fredag 29 juli 2011

Reinfeldt talar till folket


Fredrik Reinfeldt har en text i SvD idag. Där talar han lugnande till folket i kölvattnet av Breiviks dåd. Det är nog bra av statsministern. Dock är hans allmänna framtoning, eller BRIST på framtoning denna vecka efter Utöya, det som slår en. Det påminner om Göran Perssons mediokra insatser efter Thailandtsunamin 2004: han tog på sig en svart slips, det var ungefär allt... Istället var det kungens tal som nådde fram i den kris som var då. Carl Gustav läste inte manus, han relaterade dem som dött till sin egen situation där han som barn förlorade sin far. Detta tal, denna insats bör vi komma ihåg när kungen idag jagas med blåslampa för sina kvinnoaffärer.

Kungen gjorde skillnad där julen 2004. Så håller man tal, så når man fram: genom att utgå från sig själv. Statsministern saknar denna förmåga. Han kan vinna val, han kan läsa färdigskrivna tal, han kan "styra effektivt". Mycket mer är det inte.

Jag bara frågar: var var du Reinfeldt när folket behövde en lugnande röst, en samlande gestalt? Utöya lämnade folket i chock. Nu, en vecka efteråt, kommer livstecken från Rosenbad. Detta land saknar vitalt ledarskap, det har jag länge hävdat.

Nu läser jag i DN att fler än jag reagerat mot Reinfeldts tystnad strax efter dådet. Obama var mer alert i att ge kondoleanser och säga några ord.

Det är just det man måste göra, man måste "säga några ord". Det gör stor marginalnytta, "ger stor utväxling" som Ericssonchefen Svanberg skulle ha sagt.

Man kan kritisera Reinfeldt för detaljer i denna affär. Och detaljer är viktiga. Man måste ha något slags känsla för vad man bör göra, kunna göra det där lilla extra. Reinfeldt agerade förvisso direkt med formell hjälp till Norge och annat. Men man bör göra mer. Som statsminister har man dock tillgång till en talarstol. Man måste kunna tala utanför protokollet, kunna hänvisa till sig själv, vara lagom privat så där som kung Carl Gustav var i sitt Tsunamital. Men det är helt enkelt så att Reinfeldt saknar "det där lilla extra", det som gör en politiker till en Ledare och inte bara en tjänsteman som sitter av sin ämbetsperiod.
Relaterat
Konsten att hålla tal
Jag är nationalist
svd svd svd dn

7 kommentarer:

Anonym sa...

det känns väldigt skönt att vi har valt en statsminister som inte dras med i den allmänna hysterin ett läge som detta.

Anonym sa...

Med tanke på allt annat som händer i världen (den utanför sverige och norge)skulle statsministern inte få mycket annat gjort om han skall kommentera detta , "visa empati", gå på gudstjänst (kristen antar jag?)osv. För visst är det väl lika hemskt att ett barn i Somalia dör av svält som att något blir skjuten av en vettvilling i norge? Men Regeringskansliet får väl anställa ett gäng professionella gråterskor som står utanför Rosenbad och hulkar. Samt skicka ut en antal arbetslösa som kan hålla såna som dig i handen en kvart när det smäller någondstand.

Anonym sa...

Inte finns det någon politisk allmän hysteri kring detta och nog f-n ska en statsminister kunna ställa sig och visa empati kring en sån här händelse. Banne mig! Men han har väl fullt upp att koka ihop lögner kring hur sossarna samarbetar med SD. Den lögnen kommer att fastna på i halsen på honom i fortsättningen. Nej, bort med mannen med de falska varma hundögonen. Han är en fjantig fegis!

Anonym sa...

Oj, med tanke på kommentarerna så har det klassiska högerspöket vaknat... Var tog de "nya Moderaterna" vägen? De som sa sig lyssna och bry sig om de svaga och utsatta, eller var det bara ett knep för att lyckas roffa åt sig makten?

Anonym sa...

Detta är en storm i ett vattenglas från proffstyckare på ledarsidor. Folket behöver en lugnande röst? Ehhh dåden skedde för guds skull i Norge! vad ska Reinfeldt göra utöver det han gjort? Detta är trams. Om han hade varit framme mer så hade han väl fått kritik för att göra politik av tragedin och vilja synas för mycket.

Anonym sa...

Han (Reinfeldt) var väldig tidig ute med talet och kommentar, men inte i SVT som några Svenska själv upptagna journalister vill ha det, men direkt på NRK radio.
Han hade lång och känslig talet till Norska folket. Jag tycker det var bra prioritering. SVT klarar sig utan hans briljering. Känns som oavsett vad man gör så blir det fel..

Svensson sa...

Mina kommentarer till ovanstående: Det ÄR viktigt vilken framtoning man gör. Kanske inte världsavgörande. Men ETT av en ledares maktmedel är talet, det offentliga talet. Reinfeldt är en medioker talare, det torde de flesta vara ense om.

Det handlar inte om att vara någon slagfärdig retor som häver ur sig odödliga aforismer varje gång. Det har aldrig varit den svenska politiska stilen. Men det är nu en gång så att talet är ett maktmedel som en statsminister är skyldig att behärska och Reinfeldt gör inte det till fullo.