söndag 10 april 2011

Carlos Castaneda: The Eagle's Gift (1981)


Denna blogg heter Svenssongalaxen. Den startades av mig, Lennart Svensson, på hösten 2007. Ett av målen med bloggen var att skriva om Carlos Castanedas böcker. Jag visste då inte om någon annan (svensk) som hade läst hans böcker och recenserade dem. Här är bloggens Castanedatråd. Nu har jag drivit bloggen i drygt tre år och av och till tar jag upp Castanedatråden igen. Som idag då jag ska recensera "The Eagle's Gift", bok 6 i serien. Totalt finns det tio böcker.
Denna roman är högst märklig. Den är en new age-thriller men ingen lättköpt sådan. Den handlar om en skara magiker som berövats sin lärare. Nu måste de återerinra sig diverse dold kunskap de alla besitter, återta den på egen hand, utan den fasta ledning som deras guru alltid gav dem.

Med sin nye, omogne ledare (Carlos Castaneda) i spetsen försöker de steg för steg minnas vissa lektioner de fått i annorlunda medvetandestadier. Försöken leder dem till att överge det hus de har i en pastoral mexikansk dal. Resan för dem till Mexico City och bortom, till osedda länder och overklig verklighet.

I denna bok fortsätts den staplande väg Castaneda tog i förra boken, "The Second Ring of Power". I denna, ”The Eagle’s Gift” (Hodder and Stoughton 1981), skildras resan enligt ovan, allting kantat av oskattbar kunskap som hur man drömmer, hur man minns och hur man ”icke-gör” (not-doing), hur man som taoisten bringas att inse: "gör ingenting, och allt ska bli gjort."

Under resans gång låter Castaneda oss möta the Nagual Woman, Silvio Manuel, Vicente, Nestor och Pablito: skarpskurna individer, sprungna ur den mexikanska myllan och förädlade av mångtusenårig ockult kunskap, först bringad från Atlantis och sedan vidareutvecklad av Mexicos indianer.

- - -

Så var det: allt började på den nu sjunkna kontinenten i Atlanten. Detta hav har till exempel fått sitt namn från just detta land, Atlantis. Orsak och verkan, enkelt samband. Vad fanns först? Atlantis, landet med detta namn. Grekerna kände inte till något hav benämnt "Atlanten" men de kände till Atlantis.

Läran uppstod på Atlantis och fördes sedan, för 12 000 år sedan då kontinenten gick under, vidare till öster och väster. Till öst var lika med Egypten och Europa; till väst var Amerika. Hit fördes den av sådana som Aztlan, mannen som gav aztekerna deras namn. Här slog läran rot och här vidareutvecklades den: det var ockult magi, människo- och naturinriktade mysterier.

Med spanjorernas ankomst gick rörelsen under jorden men den dog inte ut. Läran fördes vidare från generation till generation, från guru till elev i obruten succession. Och Castaneda blev den siste arvtagaren.

Ja, så var det: Castaneda blev sannolikt den siste företrädaren för läran, den siste mästaren i formell mening.

Och nu...?

Nu förs läran vidare till oss, vi som läser Castanedas böcker. I vår tid behövs dock inget hokus-pokus och hemlighetsmakeri längre, ingen initiation eller magisk cirkel. Allt är offentligt, allt finns tryckt; det är bara att gå till böckerna och kolla, böcker som ”The Eagle’s Gift” och andra.
Relaterat
Om Carlos Castanedas böcker
Ett rike utan like (2017)
Science fiction från höger
"Actionism" -- presentation på svenska

5 kommentarer:

Helena Palena sa...

Örnens gåva blir väl översättningen på svenska. Kommer att tänka på indianar och all den kunskap dom hade om att leva i naturen som är förstörd. Och på vår kultur. Tänk alla beteckningar och namn på yrken som försvunnit. Tänk kolaren och alla hans redskap. På timmerflottarens o s v. Kunskap som går förlorad och som vi kanske kommer att behöva igen. Det är något mäktigt över örnar. Inte undra på att Amerika och Hitler använde den symbolen.

Helena Palena sa...

Indianer!

Svensson sa...

Ja, amerikaner har sina heraldiska örnar: dagens örn på statsvapnet torde vara en fortsättning, medvetet eller omedvetet, av indianernas användande av den i totempålar och annat symbolik. "Hitlerörnen" å sin sida är väl mer besläktad med Habsburgörnen, bysantinska örnar och Roms örn.

Castanedas böcker finns översatta och denna bok heter mycket riktigt "Örnens gåva" på svenska.

Unknown sa...

Skulle kunna utveckla detta i en bok men förenklar det till två meningar =)
Örnen är fågeln fenix.
Totempålar är plasma formationer.

Svensson sa...

Tack för kommentar. Jag har inget att tillägga, bara att det du säger fått mig att tänka till...!