inte pensel.

Själva illustrerandet av Poes stories är en genre för sig. Beardsleys verk tycker jag är lite överskattade i denna nisch, en annan illustratör jag nu inte kommer på namnet på var mycket bättre: mycket tusch, exquisit linjeföring och extrem komposition. Det speglade verket kongenialt, ja fördjupade det. Beardlsey har sin charm men allt han gjorde var inte så där vansinnigt bra.

Relaterat
Robert Holdstock: Mythago Wood
Larry Niven
En gatas melankoli
Jag är med i en antologi
Lovecraft: Pickmans modell

Dunesagans vidare öden

Det är inte vår än, det är midvinter. Skrev jag igår. Och nu, som på beställning, har vi fått en del snö.

Kanske inga mängder, och kanske töar allt bort inom kort. Men det är min själ inte vår än, som sagt...

I slutet av "Children of Dune" påbörjas en förvandling. Det är Paul Atreides son Leto som börjar växelverka med små väsen där på Dune, protoplasma-maskar som har förmågan att påverka det de kommer i kontakt med - så pass att Letograbben verkar kunna bli en sandmask själv. Ett långlivat väsen, en gud för sin omgivning.

Han förvandlas till något mer än mänskligt - och så möter han sin far där ute på sandvidden, och vilket möte! Sonens hemliga önskan är alltid att kunna överträffa sin far, på det ena eller andra sättet - och här görs det på ett symboliskt lysande sätt, genom att bli ett gudaväsen. Fadern Paul skapade ett stjärnimperium, så vad kan en son göra för att toppa det? Leto finner svaret: han blir "God Emperor of Dune".

Första delen av "Dune"-sagan recenserades nedan. Del två hette för sin del "Dune Messiah" och hade en del intriger, en "tleilaxu face dancer" och en trickster-dvärg, ett litet comic relief bland alla uppknäppta dramatyper. I del tre som är "Children of Dune" skildras uppväxten för Pauls son och dotter, sagde Leto och dennes syster. Själv gillar jag de omslag som serien fick i New English Library, signerade Bruce Pennington som ses här ovan. Han har även målat Clark Ashton Smith-boken i förra inlägget - och samma sköna färgskala, sol i lointänen och glorifierad öken noterar vi på Penningtons "Dune Messiah"-omslag här. En spirituell öken med varma konturer, samt flott klädda människor, ceremoniell uppställning och, på bokens baksida, flygande diskusar i skyn; jag smälter när jag ser det.

Pennington gjorde som synes omslag till bok I-IV: till första delen med en fremen-kaippare i förgrunden, mättat blå ögonvitor speglandes himlens blå, mot en krämigt gul ökenfond. "Dune Messiah" gick som synes i blått-rött-guld, och del tre gick i grönt, med Dune-barnen rusandes under jagande månar. Nästa del - "God Emperor of Dune" - gick i rött och gult, in alles en harmonisk avstämning, en ren symfoni som ni kan se ovan!

Pennington gjorde för övrigt genidraget att inte avbilda sandmaskar. Dessa är svåra att fånga så det ser okej ut.

Vad mer? Herbert himself, Dune-författaren, mötte en gång engelska pressen, inför premiären av filmen Dune. "Mr. Herbert, Mr. Herbert" ropade då en murvel, men Herbert svarade coolt:

- I'd be a helluva lot more comfortable if you called me Frank.

En gåtfull man. Med det långa skägget såg han själv ut som en veritabel sanddynernas profet. En gång förtjänade han sitt levebröd som närstridsinstruktör. Och hans böcker åter är fyllda med referenser till orientalisk kultur, som härskarepitetet "padishah" som tycks mig vara persiska, en term nyttjad av både iranska och indiska härskare, mogulerna för det senare, persisktalande afghaner som kom i besittning av indiska halvön.

Ett annat begrepp i "Dune" är "prana", som i formen "prana-bindu"-träning rör kontroll av kroppens muskulatur. Well, "prana" i formen "prâna" (långt a, giftermål mellan pra- och -an) kommer av roten "an" som betyder "andas, blåsa, leva"; pra- är ett prefix. Så vad har detta med den av Herbert apostroferade träningstekniken att göra? Andning i kombination med speciellt intagna poser, som i asiatisk skuggboxning, tai-chi?

"Bindu", efterledet i termen, betyder för sin del "droppe", av roten "bhid" som betyder splittra, bryta osv. Enligt Herbert har detta med nervsystemet att göra. Antagligen tog han bara ordet för att det lät bra och gav det en egen definition - eller? Finns någon striktare korrelation mellan ord och betydelse här? Upplys mig, ni som vet.

Sist undrar jag bara över figuren Gurney Halleck i första boken i serien, en bard. Varför tog han dennes efternamn från inbördeskrigets sämste general alla kategorier, en skrivbordspajas som bara skrev underliga inlagor och aldrig uträttade ett levandes grand, en pryoelev under Lincoln och sedan U. S. Grant?

Varför, ja varför? "Det sportes blott, det gavs ej svar"...

Clark Ashton Smith


Who has seen the towers of Amithaine
swan-throated rising from the main
whose tides to some remoter moon
flow in a fadeless afternoon...?
Who has seen the towers of Amithaine
shall sleep, and dream of them again.

Det är poeten C. A. Smith det rör sig om ovan. Annars sitter jag här med novellsamlingen "Out of Space and Time" vol. 2, med texten om demonen Charnadis som sitter och berättar för en nymf om sina resor i omöjliga rymder, om " ithyphallic runes", om "cities taken by ineluctable snow" och om "stupendous oceans where each wave is like the rise and fall of the Himalayas". Så når han forna havsplaneten Sadastor, nu uttorkad förutom en källa i en klyfta, där en sjöjungfru träffas på. Hon berättar drömskt om sin havskarriär: om sina dar då hon drog ner drunknade sjömän till sina lockande gemak på havets botten, och trådde en lustiger dans med dem bland strypande tång och glittrande pärlor.

När nymfen är klar med sin story dör hon och Charnadis flyger vidare till nya, unga världar för att skudda av sig stoftet, en sann dandy i demonhamn. Ja det är mycket dandyism i Smiths fiktion, det är död och föruttnelse och nedgång och fall, men allt kickas iväg med en ironisk klackspark. Gefundenes fressen för alla som inte vill veta av någon tragik. Å andra sidan kan ju påklistrad tragik vara nog så jobbig, olyckliga slut som bara tjänar att flagga texten som fin och seriös; hos Smith slipper man det, här är allt formlek och yta, textur och ordmums och l'art pour l'art. Det är gammeldags dikt om gammeldags ämnen à la Frans G. Bengtsson, och likt den gode FGB så hade CAS rätta klangen och rytmen i sina alster:
Rememberest thou? Enormous gongs of stone
were stricken, and the storming trumpeteers
acclaimed my deed to answering tides of spears,
and spoke the names of monsters overthorwn -
griffins whose angry gold, and fervid store
of sapphires wrenched from mountain-plunged mines -
carnelians, opals, agates, almandines,
I brought to thee some scarlet eve of yore.

Novellen om Charnadis var bara drygt fyra sidor lång. Ännu kortare är "From the Crypys of Memory", om en skuggtillvaro i ett epigonland beyond the Beyond: exquisit prosapoesi med glosor man inte ens hittar i Longman Dictionary. Och "The Shadows" som avslutar boken är lika kort den (2 s), med "fretted windows", "the undesecrated seal of death" och "a meaningless antic phantasmagoria". Men den duger att läsa om, även av en som likt mig mest gillar stram poesi, haiku och språkmaterialism, raka motsatsen till Smiths juvelsmide.

Men så finns här ju lite längre noveller också, bland annat "The Last Hieroglyph" om en quest som slutar med att pilgrimen själv skrivs in som tecken i den bok han läser. Samt den om en romantisk poet som önskar sig bort och hamnar på en regnbågsskimrande djungelplanet ("The Monster of the Prophecy"), och en story från ett utlevat hov ("The Death of Ilalotha") och en story från Mars med viss modern prägel, med moderna astronauter som utforskar en grotta ("The Vaults of Yoh-Vombis"). Gillar man fet, flödande prosa och lite omständlig berättarstil är detta great, asså. Om inte annat är det ett roligt alternativ till Campbell-erans prosaister, som ju uttryckligen förbjöds att pryda sina alster med atmosfär och purpurne skuggor.
For trumpets blare in Amithaine
for paladins that once again
ride forth to ghostly, glamorous wars
against the doom-preparing stars.
Dreamer, awake! ... but I remain
to ride with them in Amithaine.Relaterat
Holdstock: Mythago Wood
Folkrätten i krig
Åke Ohlmarks

tisdag 29 januari 2008

En himla massa skiffyfilm


Bland mina papper hittar jag en lista över sf-filmer jag sett. En faktalista, en med uppgifter om regissör och tillkomstår och skådisar, men utan stringens. Så utifrån den kunde man ju säga till exempel:

"Prince of Darkness" från 1988, vilken film det var... folk som går omkring och spyr på varandra... speglar, gåtfull stämning... John Carpenter... starring Donald Pleasence.

"Escape from New York" av samme Carpenter hade också patos, tänk bara på musiken, gjord av regissören himself, ovanligt. 1981 kom filmen. Med DP plus Isaac Hayes, Ernest Borgnine och Lee van Cleef. Och Kurt Russell.

"Close Encounters of the Third Kind" var ju också bra, kom 1977, en sant gospelartad kommunion. För att inte tala om "Cocoon" (1985), skinande aliens i människohamn kommer hit och växelverkar med oss, för oss till en högre level. Starring Tahnee Welch.

"THX 1138" gjordes av George Lucas 1970. Dystopia mon amour, men rätt gediget arbete med ljus och perspektiv. Ännu bättre var hans "American Graffiti", men den var inte sf så den får jag inte tala om här, här gäller bara skiffy baby! Sf man minns från vita duken.

"Flash Gordon" från 1980 var en skön pomo-queer rymdopera, medvetet overklig, "conscious unreality" à la Dunsany. Plastig och överkolorerad. "Star Wars" var också den postmodern, med sina slitna rymdskepp, svärdsfajter, gurus och känsla av det arkaiska, men med en matt, realistisk textur på tingen. Det funkade det med.

"Things to Come" från 1936 hade slängkappor och inomhusgallerior i sin framtid, med avstamp i nutiden och en vy av en stad: "Varjestad, staden som är varje stad". Anytown you know. Sedan återkom vyn allteftersom det blev krig och civilisationskollaps, vyn lätt förändrad för varje tidshopp; smart bildlösning. Medverkade gjorde Raymond Massey och Ralph Richardson.

"Brazil" från 1984 var bra, återigen pomo men nu med Messerschmitt Kabinenroller och rörpost i fiktiv framtid. Mycket händer, såväl intrigmässigt som bildmässigt. Toppklass, och så bra musik sen: "Brazil, we stood beneath an amber moon"...

Går vi till ren fantasyfilm kan jag framhålla "Excalibur" från 1981, John Boorman. Färger och ljusspel, tung myt väl överflyttad till vita duken.

"King Kong" från 1976, den första remaken, var inte så dålig. En ö helt omgiven av dimmor och dunst, därför hade civilisationen inte kommit dit: sweet symbol. Med Jeff Bridges och Jessica Lange. "Tron" från 1982 var ball, lite jobbigt för ögat att se den där gråsilvriga lystern i datavärlden, men klart annorlunda. Med Bruce Boxleitner och David Warner. "Predator" och alla "Aliens"-filmerna var också värda sitt popcornsalt, i varje fall Aliens Iⅈ den första en modern spökrulle, den andra en krigsaction. Full rulle.

Har även sett, och anser värt att nämna: "Terminator" I och II --- "Robocop" --- "Planet of the Apes", 1968 --- "War Games", 1983 --- "Fantastic Voyage", 1966, starring Raquel Welch --- "The Stepford Wives", 1975, med Katherine Ross och Paula Prentiss --- "The Fly", 1958 --- "Invasion of the Body Snatchers", 1956, regi Don Siegel som senare gjorde "Dirty Harry" --- "Poltergeist", 1982 --- "Fahrenheit 451" av Francois Truffaut, med Oscar Werner och Julie Christie, kom 1966 --- "The Illustrated Man" 1969 av Jack Smight, med Rod Steiger och Claire Bloom.

Midvinter


Det är midvinter, dags för midvinterblot således. Jodå, nu är tiden för detta offer, det utförs inte vid jul om någon trodde det.

Idag heter det Kyndelsmäss, Maria renar sig i templet 40 dagar efter barnafödseln. Före det hette det Disting, och före det midvinterblot, utfört nån gång mellan 28 januari och 26 februari.

I Mälardalens gröna ängar kanske det inte känns som vinter, ja vissa tror ju redan att det är vår. Men det är det inte. Vid Kyndelsmäss skulle bonden ha hälften av fodret kvar, då skulle det räcka vintern ut.

Midvinter min vän, midvinter! Även om det fortsätter med gröna mattor och temperatur kring nollstrecket så är det ändå vinter, en mild vinter måhända - men varje år har sin vinter, man måste genomleva den. Att kalla mild vinter vår är bara begreppsförvirring, reduktionism, som att ta bort en färg på paletten.

Jag skriver detta apropå vad Stig-Björn Ljunggren sa på sin blogg nyss. Han bor också i Uppsala och slogs av det milda januarivädret: "Jag har beskurit äppelträd idag i bara skjortärmarna. Det är vår!" Nej, det är midvinter min vän. Och bli inte förvånad om Kung Bore vaknar till och blåser polarluft över oss endera dan, bara för att visa att han existerar: han är ej död, han sover.

Det hela handlar om svårigheten att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. Man ser på ögonblicket och tänker: aha, nu är det så här, nu och för alltid!

Som i amerikanska presidentvalet, på demokratsidan: först verkar Hillary ha övertaget, och alla tänker: hon blir deras kandidat. Sedan kommer Obama ifatt och förbi, och då tänker alla: he's the man!

Och så Hillary upp, och väntad kommentar, och så nu senast Obama i South Carolina med storseger, dagens man...

Håll mer än en tanke i huvudet samtidigt. Allt kan hända! Midvinter min vän, än är ej tid för shorts och glasskladd. Ej sagt av defaitist, möjligen av pessimist, definitivt av en realist.

Larry Niven


Man kan fråga sig om "Tales of Known Space" är ett simulacra i Baudrillards mening: ett självrefererande tecken, en bok som bara syftar tillbaka på sig själv. Den har ingenting med någonting att göra. Den bara finns där. Och likväl lever den... Eppur si muove.

Boken kom 1975 och skrevs av Larry Niven. Här kan man läsa stories om en så kallad framtid då vi så att säga "lever i rymden". På något sätt gillar jag den - kanske för att tonläget är ganska vinnande, det är den där lätt kåserande tonen som gör sådan lycka hos läsande allmänhet. Och mig...

Lättviktig är ordet, bubblande läsk för lata sommardagar. Men jag har ju tagit upp "Intent to Deceive" i min kokbok, bara en sån sak: en novell om framtidens mat, glorious räkcocktail, men tillagad av robotar. Snygg twist-end. Ja min själ, välkonstruerat och spotless, och en gnutta patos här och där ("How the Heroes Die"), smarta idébubblor ("Eye of an Octopus"), Shakespeare-citat-i-rubriken ("There is a Tide") och snygga gitarrgrejer, sköna pusselbitar-på-plats. Diverse element presenteras, rörs ihop och får en upplösning: "a good story, well told". Tvivlar dock på att någon kommer att läsa denna bok om 50 år, Niven är inte en sån visionär, han är nog rätt präglad av vad som för ögonblicket är ortodox vetenskap. Men han gör sina eleganta parader, man måste beundra fotarbetet.

"Cloak of Anarchy" är smart: den skildrar en sedvanligt najs framtid, med motorvägar som blivit obsoleta och därför förvandlade till parker. Anarki-parker. Man får göra vad man vill där ty allt övervakas ändå av svävande övervakningskameror. Men vad om någon slår ut kamerorna då? En idyll förvandlas till en hotande matdröm. En dockskåpsversion av "civilisationens sammanbrott"; visst djup har han ändå, den gode Laurence van Cott Niven!

Och vem kan stå likgiltig inför slutet i "All the Myriad Ways" (ej med i aktuell samling), med en polis på sitt kontor, görandes vapenvård; han måste lösa gåtan kring oförklarliga självmord, och börjar ana att det beror på den strunt samma-attityd som utvecklats när man lyckats ordna resor till alternativa världar. Allting går, inget spelar någon roll - och i novellen grenar allting samtidigt ut sig i möjliga alternativa världar, en där polisen lägger ifrån sig pistolen och meddelar stationen att han kommit på lösningen, en annan där han trött sitter kvar och tänker att det spelar ingen roll, en tredje där han tar upp pistolen och blindavfyrar, en fjärde där han sätter den mot tinningen... och så vidare. Själva narrativet åskådliggör detta parallellvärldsförgrenande, detta spegel-mot-oändligheten-men-med-subtila-skillnader-i-varje-värld - och detta visat utan stora gester, nej det är väldigt "matter of factly".

Snackar man Larry Niven måste man väl också ge honom en eloge för "Ringworld", denna arketypiska story om färden till ett fjärran Shang-ri-la. Mången amerikansk sf sägs gestalta dylika paradismyter, drömmen om bättre världar Där Ute: "West of Eden", "Farmer in the Sky", "The Highest Dive" osv osv. Och Nivens alla noveller och uppföljare kanske inte blir så långlivade, men visionen av Ringworld i sig kommer att leva för evigt, den talar till ens undermedvetna på sant symboliskt vis. Detta artificiella paradis, format som ett tunnband och med en diameter på miljontals kilometer, kommer för alltid att kretsa sin sol Någonstans Där Ute.

Relaterat
Frederick Pohl
Frank Herbert

Raphael Aloysius Lafferty


Att uttala amerikanska namn är inte lätt. Men har man öronen öppna snappar man upp en del.

Kelly Ripa uttalar till exempel inte sitt efternamn "Rípa", utan "Ripá". Och George Peppards efternamn ska uttalas "Peppárd". Och Cate Blanchetts efternamn ska också det ha accenten på ultima: "Blanchétt". Och Ildefonsa Impalas efternamn ska för alltid uttalas "Impála", inte på något annat sätt.

Vem är då Ildefonsa Impala? Hon är en gestalt i R. A. Laffertys novell "Slow Tuesday Night", om en värld där mänskligheten är delad i tre delar, med vakenvaro varsin tredjedel av dygnet. Och under denna vakenvaro kör man hårt, minst sagt: man gifter sig och skiljs, åker på semester och hinner komma hem, och bygger imperier och förlorar dem innan det är dags att lägga sig igen.

Det speciella med novellen kanske inte låter sig återberättas, dess kulighet och elegans. Då får man väl återge namnet på några protagonister istället, som Basil Bagelbaker, Judy Fixico, Stanley Skuldugger och Fred Fittle... instant humor.

En annan av Laffertys stories är "In Our Block", om en gudsförgäten plats åt järnvägen till där mysko typer bygger skjul där de säljer Allt Möjligt: 1000 radioapparater, leveransklara om tio minuter, något mer? Det är små skjul, rymmer knappt en människa stående. Och återigen en svår text att återge, måste läsas... liksom "All Pieces of a River Shore", om en sån där "världens längsta målning" som amerikanska tivolis brukade ha som attraktion, fast denna målning är ett fotografi, en mikrofilm i jätteformat. Märklig novell - liksom "Visiting Time", om en invasion av utomjordingar som bara väller fram ur en dimensionslucka, de praktiskt taget stapplar sig på varandra och tar upp varje kubikmeter. Men det är en soft invasion, en gentil approach: "skandierna var så vänliga människor" sägs det, och denna rad stannar upp storyn på ett obeskrivligt sätt. Sätter en speciell tonfärg på det hela.

Ja, hur ska man säga: obeskrivlig man den där Lafferty. En särling inom sf-fältet. Hans subtiliteter går nog de flesta förbi, medan hans fans är desto hängivnare. Ska man ge ännu ett citat får det bli ur "All Pieces...", om jättebilden av en flodstrand som rullas upp:

The rolling shores: cottonwood trees, slash pine, sycamore,
slippery elm, hackberry, pine again.
---
Rolling shore of pine, laurel oak, butternut, persimmon,
pine again... American elm, pine, black willow, shining
willow.
---
Rolling shore and trees: pine, dogwood, red cedar, bur oak,
pecan, pine again, shagbark hickory.

Se där lite amerikansk natur in nuce, den yppiga grönskan de har bakom knuten över där. Konkret poesi - liksom när huvudpersonen, indianen Leo Nation ska beskrivas:

He collected old pistols, old ball shot, grindstones, early
windmills, walking-horse thresing machines, flax combs,
Conestoga wagons, brass-bound barrels, buffalo robes,
Mexican saddles, slick horn saddles, anvils, Argand lamps,
rush holders, hay-burning stoves, hackamores...

Osv i tio rader till. Enkelt men svår, sublim poesi: Lafferty är stilmedveten, inget snack om den saken. Vän av ordning tycker kanske att dylik uppräkning kan vem som helst klara, ett barn rent av. Well i så fall: leve barnet!

(Not: alla noveller jag nämnt här utom "All Pieces..." finns på svenska, i Nova Science Fiction 2/83, 3/84 och 3/85. De hette då "I vårat kvarter", "En seg tisdagsnatt" samt "Besökstid".)

Relaterat
Lindbohm: några reflektioner
Mårtensson i Nova SF: 1
Mårtensson i Nova SF: 2
Niven: Ringworld (1970)
Swahn: Skeppsbrutna i tiden (1983)

måndag 28 januari 2008

Fantasy och symbolism


England 1946. Stephen Huxley återvänder efter tjänst i RAF till sitt barndomshem Oak Lodge, beläget i utkanten av Ryhope Wood. Där bor hans bror Christian. Föräldrarna är döda. Fadern brukade för sin del undersöka skogens mytiska dimensioner och Christian har fortsatt med detta. Han har skrivit Stephen och meddelat sina forskningsresultat och det är därför denne har återvänt. Så försvinner omsider brodern in i skogens magi. Stephen börjar för sin del gå igenom sin faders efterlämnade papper. Där läser han hur denne vandrat runt där och träffat på arkaiska figurer, mytiska gestalter, bland annat en kvinna vid namn Guiwenneth. Stephen beslutar sig till slut för att själv ge sig in skogen och loda dess mytiska djup. Och han finner vad han söker: han möter Myten med stort M. Han möter sagogestalter i ålderdomlig inramning, legendariska figurer i mysig miljö.

Ryhope Wood är, kan man säga, en dimensionernas korsväg. Den är som Avgrunden hos Nietzsche: "The deeper you look into it the deeper it looks into you". Ju djupare du vandrar in i skogen, dess djupare vandrar du in i ditt psyke - och dess fler arektyper ser du, alltifrån tomten och Robin Hood till första världskrigets "Harry Hellfire" och Pan, Merlin, kung Arthur och whatnot.

Stephen går in i skogen och ser energier som sedan förkroppas till det ena och andra av hans fantasi. Tenderar han att se Robin Hood klädd i grön hätta, trikåer och snabelskor så visar sig denne så för honom. Man kan säga: ens egen sinnebild växelverkar med vad energierna väljer att visa sig som. För att underlätta för oss kan till exempel en "tomte-energi" visa sig med luva, skägg och kolt för att underlätta visualiseringen.

Allt detta finner vi Robert Holdstocks roman "Mythago Wood" (1982). Stephen följer i faderns fotspår, lämnar kända länder bakom sig och möter fläktar från det arkaiska. Likt en Södergran kan han utropa: "Vad som hänt i sagan ska hända även mig!"

In alles är "Mythago Wood" en styv uppvisning, en skön blandning av saga och idélitteratur, en seriös fantasy. Fantasyn som genre är inte alltid så idérik; det kan vara Äventyr, Suggestiv Miljö och Sagoaktig Briljans, men idéer av jungiansk natur finner man sällan. Men Mythago Wood tycks mig vara i toppklass vad gäller konceptuell styrka. Skogen som psykologiskt landskap, som skådeplats för myt , historia och dans, har här en oförliknelig skildrare.

Men vad finns det mer för tunga idéer inom fantasylitteraturen? Vad finns det för ytterligare exempel på fantasyromaner som talar både till intellektet och själen, som har ett drag av symbolism?

Tja, en trop som både är djup och som har sin sköna klang, som både talar till ande och själ, skulle vara scenen i "Härskarringen" där Legolas berättar för Gimli om några vackra grottor de ska uppsöka, kulörta tunnlar med vattenkonster och juveler infattade i väggarna. Där ska de gå, från sal till sal, "as if passing from a dream to another"...

Nog kunde gamle Tolkien gestalta sin värld i minnesvärda runor! Han förstod vad detta med symbolism var, han var ingen predikant som polaren C. S. Lewis. Det förekom till exempel ingen formell religion i Tolkiens romaner, han märkte det själv under genomläsningen och strök därför alla eventuella spår av det inför slutversionen; ingen psalmsång, inget offrande, inget hokus-pokus skulle finnas i Midgård. Kanske en och annan trollformel föll över Gandalfs läppar, men fundamentalt avgörande för storyn var det aldrig.

Ondskan besegras genom handling, genom veritabel marsch mot mörkrets hjärta - och med hoppets stjärna i fjärran. Allt det Tolkien ville säga gestaltades i dylika evokativa symboler. Och det är jag honom tacksam för, det gör honom märkligt nog till en djuping - men en subtil djuping, ty goddagspilten som bara vill ha underhållning, l'art pour l'art frikopplad från världens grå, märker inte att han här bjuds innebörd och eidos.

Om Tolkiens idégrund för sin story kan man läsa mer på bloggen "Café Exposé", under rubriken "Tolkiens kristna mytopoetik".

Nå, mera tung fantasy? Le Guins koppling till Jung har jag nämnt nedan ("En himla massa böcker"), och Moorcocks eventuella innebörder spånades det kring i "Multiversums mytolog". Så jag får väl dra en spader och inlemma Castaneda i fantasylitteraturen - jag menar, visst var denne en etnolog och fackman, men ju mer han höll på med sitt indianprojekt märkte han att det inte gick att bara iaktta, man måste delta också, och då förlorade han objektiviteten. I sträng magisters ögon blev hans texter nu ren fiktion, och det kan bara glädja oss som gillar fantasy. Men inte bara som lustläsare, för i verket finns en symbolisk sanning som går bortom den vardagliga.

I Castanedas böcker möter man en fjäril med guldstoft på vingarna, silverne kråkor som betyder död, språksamma ödlor och själlösa figurer i ökenskymningen, diffusa energier som tar form efter din fantasi - som i "Mythago Wood". Du drömmer medvetet, går in i din dröm och styr den - och möter din drömmande partner där, och ni ger er av till omöjliga länder.

Du finner tung ontologi och djup varaförståelse, färdas längs landskapets kraftlinjer och ser alltings eidos, alltings substans och sanna vara. Du möter Den store anden, "the Spirit" och lär dig skaffa energi från jorden, "imperceptible jolts of invigourating energy". Du lär dig memento mori, att bedriva din vardag strategiskt och att stävja din känsla av betydelse, krossa din egoism till förmån för identitet med ditt sanna jag.

Och i en av de senare Castanedaböckerna finner vi dikten "The Conditions of a Solitary Bird", som perfekt gestaltar detta med sökande, esoterism och eremitskap:

The conditions of a solitary bird are five:

The first, that it flies to the highest point;

the second, that it does not suffer for company,
not even of its own kind;

the third, that it aims its beak to the skies;

the fourth, that it does not have a definite colour;

the fifth, that it sings very softly.

(San Juan de la Cruz, "Dichos de Luz y Amor")

Philip Kendred Dick


Jag vet inte varför jag gillar "The Game-players of Titan" så mycket. Jag fattar inte vad den handlar om, slutet är melodramatiskt och van Vogt-aktigt (folk står och hotar varann med pistoler), ja slutet överhuvud är gåtfullt. Ändå håller jag den för en av de bästa Dickromanerna.

Den gavs ut 1963 kan jag meddela. Och man får här allt man vant sig att få av Dick: empatiskt tecknade personer, hjärtevärmande vardagligheter och en känsla av godhet, av balans och måtta. Sceneriet är framtiden, det sägs med en gång, och mänskligheten är reducerad pga ett krig, och de som är kvar kan roa sig med att spela hazard med de stadsdelar de äger. Så finns det utomjordingar också, och intriger av kosmiskt slag; allt gifter sig naturligt med vardagligheterna. I själva verket kräver fantasterier att vägas upp av den ena eller andra vardagliga detaljen, det gäller alla sf-författare från Lukianos över Verne och Poe till dagens sf, och Dick kunde den konsten. Han kunde förena filmjölksvardag med space fiction som ingen annan.

Konstigt nog lyckades Dick bäst med det vardagliga när han skrev sf; de av hans mainstreamromaner jag läst känns en aning stela, skribenten spänner bågen för att visa sig seriös och det lyfter inte riktigt. Sf:en däremot kanske han skrev lite tankspritt, i väntan på något bättre (kontrakt med Ett Riktigt Förlag och inte Donald Wollheims downmarket-DAW), och just därför har de sån charm, sånt schwung och sån känsla av "throw-away" kombinerat med djup filosofi och, ja, äkta tragik. Som i "Flow My Tears, the Policeman Said", där polischefen Buckman på slutet känner sig tom och eländig och går fram till en främmande man och kramar honom. I teorin en fin sak att skildra, nästan för fin - men Dick får bitarna att passa.

Det är empati, det är en känsla av godhet som emanerar ur denna roman; Dostojevskij sa att ondska är enkel att skildra, godhet däremot kräver sin man. Jämför till exempel J. G. Ballard som tycks ha tagit fasta på att skildra sin karaktärer med viss kyla, allt för att komma bort från den sedvanliga romanens kletighhet, detta att man manipuleras att känna sympati med protagonisterna med billiga knep, "det är synd om honom"...

Någon kallade Ballards metod för "death of affect as an approach to character", och det är en smart strategi, en subtil approach som sätter oss i närmare kontakt med romanfiguren än om han skildrades på traditionellt, inkännande vis. Man fångas till exempel av att följa en Traven på sin atombombsö - men efter alltför lång samvaro med Ballard känns även denna metod lite skral, eller snarare: det saknas något hos Ballard himself, och det är den där känslan av godhet, av balans, av empati. Någon gnutta kärlek kan han väl förmedla...?

Men kärleken, den innerliga livsbejakande känslan, den finns hos Dick vill jag mena. Och man finner den i rikt mått i "Flow My Tears..."; den flödar fram efter hand, sipprar igenom springorna i den hårda diktaturframtid som skildras.

Sagda roman kom 1974, och den jämte "Game-Players" är en favorit. Min tredje favorit får bli "Time Out Of Joint" från 1959, om en småborgerlig vardag som faller i bitar, steg för steg; det är ett pussel som läggs, en gåta som löses. Det är en roman fri från ångest, men den har även ett omisskännligt djup. Den kan analyseras som metafysiskt paradnummer och kryptoreligiöst drama, men parallellt med detta är den även en engagerande, spännande roman. Kanske något att rekommendera för den som frågar sig vad sf är och vad man ska läsa.

Dicks sista år såg en religiös kris ur vilken han gick stärkt vill jag mena, han omfattade religionens symboler och stämningar och var inte längre satirikern som drog allt heligt i smutsen, som i "Eye in the Sky" från 1956. Ändå tycks fansen se ner på den kristne Dick, de skakar på hvudet åt honom likt Bob Dylans fans när de fick veta att denne gått samma väg... Dicks efterlämnade papper kring "VALIS" är spännande läsning ("Exegesis"), även om mycket i denna veva också är kaotiskt och lätt blasfemiskt, som romanen "VALIS" självt - men kanske planade allt ut efter ett tag, kanske klarade stormen sikten. Jag frågar mig om "The Divine Invasion" och "The Transmigration of Timothy Archer" (1981 resp 1982) gav uttryck för sublim ro och vila, att ha hittat hem - just det, jag frågar er som vet, för själv har jag inte läst dem.

De två sistnämnda romanerna kom ut strax innan PKD dog 1982. Dessförinnan hade han såklart gett en massa - som "The Three Stigmata of Palmer Eldritch" (1964), "this wildly disorienting funhouse of a novel" som en baksidestext säger, om dimensionsresor, en marskoloni, en gåtfull halvgud Eldritch som invaderar ens drömmar - samt droger, dockdioramor och företagskultur. Samt novellen "We Can Remember It For You Wholesale", om artificiella minnen, en marsresa, spioneri och ångest. Samt "Do Androids Dream of Electric Sheep" från 1968 som blev den asläckra filmen "Blade Runner", med visst djup i storyn (som när Rutger Hauers robotfigur uppsöker sin skapare Tyrrell i denns höga torn) och med ett avsevärt djup i själva scenerierna, i gaturummens lointäner, ljusspelet i mörkret och i de barocka miljöernas överflöd av detaljer.

Sist kan man väl nämna "The Man in the High Castle" (1962) som har en överjordiskt lugn rytm för att vara Dick. Ändå är det en svindlande story med frågor kring vad som är verkligt, japanskt kontra amerikanskt och hantverk kontra industrikultur. Och genom allt finns också något slags sympati för personerna och deras göranden, omöjligt att förmedla om man inte som författare besitter något slags sympati, något slags godhet själv. "Man kan inte skildra personer som är bättre än en själv, och inte heller personer som är sämre än en själv" som Borges sa en gång.

söndag 27 januari 2008

H. P. Lovecraft


1.

I novellen "The Moon-bog" dör huvudpersonen Denys barrys på slutet och berättarjaget flyr från scenen.

I novellen "He" dör denne "he" på slutet, och berättarjaget flyr från scenens hemskheter.

I "The Hound" dör en viss "St John" på slutet och berättarjaget meddelar för sin del att han ska ta självmord, vad han bevittnat är alltför hemskt att leva med.

Och i "The Music of Erich Zann" dör denne överraskande på slutet medan berättarjaget flyr från scenen, skakad i sitt innersta av den kosmiska horreur han bevittnat.

2.

H. P. Lovecraft var något av en excentriker som levde i det förgångna. Hans ideal sägs ha varit den engelske 1700-talsaristokratens, hans stilideal engelskan på det sätt doktor Johnson använde den. Denne 1700-talsvurm märks bland annat i HPL:s poesi, som bär senromantikens alla särdrag: strikt metrik, ålderdomligt språk, rim och hela tjofaderittan; ingen upplöst syntax, fri stil eller konkretion här inte!

Lovecraft inspirerades även av den grekiska antiken, av Edgar Allan Poe samt av lord Dunsany (1878 - 1957, se recension nedan). Det drömska, älvlika och sublima hos Dunsany fångade Lovecraft i stories som "The White Ship", "Celephais", "Polaris" och romanen "The Dream-Quest of Unknown Kadaath"; man måste drömma intensivt för att kunna segla i denna värld, måste bruka sig av "conscious unreality" i sitt skrivande för att nå De saligas öar.

Mycket kan sägas om Lovecraft som person - men vi nöjer oss här med en anekdot, som bygger på det faktum att han trivdes bäst i ljummet, subtropiskt klimat. Ändå levde han nästan hela livet i New England, och när han gick ut så var det endast på kvällarna. En gång överraskade han av ett temperaturfall; han kollapsade och måste bäras hem.

Kanske inte mycket till anekdot. Nåväl, lite mer roliga fakta då? Hans rum var klätt med böcker, gedigna läderband med guldskrift, en skön atmosfär. Lovecraft var en aktiv amatörhistoriker, höll reda på fakta om gamla hus och landskap och reste ofta runt på jakt efter den ena och andra utsikten eller faktabiten. Och sedan skrev han brev en masse, brevväxlade med Clark Ashton Smith, Robert E. Howard och E. Hoffman Price om allt mellan himmel och jord.

3.

Men of broader intellect know that there is no sharp distinction
betwixt the real and the unreal; that all things appear as they
do only by virtue of the delicate individual physical and mental
media through which we are made conscious of them; but the
prosaic materialism of the majority condemns as madness the
flashes of supersight which penetrate the common veil of
obvious empiricism. ("The Tomb")

Det finns en glidande skala mellan verkligt och overkligt, och vissa ingivelser kan få oss att se in "det overkliga" som i själva verket är det sant verkliga: förundrans länder, det evigas nejder. Det gäller att träna blicken, se urbilden i avbilden och essensen i det efemära; att gå i skog och mark, i saga och legend och se gestalter och arketyper.

I do not think that what I read in these books or saw in these
fields and groves was exactly what other boys read and saw
there... (ibid)

Berättarjaget i "The Book" sveps för sin del iväg till osedda landskap och häpnadsväckande vyer, bara genom att läsa denna bok. Och protagonisten i "The White Ship" är en drömmande fyrvaktare som lyssnar till havets berättelser, hamnar i trans och får se ett vitt skepp lägga till utanför fyren; han går ombord på en månstråle och seglar iväg till drömmande länder. Och i "The Dream-Quest of Unknown Kadaath" nås sagolandet genom att berättarjaget experimenterar med sin sömn; han går de 711 stegen ner till det undermedvetnas räjoner, vandrar glad bort över blomstrande ängar och ser hur allting är en smula bättre, en smula klarare, en smula verkligare än i vardagens grå:

The sun rose higher over gentle slopes of grove and lawn, and
heightened the colors of the thousand flowers that starred
each knoll and dingle. A blessed haze lies upon all this region,
wherein is held a little more of the sunlight than other places
hold, and a little more of the summer's humming music of
birds and bees; so that men walk through it as though through a
faery place, and feel greater joy and wonder than they ever
afterward remember.

4.

Drömvandringen: han stöter förvisso på mörkare länder också, måste ner i en läskig underjord i drömlandet och slåss mot spöken, men han tar sig upp igen och når långt om länge målet: det eftersökta Kadaath. Eller gör han? Storyn slutar där den börjat, i Boston, Massachusetts, men en känsla av att vandringen ändå varit verklig är den kvardröjande känslan.

Solen på avlägsna hustak är vägen till verkligheten, till förundrans länder. Att betrakta något som skimrar, som lyser i solen eller som glöder i elden, sägs också vara vägen till den högre verkligheten i Castanedas "A Separate Reality".

"Vi går inte under på våra drömmar, utan för att vi inte drömt starkt nog." --- "Drömmar är strömmar - ur oändligheten." --- "Ta ansvar för din dröm." Yttranden som dessa torde kunna sekonderas av "Dream-quest"s huvudperson Carter, som kunde det här med att drömma: "He was old in the land of dreams."

5.

Andra Lovecraftfavoriter är så klart "The Festival", om folk i en gammal stad som vandrar till en grotta där de förs bort av jättelika insekter. Eller "At the Mountains of Madness", om en sydpolsexpedition som stöter på märkliga lämningar. Eller "Pickman's Model", om en annorlunda konstmodell.

H. P. Lovecraft levde 1890-1937. Andra som haft initialerna "HP" är H. P. L'Orange, den danske arkeologen, Helena Petrovna Blavatsky, mystikern, samt Hans Petter Burman, musikern.

Det mesta av Lovecraft finns på svenska, även "The Dream-Quest...", denna ovanliga story renons på kapitelindelningar. Aleph förlag. Rekommenderas.

fredag 25 januari 2008

En himla massa böcker


I Le Guins "Trollkarlen från Övärlden" manar Ged fram en Skugga, i ett magiskt experiment som gått fel. Han får en dubbelgångare som följer honom till världens ände. Då fattar han att han måste förena sig med Skuggan för att bli kvitt den; han måste i jungiansk sida bejaka även sina mörka sidor för att bli En Hel Människa.

En tour de force av Le Guin detta. Vad mer har jag att säga om boken? Intet, ty det övervägande nöjet med att babbla om böcker dessa dagar är alla utvikningar man kan göra. De tankar som triggas av texten är ibland roligare än texten i sig. Då kan jag ju gå vidare och avverka diverse böcker på detta vis, ta upp någon specifik tråd i varje och sedan gå vidare, vidare, ständigt vidare; "de seglade ständigt på höstens bokflod"...

"A Time of Changes" av Bob Silverberg utspelas på en främmande planet. Det intressanta är då att huvudpersonen lever sitt tidiga liv på en viss nordlig kontinent, och sedan går han i exil på en sydlig kontinent. Kanske en reflex av den hemmaprägling alla har, inklusive sf-författare - för denna världslayout tycks mig påminna om Nord- och Sydamerika. På samma sätt var ju Tolkiens Midgård rätt lik Västeuropa med sin kustlinje, och så ett stort hav och så Västliga länder där bortom, à la Amerika.

I Asimovs "The Currents of Space" ("Förbjuden värld", 1952) lever en man i en diktatur, och han lockas gå med i en oppositionsrörelse. Men han vägrar och det är tur det, för denna rörelse är bara en front som staten satt upp för att dra åt sig och fånga upp rebelliska typer. Förebilden för detta fann Asimov i Sovjetryssland, där tjekan på 20-talet satte upp en sådan skenrörelse för att fånga in just rebeller, folk som ville störta bolsjevikväldet. Peter Wright i "Spycatcher" kallar fronten för "The Trust" vill jag minnas. En elegant överföring av en sann historisk pryl till ett fiktivt sammanhang.

Här sitter man och spånar kring idéer och inslag i sf-böcker, intressanta dragningar av det ena eller andra slaget. Ta till exempel Zelaznys "Jack of Shadows", om en planet i heliostationär bana där det råder vidskepelse på nattsidan och modern vetenskap på dagsidan. Jämför här min kortnovell i "Eld och rörelse" med titeln "Nattsidan, dagsidan och mellanzonen", där en figur finner balans mellan ytterligheterna i skymningszonens löftesrika ljus, detta både-och-skimmer som lika gärna kan kallas ett evigt gryningsljus! I Zelaznys roman åter sker en intressant vändning då planeten börjar rotera kring sin axel; spelet kastas över ända, världen blir sig aldrig mer lik, ljussida blir mörk och vice versa. Ett konceptuellt paradnummer får man säga.

Samjatins "Vi" känns som en föregångare till "1984", om en framtida diktatur och en avfällig tjänsteman i densamma. I Samjatins roman är huvudpersonen emellertid raketingenjör, och på det hela är språket spänstigare än hos Orwell. En teknoromantisk ådra genomandar dess Ackumulatortorn, Musikfabrik, "Integral"-raket av glas och dess Radiovalkyria. Boken skrevs 1921.

Jag avrundar med några "one-liners":

. Chestertons "The Man Who Was Thursday": ett sätt för en anarkist att undgå upptäckt, är att uppträda som anarkist

. Moorcocks "Behold the Man": Om Jesus inte funnits, skulle det vara nödvändigt att åka tillbaka i tiden för att personifiera honom

. Lindbohms "Frostens barn": en framtidskrönika så komprimerad, så tajt att den framstår som rena experimentprosan

. Dicks "A Maze of Death": huvudpersonen dör på slutet och kommer till himlen, önskar återfödas som en blomma; givet inkarnationsidéns premisser är detta omöjligt, som människa återföds man som människa

. Clarkes "2001": efter att ha färdats bortom Bortom kommer astronaut Bowman till ett rum där han sätter sig ner och ser på TV; en snygg mix av det välbekanta i det obekanta

Marsian på Mars


Ett foto av en marsian har kablats ut i världspressen. Glashus är högsta mode, silverbilar likaså. Två broccoli för 10:- annonseras på Tempo Västertorg.

Jag startade den här bloggen för tre månader sedan. En av baktankarna då var att ha den som annonspelare för mina böcker, och som sådan har den funkat bra; jag var på banken igår och inkasserade en smärre summa, resultatet av de inbetalningar bokköpare gjort. Folk som läst om kokboken och novellsamlingen här på bloggen och sedan beställt.

Så där ser ni, rutinen är OK: jag sänder ett ifyllt inbetalningskort för Swedbank med boken, och sedan kan ni betala med det över nätet eller via s k Telefonbank. Böckerna är alltså "Den musiske matlagaren" respektve "Eld och rörelse", som ni kan läsa mer om via etikettraden till vänster på sidan.

Vad mer hade jag för planer på bloggen, då i det fjärran 2007? Jag skrev en del debattinlägg i början, stack ut i hakan i vissa ämnen och fick t ex 10 svar på den om Le Corbusier ("Den lille korbusiären"). Det var ju kul. Sedan var jag runt på andra bloggar och kollade och såg att Ernst Jünger stod högt i kurs - så då drog jag mig till minnes vad jag läst av mannen, skrev några tunga inlägg och vips var de över 20.

Och i dagarna har jag börjat recensera böcker. Nu gäller det science fiction, men inget hindrar väl att jag sätter tänderna i andra böcker senare, vad som helst, Shakespeare och Homeros, ja vi får se. Och genom allt kan jag så klart skriva om vad jag vill, se etiketten "small candies" till exempel. Där finns bland annat noveller och dikter, bara en sån sak! Kul är det i alla fall att hoppa mellan ämnena, mellan stilar och attityder. Men någon spretighet är det inte frågan om, för allting ryms i Svenssongalaxen!

(Not: bilden av föregiven marsian finns på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1687950.ab)

torsdag 24 januari 2008

Chris Foss: 2000-talets Foss


Vi drömde om larvfotade hotrodkärror så väldiga att deras bakdelar försvann bortom horisonten. Vi upplevde oss själva som insnärjda i dessa enorma massor, vräkande fram ett yrande tåg av planeter från en mörk värld destinerade till en galax dränkt i stjärnmjölk. Vi satt inne i små eterlevande hajar som for tvärs genom sjutusen universa på en jordsekund och efterlämnade ett ljudkölvatten fruset till ett spår av hallucinationspärlor. Tåg som förde bort hela mänskligheten; maskiner större än solar som driver kring galna och rostiga, gnällande som hundar som söker en herre. Och stora vingar sugande kometernas märg. Och tänkande hjul dolda bakom meteoriter, camouflerade till metalliska klippstycken, i väntan på att en droppe liv ska passera genom dessa förlorade galaktiska utkanter och släcka törstiga behållares törst med psykiska sekret.

Orden är Alejandro Jodorowskys. Han ville filma Frank Herberts "Dune" och han behövde en illustratör till projektet, en sann visionär som kunde måla upp veritabla drömskepp, "inte den degenererade, kalla avkomma man ser i de flesta sf-filmer, "2001" inberäknad". Han drömde enligt ovan - och en vacker dag fann han vad han sökte, i form av en Chris Foss-målning.

Foss' teckningar till "Dune" kom nu aldrig att användas, men det hindrar inte att Jodorowskys ordkatedraler beskriver känslan ganska bra, den känsla man får när man kollar in Foss' målningar av rymdskepp, planeter och främmande perspektiv. På ytan är det detaljerade maskinbilder, men bortom det lurar något annat: hieroglyfer i skyn, tekniska arketyper och knivskarpa färgexplosioner.

Det är airbrush, getingrandiga rymdskepp, mäktiga bilddjup och psykedeliska himlar. Speciellt roligt är det när bilderna ackompanjeras av en boktitel, det är omslag detta, som "The Watering Place of Good Peace", "The New Improved Sun" och "A Frontier of Going". Texten inverkar på bilden och bilden på texten, i ett evigt, positivt tvåvägsflöde.
Ibland finns bara en torr beskrivning, à la "rymdskepp i flygande torrdocka" och "tåg passerar övergiven byggnad". Det blir med tiden poetiskt det med - för jag har ofta legat och läst och kollat i denna bok, verkligen läst bilderna som vore de hieroglyfer. Som ett barn som läser en bilderbok, och barnets blick är oförliknelig.

Som barn fascinerades Foss själv av nedlagda gruvor och gamla järnvägsspår. Han gillade även spår i drift; på den tiden (Englands 40- och 50-tal) fanns ännu massor av ånglok, och ånga ser man en hel del av i hans målningar. Det passar in: detta skenbart ålderdomliga inslag skapar en särpräglad atmosfär i Foss' framtider. Interstellära rymdskepp med utblås: beskåda ångans virvlar, som från ett Biggin Hill-lok över en bangård i Londons utmarker...! Det ena blir till slut lika fascinerande som det andra, fiktion och fakta i ett högre giftermål, ett hieros gamos i konstens tecken.

Som ung besökte Foss även kanalön Guernsey och studerade de tyska befästningarna från kriget. Denna titaniska teknikpoesi kan man se spår av i hans målningar, man kan se den osökt infogad bland rymdskepp, framtidsmaskiner och karamellfärgad teknik. Ett lyckat giftermål.

Boken hette i original "21st Century Foss", en ball ordlek som gått förlorad i översättning. Den gavs ut 1979 på Dragon's Dream och kom på Carlsen If samma år, översatt av Roland Adlerberth.

Relaterat
Analog Science Fiction/Science Fact
Andlig science fiction
Niven: Ringworld (1970)
Swahn: Skeppsbrutna i tiden (1983)
Tigerman, rymdlegion och stum astronaut

tisdag 22 januari 2008

William Gibson: Neuromancer


Den här boken kan ses som inbegreppet av "l'art pour l'art": snygg, läcker och ball men utan den där djupare substansen. Den har ingen eidos, inget koncept, ingen idé annat än att man ska ha tag på en viss kod som släpper ut en demon i frihet, och när man väl fått "the fucking code", ja då får man betalt för uppdraget och så var sagan all.

Man kan ge sig hän åt nevromancerns välformulerade passager och välkonstruerade intrig. Och man kan nicka instämmande åt olika träffar som Gibson kammar hem. Bristen på det där lilla extra, något djupare credo att ta med sig, får man leva med.

Filmen "Blade Runner" som kom strax före påminner om denna: snyggt gjord och härlig att sjunka ner i, men finns det nån substans? Jodå, en svag sådan kan skönjas, med diskussion om människa-maskin, människan och hennes skapare (q v scenen med Tyrrell och Hauers figur).

"Neuromancer" har en atmosfär man sällan ser i sf-romaner; här finns en lust att teckna miljöer som är hjärtevärmande. Och tajt intrig som antytts, bra pace, snabba scenbyten och ett bra flow av idéer (som t ex "the Turing police"). Vad sedan gäller uppföljarna "Count Zero" och "Mona Lisa Overdrive" och (i en annan serie) "Virtual Light" så blev kvaliteten successivt sämre, rytmen blev långdragen och lam och Gibson trodde sig vara Stor Författare i PKD:s efterföljd. Gibson tycks försöka efterlikna "The Man in the High Castle" vad gäller intrigflödets långsamhet; ju mindre som händer, dess finare. "The Man..." är en klassiker, Dick klarar av att orkestrera denna "långsamma förkylning" (som någon elakt beskrev den som...), men av Gibsons senare romaner får man bara snuva.

Å andra sidan måste man ju nämna Gibsons "Burning Chrome" (1986) också, en novellsamling med bland annat "Johnny Mnemonic". Här får man in nuce allt det som Gibson är bra på: plotline, idéer och attityd. Och i samma bok finns "The Gernsback Continuum", om en fotograf som går runt och fotograferar 30-talsarkitektur, komplett med strömlinjeformer, sans serif-bokstäver och "kylflänsar". Han lever sig in i det hela så pass att han förflyttas till en retroframtid: han får se ett jättelikt propellerplan som passerar i skyn, ett där folk går runt och dansar foxtrot och dricker drinkar och roar sig på 30-talsvis. Och planet har såklart synliga nitar i vingarna och fönster à la "växthus", en framtidsvision à la Frank R. Paul.

Han ser även en man och en kvinna som stiger ur en strömlinjeformad bil, klädda i slängkappor. Mannen pekar på en skinande stad vid horisonten, säger "somthing strong and profound" och lägger armen om henne. Berättarjaget åser det hela och häpnar - och detta är föga mer än ett kåseri, så kallad "rekursiv sf", parasitär sf om sf - men skojsamt är det, så kudos åt Gibson!

(Not: "Neuromancer" kom 1984, "Count Zero" 1986 och "Mona Lisa Overdrive" 1988.)

Den musiska maten


Går det att förena fakta och underhållning? Kan man ha kul när man läser en kokbok?

Jodå, det går utmärkt bra. Många har köpt och läst min "Den musiske matlagaren" och gillat resan. De har lovordat boken, prisat dess innehåll som blandar anekdoter från krogvärlden, historiska utblickar, litterära middagar och konstnärlig mat. De har läst om Talleyrand och Bismarck, Mannerheim och Churchill och vad dessa hade för matvanor. De har tagit del av recept på mammas köttbullar, béarnaisesås och pocherad sjötunga, cheesecake och wienerschnitzel, pitepalt och råbiff. De har följt den franska mathistorien från Frans I:s dagar, över barocken och revolutionen fram till Gault-Millau och det nya franska köket.

Temat i boken är att det ska vara roligt att laga mat. Man måste ha en kulturell touch på det hela, ge maten guldkant och kunna laga med snits; lämnade vid vägkanten är såväl machokocken, "mäta-och-väga"-kocken samt den glädjelösa näringsdoktorn. Vissa aspekter om det hälsosamma i maten finns det förvisso i min bok, jag filosoferar om detta med vegomat och nyttighet också - och en av mina poänger är att andlig välmåga är själva förutsättningen för kroppslig välmåga, musisk glädje bringar med sig allt annat.

Men det är inte allt! På bokens 98 sidor finns så mycket mer. Du kan läsa om McDonaldsrestaurangens historia, om maten man åt i det militära, om "impromptumatlagning", om Tore Wretmans lärdomar - och om förrätter i allmänhet, fisk- och kötträtter och desserter, och enkel och svår festmat. Du får både kulturhistoria och handfasta tips och recept, och det är det min själ inte alla matböcker som kan erbjuda!

Boken kostar 45:- inkl porto. Den kan även köpas på SF-Bokhandeln i Gamla Stan, Stockholm samt i Göteborg (98:- över disk). Layouten är proffsig med korrekta sidbrytningar, rubriker och avstånd och blanksidor; inte alla egenutgivna print-on-demand-böcker har detta, som ni kanske vet...

För en koll på innehållsförteckningen samt ett kapitel om "tysk och ryss", gå till www.fandom.se/svensson/matlagaren_smakprov.pdf Och för en text som lovordar boken i alla tonarter, googla "12-timmarsfanzinet" och scrolla er fram till Johan Anglemarks recension.

Vill du ha boken signerad går detta bra, utan kostnad; säg i så fall till om detta, i det mail du sänder mig med din adress. Den måste jag ju ha för att kunna sända dig boken. Inbetalningskort bifogas. By the way brukar kokböcker vara bra som presenter; jag vet flera som köpt boken för detta syfte, och varit nöjda med resultatet!

Robert Anson Heinlein: en översikt


Robert Anson Heinlein föddes 1907 och dog 1988. Han skrev böcker som "Starman Jones" och "Metuselah's Children".
En föga känd långnovell av den gode R. A. Heinlein är "Lost Legacy". Här utforskar Joan och hennes vänner våra dolda förmågor, titelns "förlorade arvedel" i form av klärvoyans, kläraudience, telepati, levitation och telekinesi. Och man uppdagar en hemlig organisation som motarbetar denna vurm, skurrila proppmänniskor, och i processen görs tillbakablickar till vår atlantiska gryning och dess kristallinska landvinningar: mudderverk, kraftverk och skepp drevs där med kristallenergi. En reminiscens av dessa självgående skepp finns för övrigt i Odysséen där folket på Skería seglar med sådana. Skería har av vissa setts som ett kvasiminne av just Atlantis, av Homeros placerat i Medelhavet. Men att det sanna Atlantis låg i Atlanten behöver man inte betvivla; vad ska havet annars fått sitt namn av?

Heinleins novell finns att läsa i "Assignment in Eternity" från 1954. Där finns också "Elsewhen", om en professor och hans elever som gör experiment med tiden. Slutraderna är tjusiga, med huvudpersonen som sitter och mediterar:
It did not matter. He was too lazy and sleepy to care. Time enough for a little nap before lunch. Time enough...

Time.

En annan samling stories av "The Dean of Science Fiction" är "Revolt in 2100" (1955). Denna volym innehåller en eponym kortroman om ett uppror mot religiös fanatism. Den innehåller även "Coventry", om ett anarkist-Utopia som visar sig ha brister, samt "Misfit", om straffarbete i rymden. Mer rymdgrejer får man i "The Green Hills of Earth", 40-talsnoveller om kolonisering av solsystemet. "Logic of Empire" spelar t ex på ett med sumpmarker försett Venus, en uppfriskande pulp-detalj i en i övrigt realistisk teknoframtid. På rymdskeppet har man fällbara kojer, bara en sådan sak; kadett Heinlein hade stött på dylika i de pansarskepp han tjänade på, och vips överförde han detaljen till en framtidsstory. In alles en skön grej får man säga, jag har inget emot denna typ av överföringar. Detaljer av alla slag är upplyftande.

Noveller från ungefär samma epok finner man i "The Man who Sold the Moon". Här ges bland annat Heinleins debutnovell, "Life-line" från augustinumret 1939 av Astounding; en intressant faktabit detta, eller hur? Titelstoryn i "The Man..." handlar i vart fall om en man som slår mynt av rymdrejset, drömmen att åka till månen. Ja, denna dröm... som dröm var den vacker att ha, och känslan kring det hela fångas här och i den anslutande "Requiem". Själv tvivlar jag på erövring av akâsha med kolvätedrivna farkoster; både människan och tekniken måste utvecklas till en ny nivå innan vi kan bli sanna kosmonauter.


Vi måste först bli bättre psykonauter, måste känna oss själva bättre först. Utvecklas mentalt. De första månresenärerna mötte bara öken eftersom detta var vad de bar inom sig sa Jünger, en man som hoppades mycket på rymden men som senare blev besviken; se "Heliopolis" från 1949, där den rymdfarande Phares är en änglatyp. En annan som såg fram mot rymdprojektens andliga, estetiska sida var Bertil Malmberg, som i prosaskissen "Rymdskeppet" från samma tid spejsade ut rejält i visioner av former, färger och toner - allt det där som vi aldrig fick se i NASA:s TV-bilder.

Något fattades. Och det var vår inre mognad. Men det kommer, det kommer, på ett par hundra års sikt eller så...

- - -

Heinleins böcker från 50-talet kan jag varmt rekommendera för lässugna barn och ungdomar. Att de rent hårdvarumässigt är föråldrade gör inget, som bruket av räknestickor; vi kan ju även njuta av Wells och Vernes ångteknik. Det är stilen och känslan det hänger på och Heinleins rymdpojkar kunde förvisso förmedla något utöver intrigen: känslan av att växa upp, känslan av äventyr och kamratskap, drömskap och färd bortom Bortom. "Starman Jones", "Have Space-suit, Will Travel", "Star Beast" och "Tunnel in the Sky" förtjänar här att framhållas. Alla finns på svenska - ja, de flesta böcker jag nämnt i detta inlägg finns översatta.

Så Heinleins övriga produktion. "Starship Troopers" från 1959 kan man läsa första och sista kapitlet av, resten är predikan. "Stranger in a Strange Land" har sina goda enskildheter, som när den marsfödde Michael Valentine Smith lär sig vad det är att vara människa: man måste kunna skratta och ha roligt också, allt är inte bara problem och gåta. "Time for the Stars" handlar för sin del om hur man ordnar kommunikation med fjärran rymdskepp per telepati, ett sätt att kringgå ett hinder postulerat av Einstein.

Fler Heinleinböcker jag läst: "Citizen of the Galaxy", snyggt omslag på min svenska Alpha-utgåva, en surreal maskin signerad Jerome Podwil. "Sixth Column", samma svenska serie, även här snyggt omslag i blått, grått, brunt och brons, en faustisk revoltscen målad av Paul Lehr. "Farham's Freehold", gubbstory. "Friday", shoot-em-up. "Beyond this Horizon", vacker titel. "The Puppet Masters", spännande alien-invasion. "Orphans of the Sky", en större värld upptäcks, när en man på ett månggenerationsrymdskepp finner ett avspärrat rum med fönster mot rymden. "The Moon is a Harsh Mistress", rivig jargong om hur en månkoloni gör uppror mot jorden, den bästa av de senare Heinleinböckerna.
Relaterat
En viss norrman var begiven på fantastik
Paranoid science fiction
Katedralbyggare och kritiker

Blinkers och tändhatt


Jag har alltid förundrat mig över språket. Över termer och sånt, över facktermer som används av proffsen, och så termer för samma saker men använda av amatörer.

Som detta med blinkers. Varje normal människa säger "blinkers" när hon menar det gula blinkljuset på bilen som anger vart man ska. Ett kort och gott ord - men ujamej, är man bilskollärare får man inte säga "blinkers", nej då ska det heta "körriktningsvisare"! Detta sa min körlärare när det begav sig 1984. Och han var ingen nördig docent, nej han var Tuffa Viktor - men aldrig att han sa blinkers, nej over his dead body...

Så i lumpen fanns det många snobbtermer som befälet använde på vissa saker, och som de tvingade oss att använda. Som "sprängpatron", detta var det rätta ordet, medan "tändhatt" icke fick förekomma...

Ålrajt, jag förstår behovet av facktermer ibland. Som "durk" istf "golv" när man är på sjön. Men "tändhatt" vs "sprängpatron", det närmar sig det löjliga...

Det är magi det är frågan om, ett språk för de invigda, terminologi som visar att man hänger med. Så nog kan det ibland vara kul att ta till sig nya begrepp, synonymer till sånt man redan känner till; man blir en i gänget, det blir "Sesam öppna dig" när man kan säga "tyll" istället för "spritspåsmunstycke". Här är ju termen (tyll) också att föredra, den är kortare och därför mer poetisk = ekonomi, koncentration.

Men har jag fler löjliga exempel? På krångliga synonymer, använda enbart i tjänsten? Jo, ännu en lumpgrej var de som haft extra vakttjänst och skulle få kompledigt, men så fick man inte säga - nej, "omfördelning av arbetstid" var ordet. Byråkratsvenska in nuce.

Fler exempel, har jag det? På krångelsynonymer? Nej, inte för ögonblicket. Men du som läsare kanske har? Redan kända är ju såna som "lokalvårdare" istf "städare". Men kanske någon där ute har exempel från något jobb ni haft, där ni tvingats lära er en ny, krångligare term för något ni redan har ord för, à la tändhatt-sprängpatron ovan. Det vore intressant att höra.

måndag 21 januari 2008

Robert Silverberg: Up the Line


Joachim Murat var son till en värdshusvärd, Bernadotte var son till en advokat, Hitler var diversearbetare, Hong-wu-kejsaren var bonde och Theodora var prostituerad - och sedan kom de sig upp med besked, alla dessa med "humble beginnings". Theodora gifte sig för sin del med Justinianus och blev kejsarinna, och under det så kallade Nikaupproret sa hon till sin man att stå fast och hålla ut:

- Det finns ingen bättre svepning än kejsarpurpurn!

Konstantinopel var i uppror; två grupperingar, bildade utifrån kappkörningssportens "blå" och "gröna" supporterteam, stred öppet på stadens gator, och över Svarta havet kom nordliga barbarer för att blanda sig i. Men allt slogs ner av generalen Belisarius, som föste ihop rebellerna på arenan och lät dem gå över klingan.

Upproret slogs ner och kejsardömet hämtade sig, detta Östra Rom som hade en tusenårig historia kvar att skriva. Ack ja, tänk att få besöka huvudstaden Byzanthion under dess glansdagar, med palats och gränder och Gyllene hornet glittrande i solen; tänk att få gå in i Hagia Sophia, tända ett ljus och dansa till Herrens ära. En som verkligen får sin dröm uppfylld är tidsresenären Judson Daniel Elliott III, som beser Nikaupproret och även blir förälskad i en förmoder. Men detta sista gör han med flit, han åker tillbaks i historien för att få ligga med sina stammödrar; se där en 1900-talsdandys sätt att förverkliga sin incestdröm...

Besök görs även vid mordet på Huey Long, Louisianas diktator på 30-talet. Han var en rasist som sägs ha kunnat bli en amerikansk Hitler; sån tur då att han stupade för en mördarkula. En som gillade Long i tysthet var annars Lyndon Johnson; Long "didn't nigger his vote", han var öppet rasist. Han var inte som många andra sydstatsdemokrater rasist i det fördolda, men utåt sett progressiv och equal rights och allt. Som Johnson himself får man förmoda.

Silverbergs roman kan jämföras med de Camps "Lest Darkness Falls", där en amerikan ramlar ner i det samtida Västrom som hotas av invasion av nämnde Belisarius. De båda rikshavlorna krigade ju öppet på denna tid, och i verkligheten drog Bysansgeneralen fram med eld och svärd vilket på allvar sände Italien ner i mörk medeltid. I de Camps roman hindras detta på grund av Martin Padways förutseende politik och fältherreskap. I Silverbergs roman åter kan man inte påverka historien på dylika sätt, men ligga med sina mormors-etc-mödrar går tydligen bra.

Silverberg klagade på 1990-talet över att fansen som köade vid hans signeringsbord bara blev äldre och äldre, och nya böcker hade de inte, nej de ville bara ha en kråka i tummade ex av "Majipoor Chronicles" och "Sailing to Byzanthium". De enda unga inslagen i dessa köer var fansens barn... Ja, vad ska en gammal "bestseller"-författare göra när hans böcker inte säljer längre? Silverberg kan ju trösta sig med att han har ett stiligt skägg, så han kan klia sig i det och posera som "den gamle vise mannen", vilket alla pensionerade författare torde kunna göra. Spelar ingen roll om man inget haft att säga, auran från blotta författarpersonan brukar lysa av egen kraft.

Boken finns på svenska som "Tidsströmmen", Kindbergs förlag i serien "Alpha Science Fiction". Det var på 80-talet vill jag minnas, medan det amerikanska originalet kom 1969.

lördag 19 januari 2008

Frank Herbert: Dune


Paul Atreides kommer till planeten Arrakis, dras in i maktkampen och blir ledare för ökennomader, fremennerna: en Lawrence of Arabia-story, väl utstofferad med miljöer, myter och personager. Och sandormar: gåtfulla kreatur som far fram ovan och under jord, växelverkar med folket och skapar en drog, melange, som kan ge nyttjaren insikter om både det ena och det andra. Esoterisk drog: ungefär som hasch i Shivakulten och peyote, spikklubba och hallucinogena svampar hos indianerna.

I den intergalaktiska kulturen grasserar olika andliga bruk, som självkontroll, stoisk disciplin och meditation. Att speciellt hålla ens rädsla i schack är en hjärtesak; "we have nothing to fear but fear itself" är här ett tema som utvecklas via Krishnamurtis fromma ateism: "att se sin rädsla, se igenom den och sedan lämna den".

Det är profeter och profetior, religion och politik, svärdskonst och hovintriger i en märklig blandning; en häxbrygd av både det ena och det andra, framförd på torr magasinsprosa, påminnande om Asimovs Stiftelseepos men med aningen mer miljöskildring, konkretion och utblick. Halvvägs till fantasyeposens värld: science fantasy. Svärd och rymdskepp i samma story.

Ett tema i boken är nödvändigheten att anpassa sig till miljön, nödvändigt på Arrakis där vatten är en dyrbarhet och respekt för elementen är ett måste. Så uppstår idén att konstbevattna planeten och göra den till ett paradis: Arrakis får anpassa sig till människan. Detta hotar emellertid sandmaskarnas existens: en lektion i ekobalans.

Läs om Gurney Halleck, lady Jessica, Leto Atreides, Vladimir Harkonnen, Feyd Rautha och mycket annat. Mycket: fler delar finns, kanske kommer jag att recensera även dem (2 och 3). Bokens "Dune"s första halva gick för övrigt i Analog december 1963 - februari 1964 som "Dune World", medan andra halvan gick i samma magasin januari - maj 1965 som "The Prophet of Dune". Första romanutgåvan var 1966.

torsdag 17 januari 2008

Frågor till läsekretsen


. Hur ser man hur många besökare som varit inne på bloggen? Detta är Blogger (ja jag vet, "fråga Blogger", men det är för krångligt så nu frågar jag er)

. Det finns ett talesätt: "Fool me once, shame on you, fool me twice, f-k you"...? Men så är det väl inte?

. Hur fixar man en s k avatar?

Bra då, där fick jag tretalet, tre frågor och inte två, assymetri ska det vara.

torsdag 10 januari 2008

Så blå var aldrig himlen


Så blå var aldrig himlen, så vita var aldrig molnen, och så brandgul var aldrig Crescentemblemet på Pallins järnaffär, brinnande solblank på gallerförrådet.

"Inne i en skolsal, dit doften inte når, där drömmer Eva sig bort"...

Givaktstampet, oktavfallet och tapto i skymningen. Månen över Hildursberget, bandslammer från Hägglunds; adventsfyrverkeri, blixtupplysta moln.

"Ebba Grön, det måste vara en släkting till mig"...

Nu tar vi vicekungen i Khyberdalen, nu tar fan bofinken. Titta vi flyger, kom loss, häng me'! Kom med i det glada Konsumgänget!

Reaplansbuller, kondensstrimma, en raket flyger till Mars; solrosor, vattenstril, kottar på gräsmattan. Forsythia, begonia, höstaster och gullregn.

Soptraktorn kommer, väghyveln, vägskrapan och skyskrapan. Jimi Hendrix har knarkat ihjäl sig. Nästa år måste ni börja med amerikansk division, verbsystemet, Blackberry -

Kasta ej ut föremål, som kan vålla brand eller annan skada -

Hiss för högst 3 personer eller 250 kg -

Luckan till sopnedkastet skall stängas lugnt och tyst -

Mandolinjärn, salamander, fritösfett och royalgarnityr. Blogga med RSS-flöden, diskett, CD-rom, email med bifogat dokument; tryckort, år, sidantal, författare.

"Un, deux, trois, quatre, cing, six, sept, c'est une omelette --- ein bisschen Frieden, ein bisschen Sonne --- he's got the whole world, in his hand"...

Röde Orm, Café Roxanne, Barowiak, Gyllene Orren, Zum Gemütlichen Orvar. Lek&Hobby, Firma Norléns, Pappers i Gullänget, Isidorius leksaker. Åsenstugan, Ofvandahls, NK Tournedos, Café Savoy, Skafferiet -

Fladdermuslokal -

Perkussiv pugilism -

Diabasgång -

Lättdryck och kumminost, Hosjö och Sound of Music, harlekindocka och hyrd Renault 5: "Renault, fyra hjul och en bult - ingen Ford på våran gård - Zündapp slapp, Crescent regent"...

Gissa vikten på laxen Tyko, en tiger i tanken. Vinst varje gång, VAT 69, lyckohjul, sockervadd. Sunbeam, SCO, Monark.

Vi vandrade i den nedgående solens strålar, fångade soldiset på terränglöpningsspåret, knackade makadam och tjingade lånkan-stånkan. Säg att du sett Marius sitta bland Karthagos ruiner, förtälj Lakedaimon, gå och se: "Hoppsan, studsan, hejsan, svirr och svurr och plingeliplong"...

På Pampas' hedar blev vi hejdade av en drömkaravan; vi mönstrade på för att få se ljusen denna sammetsnatt, se de stolta pelarna i Österlandet, se vårt längtans Smaragdeburg skimra bortom Bortom.

Ljuva blånad, ljuva sugoläsk, ljuva brandgula präriebrand, med brinnande markkrypare, rullande eldklot, stäpplöpande knäppnäsor och knasbollande tummelbuskar. Så vita var aldrig molnen som i min barndoms Arizona: "they went on forever, the most beautiful clouds I've ever seen. Those little fluffy clouds"...

onsdag 9 januari 2008

Januaris ljus


Går ut och spankulerar mot Stadsskogen, sneddar in i osedda gläntor och får syn på en björk. Med min oförlikneliga blick kan jag i trädet se själva nymfen, den inneboende gestalten i detta träd, den specifika sagovarelsen som är denna björk, som lever och dör med sitt träd.

"Hej Björk" säger jag, och nymfen svarar "Hej Svensson".

Jag går fram och klappar trädet, drar med handen över den silkesvita barken. "Vad kan du säga mig idag?" spörjer jag.

"Skyarna drar, skogen susar." säger nymfen. "Den lever med myller och kryller, och saven har dragit sig in mot trädens mitt."

Jag nickar och ser upp mot en grå himmel. Januaris ljus: onekligen ett annat ljus än i december, knappt mätbart men ändå märkbart på något sätt. Tillförsikt -

Jag klappar björken och flyger ut i obetingade rymder, bland metalliska former och karamellmusik, hotrodkärror som försvinner bort mot horisonten och generationsskepp som tar med sig hela släkten till nya mål.

Ja - men oändligt mycket mer än så! Änglalik strålglans! Jupiters månar! Prismaformat Cosmosskepp genom storplanetens molnskikt, tills ett grönt Eden skymtar för min blick, en lund med systrar och bröder till den björk jag står invid. Stadsskogen, remember.

- Gamla Björk, säger jag, sjung om skogens glättiga dar!

Och Björken drar i med en riktig dionysospolska, om puppel och stöppel och vinkrönta lår, tack för igår och hej vad det går.

Som jag står där får jag samtidigt en rad underliga figurer i skallen, märkliga mikrolepsier à la:

"Jag har börjar blogga med RSS-flöden"

"Pröva Smäckbagarns läckra gräddsemlor, nu med mandelmassa och florsocker, färska såklart och va billiga sen"

"Allting är bra i mitt liv"

"Glasmålning och spetsbågevalv, ett rum som öppnar ett inre rum"

Sedan far jag till Boländernas Golf, slår lite bollar i den spatiösa hallen och kommer att tänka på en Chevrolet Impala '65, en vit cabb med flott kaross, elmanövrerad suflett. Ägdes av min kusin, Örjan Berggren vid namn.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)