onsdag 7 mars 2018

Högerradikal science fiction på svenska


Science fiction ligger mig varmt om hjärtat. Högerradikal sådan. Konservativ. Radikalkonservativ. Jag har skrivit en bok om det. I detta inlägg presenteras diverse högervinklad sf som finns på svenska. 




Att jag skrivit en bok om science fiction vet nog de flesta. Den är på engelska (och presenteras här på svenska).

Här ska jag tala om "högervriden sf och fantasy" som finns i svenska utgåvor.

Grundboken i sammanhanget är såklart Starship Troopers av Robert Heinlein. En svensk utgåva från 90-talet hade denna titel. Sedan finns det en från 80-talet som heter Stjärnsoldaten. 90-talsutgåvan torde vara något bättre översatt.

Denna bok har fostrat en ny generation svenska högerradikaler. Det vet jag ty många unga människor har sagt mig att boken var en ögonöppnare.

Boken är spännande och realistisk. Och den är teoretiskt intressant i denna samhällsfråga: hur man skapar ett styre som förenar auktoritet med ansvar. Diskussionerna i romanen sker i form av lektioner hållna av en skollärare samt en lärare i det militära. Båda påverkar bokens huvudperson, båda belyser ämnet "ansvar" ur olika synvinklar.

Det är ett mått på Heinleins författarbegåvning att han gör det hela läsvärt och underhållande. Detta är ett paradexempel på "seriös litteratur i populär form", högervarianten.

Fler Heinleinböcker av radikalkonservativt slag som finns på svenska är Rymdkadetten, Stjärnorna väntar, Varning för okänd planet, Rymdvandrarna, Ärans väg och Vintergatans son. Ansvar, nybyggaranda, heroism, gör din plikt (och förvänta dig inte en guldmedalj för varje ansträngning du gör). Väx upp och bli en man, helt enkelt.

- - -

Mer i ämnet "högerradikal sf på svenska" är såklart Frank Herberts Dune, på svenska som Arrakis -- ökenplaneten. Detta är ett paradexempel på arkeofuturism. Dvs. en "ålderdomlig framtid". Framtidsaktiga element balanseras med traditionella. I science fiction är detta en hävdvunnen nisch, sedd som "samexistens av svärd och rymdskepp" à la Blixt Gordon och Star Wars. I Dune gestaltas det hela med feodalism, messianism och "svärdsduellen som moralisk fostran".

Vidare så har vi ju konservativ fantasy av Tolkien och C. S. Lewis. Tämligen många av deras böcker finns på svenska.

Övriga titlar svensköversatt, konservativ fantastik kan vara detta: Fahrenheit 451 av Bradbury, Rymdlegionen av Jack Williamson, Edgar Rice Burroughs John Carter-romaner, det mesta av Lovecraft och R. E. Howard samt J. L. Borges' noveller.

Sedan har vi förstås "implicit whiteness" (alla huvudpersoner förutsätts vara vita västerlänningar). Detta är fallet i de allra flesta romaner av författare som Arthur C. Clarke, A. E. van Vogt, Poul Anderson, Jack Vance och Clifford D. Simak.

För tidskrifter som kan finnas på bibliotek och antikvariat har Nova SF (80-talsnumren) "huvudsakligen högertendens" (proaktiva, pro-västerländska värderingar). Medan JVM har "huvudsakligen vänstertendens" (noveller med prägel av ironi, defaitism, anti-heroism, anti-det mesta). Men gränsen är inte knivskarp.

Där har ni lite att börja med, om ni vill ha konservativ fantastik på svenska språket.




Relaterat
Sf från höger

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej söker en bok jag läste på 80 talet .
En viktig del var kriget mellan nord och syd.
Murar mellan Europa och Afrika bla.
Patrullbåtar inte räddningsfartyg på Medelhavet
Har du en aning om vilken bok det kan vara troligen ur Delta serien.
Nån ide'
Hare bra
Olle

Svensson sa...

^^ Tack för kommentaren. Tyvärr kommer jag inte på något. Det ringer ingen klocka s.a.s. Men av en lista på Deltaböcker kan jag föreslå: Ron Goulart: Efter sammanbrottet. Upton Sinclair: Det 1000-åriga riket. Eller någon av Dénis Lindbohms många romaner på Delta.