tisdag 17 maj 2011

Låtar jag gillar


Härmed några länkar till Youtubelåtar jag gillar. Det är en samling med stort och smått, högt och lågt, rock och pop och klassiker och lite till. Det är själva tonerna som är viktiga, inte bilderna; vissa videos är banala eller störande men skrolla i så fall ner själva bildrutan på Youtube och lyssna.




1. Suggo

Med "suggo" menar jag suggestiv musik, oavsett genre. Här är det en 50-talslåt och en modern danslåt. "Sobert en hårsmån från smärtgränsen."

Flamingos, "I Only Have Eyes For You"
Opus 3, "It's a Fine Day"



2. Soundtrack till Harmageddon

009 Sound Systems låt är för mig är inbegreppet av "2011, Youtube, apokalypsstämningar" och lite till. Sedan har vi Carl Orffs "Carmina Burana" som är en gammal klassiker för undergångsromantiker och andra.

009 Sound System, "With a Spirit"
Carl Orff, "O Fortuna"




3. Annat

Här finner vi först en 70-talslåt jag hörde i svensk version som barn ("Jag tar dig med till en annan värld, en bättre värld") -- sweet. Och suggestiv. Sedan är det en ANTIK LÅT: äntligen har vi fått rekonstruktioner av de gamla grekernas musik, som denna pärla.

Les Humphries Singers, "We'll Fly You To the Promised Land"
Antique Song




4. Religiöst

Som kristen gillar man kristna sånger. Dock inte alla. Men "Father God, I Wonder" är speciell eftersom den är lite dunkel, lite mollstämd. Som ett kyrkorum i mörkt tegel. "Jesus Christ, You Are My Life" är för sin del en ståtlig hymn. Många poplåtar kan vara hymniska (Hey Jude, Bridge Over Trobled Water, A Whiter Shade of Pale) men här har vi originalformen: en kristen hymn. Lyssna även på Hildegard av Bingens låt, en medeltida suggo. Utan det kristna arvet skulle Europa inte vara någonting.

Father God, I Wonder
I Can Only Imagine
Hildegard von Bingen, "Spiritus Sanctus"
"Jesus Christ, You Are My Life"




Relaterat
Science fiction från höger
"Actionism" -- presentation på svenska
Ett rike utan like (2017)
Bild: en Corgi Toys polisfolka ur de egna samlingarna.

Inga kommentarer: