onsdag 3 september 2014

Öde städer i "Eld och rörelse"


År 2007 gav jag ut en bok, novellsamlingen "Eld och rörelse". Den kan numera läsas fritt i elektronisk form. Vill ni ladda ner pdf:en till boken går ni hit. Där finns en länk till filen på Dropbox. Det är gratis.




Ett subtema i "Eld och rörelse" är för sin del öde städer, övergivna stadsrum som psykologiska landskap. I novellen "Latonia" kommer t ex en man till en öde stad, möter en vacker kvinna, umgås med henne och förstår sedan att hon var stadens själ, dess "anima" - men då var det för sent...

En annan öde stad har vi i "Nineves skatt", om en antik perser som finner nämnda ruinstad och går ner i ett valv för att möta ett vaktande monster. Kommer han att överlista detta för att finna skatten? Denna story gillades av författaren Percival. Det sa han åtminstone till mig på telefon.

I "Norrlandsproblematiken" har folket i denna landsände drabbats av galenskap, av vansinne av att stirra in i de omgivande skogarna dagen lång; de har lämnat Norrland i stora skaror och inkvarterats i läger i Mälardalen. Uppsalapsykologen Rickard Länseborg sänds då upp till Norrland för att studera problemet på plats, och i den kända metropolen Åsele möter han en annan psykolog, Viveka Pjäx, utsänd från Lund. De inser att enda sättet att rädda staden, rädda Norrland från sitt elände är att drömma en bättre värld, "dreaming together" i Castanedas anda. Resultatet överträffar deras vildaste fantasier...

- - -

Vidare bland "Eld och rörelses" öde städer kan man nämna novellen "Synkrongeneratorn". Där går en man runt i en öde teknostad och växelverkar med dess engram. Läs om impedansmanometrar, alkalieflor, hardyskivor och annat dylikt.

Sist har vi titelstoryn, själva den 40-sidiga "Eld och rörelse", där allt kulminerar i en krigshärjad, ödelagd stad. Det är ruiner som skelett och takbjälkar som blottade revben, det är klagande metall och ekande tomma gaturum, tomhylsor i rännstenen och mulen himmel, avancemang ut i tomma intet och regn som faller utan att han blinkar... Storyn jämfördes av Göran Lundstedt med Ernst Jüngers "Sturm".

Det finns en nätsajt som heter Rostsverige [edit 2018: numera offline]. Där visas bilder över allsköns nedlagda miljöer: tennisbanor, fabriker, dansbanor och allt som tänkas. Gillar man den gillar man nog de öde nejderna i "Eld och rörelse" också. Och där finns förvisso noveller om mycket annat: om en åsiktskonstnär, galaxens herre, riddaren, djävulen och döden (en annan Percivalfavorit), en kvartsklippa och ett svenskt Roswell. Med mera!

Vill ni ladda ner pdf:en till boken går ni hit. Där finns en länk till filen på Dropbox. Det är gratis.




Relaterat
Eld och rörelse
Glädje
Kopisten i Babylon

3 kommentarer:

Josef Boberg sa...

Ändrar Wi det sedan 1800-talet rådande pyramidekonomiska systemet - så blir det nog mindre av öde städer tror jag... = är jag rätt säker på.

Om hur på min blogg här.

Svensson sa...

Så blir det nog. "Öde städer" kan ju symbolisera förfall och dekadens, dvs vad vi ser i världen idag. Som moralsikt förfall men även påtagligt förfall, som hur en gång blomstrande städer som Detroit idag är skuggor av sitt forna jag.

Det åsido kommer det i konsten alltid att finnas plats för öde städer. De symboliserar i så fall, bland annat, andlig frihet, att släntra runt och se på märkliga saker och att filosofera i stillhet.

Svensson sa...

De öde städerna står ståtligt vid horisonten, statistiskt ställande en ny stator för skivbolaget Stax.