fredag 30 januari 2009

Antropolitanska profiler 1: Hadar Lacq


"Antropolis" har ett rikt persongalleri: predikanten Elander Lysion, teknikern Gotsis Fripp, den fete borgmästaren Gunga Surf -- och polischefen Hadar Lacq, veteran från det krig som rasat i detta 22:a sekel.

Antropolis är en vrakspillra efter detta krig, en förhållandevis välmående stad i den fred som nu råder. Den är en stadsstat utan territoriella fiender, någon armé behövs inte, så Hadar Lacq har gillat läget och omskolat sig till polis istället. Han upprätthåller lagen och drömmer om gamla fältslag -- men vad vill han egentligen, vill han ta makten i det hotande inbördeskriget i staden, i kampen mellan Fripp och Lysion?

Innan vi ges svaret får vi följa bokens huvudperson, historikern Jenro Klao, på ett besök i den så kallade Bergverkstan med Lacq som guide. Det är ett museum i ett bergrum norr om staden, där finns allehanda vapen samlade, en färdig samling som Lacq bara stötte på när han inventerade stadens tillgångar. Ett vapenmuseum med allt ifrån spjut och pilbågar till automatkarbiner och jetbombare.

Man kollar in detta, och en passant utväxlar man stålblanka sentenser och vittra anmärkningar. Köp romanen här.

Inga kommentarer: