fredag 7 oktober 2011

Bildreportage: Graninge kyrka


Visst ska man få diskutera rivning av kyrkobyggnader. Till exempel hade vi ju Maglarps nyare kyrka som stod oanvänd. Därför rev man den. Men det gick inte utan protester. Detsamma med H. B. Hammars påstående nyss att vi bör riva eller hyra ut fler kyrkor till världsliga ändamål. Jag säger: man kan inte betrakta kyrkor som vilka hus som helst. Då försvinner ju deras särart, själva vitsen med dem. Visst kan oanvända kyrkor avsakraliseras och även göras till bostäder, men omdaningen bör ske med vördnad. svd svd svd svd svd
Vi skulle åka inåt landet. Vi skulle fara från Härnösand till Övik via en sväng inåt bygden. Så det blev mot Viksjö och vidare åt nordväst via Graninge, för vidare färd över Långsele, Sollefteå, Gålsjö, Sidensjö och Överhörnäs. En tjusig tripp en solig höstdag.

Det var förra lördagen. Det var jag och pappa i hans bil. Jag körde.

I Graninge stannade vi och fikade = intog matsäck. Vi stannade vid kyrkan. Det är en träkyrka invigd 1761. Nuvarande klockstapel är från 1887.

Kyrkbyggnaden är som synes oktagonal. Man har fasat av byggnadens hörn och fått en åttahörning.Det finns inga fula kyrkor! Alla kyrkor har något speciellt. Så även Graninges lilla kyrka. Läget invid sjön är också väldigt vackert. Ett stenkast bort finns det gamla Graninge bruk med en bruksgata (arbetarlänga). Kyrkan kallas även Graninge bruks kyrka. Själva samhället Graninge ligger en bit bort, mot söder.

Jag besöker gärna kyrkor. Se till exempel här. Gudstjänst är en sak, det kan vara OK en gång om året eller så, men för enskild meditation är kyrkor perfekt. Kristendomen är vår religion, den ska inte bytas ut. Religionsfrihet må råda men då ska andra religioner respektera oss. Det gör de inte alltid (läs: politisk islam).Ovan ser vi den separata klockstapeln. Nedan ser vi själva kyrkobyggnaden. Graninge kyrka är ganska unik med detta upplägg, med stapel och hall i linje.Dagens Svenska kyrka, dess ideologi och fixa idéer, ger jag inte mycket för. Den kan inte bara vara en glorifierad omsorgsenhet, utan behov av kyrkobyggnader och tempel för sin verksamhet. Det är såklart viktigt att vara ett stöd i kriser och dösfall. Men den andra linje jämte detta som Hammar nämner, gudstjänstlinjen, de som vill ha sin religion i form av ceremonier och gudstjänster, kan inte bara ignoreras. Vi behöver platser för meditation, för ceremonier och esoterism. Och i framtiden kommer detta att ske inom esoterisk kristendoms ramar. Därför ska vi inte populistiskt snacka om rivning av kyrkor bara för att spara pengar eller tilltala ateister och nihilister. Ateisterna är förresten bara 9%. Resten tror på Gud eller "något". källa

Att kyrkobyggnaderna har många roller att fylla förutom detta, som kulturhistoria, som osökta orienteringspunkter i landskapet och som "akupunkturnålar som leder energi", är givet. Men hur man ska förklara det för en sådan som Hammar som helst vill spränga gamla kyrkor vet jag inte.

Sa han det? Jo, 2/10 på SvD Brännpunkt sa han bland annat: "[F]ör att klara ekonomin: stäng ett antal kyrkor, eller lägg dem i malpåse. Allra helst: spräng dem!"

Den mannen är en idiot.


Relaterat
Arnäs kyrka
Maglarp

Inga kommentarer: